Postovala: Ona portal
10
Sep
2016

Besplatni koncert Romaga: Pobedimo pesmom predrasude

Pregledano: 2289 puta

Prvi inkluzivni koncert kao rezultat muzičko-vokalnih radionica

U nedelju u 19 časova u Ustanovi kulture Palilula biće održan prvi inkluzivni koncert kao rezultat muzičko-vokalnih radionica u organizaciji romske neprofitne organizacije Romag.

Ove jedinstvene pevačke radionice kroz koje su za nedelju dana vokalni solisti početnici i profesionalci naučili kako kažu mnogo, doprinele su i tome da se na saradnju sa Romima ovoga puta u oblasti umetnosti pogleda iz potpuno drugačije persektive.

Kroz radionice polaznike su vodile prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović, operska umetnica i profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević, operski režiser i profesor Aleksandar Nikolić i pijanista Saša Knežević. 

Operska umetnica i profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević kaže da su svi polaznici bili fantistični.

- Meni je najvažnije da su oni dobili ono što su očekivali, a to je ono najbolje- rekla je profesorka i dodala da su radionice protekle u pozitivnoj atmosferi i da su se svi lepo slagali.

 Izvršna direkroka Romaga Biljana Tasić kaže da su ovakve radionice idealan p

okazatelj da kroz muziku kao instrument možemo da se razvijamo zajedno i da je oduševljena kako su polaznici funkcionalisali kao jedan kompaktan tim koji se voli i podržava.

- Opera je elitna umetnost u kojoj Roma nažalost nema. To mora da se promeni, a svi zajedno kao što vidite svaki dan i radimo na tome – kaže  Tasićeva.

 Treći frizer Balkana Bojan Kesegi odlučio je da se okuša kao operski pevač na ovim jedinstvenim muzičko-vokalnim radionicama, kako kaže ovo je za njega nešto sasvim novo, naučio je mnogo toga i sa nestrpljenjem očekuje koncert.

-Mislim da retki veruju da jedan frizer može da bude zainteresovan i za operu. Pored predrasuda o Romima sa kojima je sjajno sarađivati, mislim da ćemo u zaborav poslati još jednu, a to je da su frizeri površni i jednosmerni u svojim interesovanjima. Za ovo kratko vreme naučio sam mnogo, kako o sebi tako i o svojim vokalnim sposobnostima. Moja profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević približila mi je operu na najlepši mogući način, a dokle sam „dogurao“ moći ćete da se uverite u sutra na koncertu, na kom ću ja izvesti pesmu ’O sole mio- kaže frizer.

 Jedan od polaznika radionica Leo Ivanišević, upravo za prednost je istakao taj inkluzivni karakter, s obzirom da je i ranije sarađivao sa momcima iz grupe Roma Sijam, zna koliko je ova nacionalna manjina talentovana i kada je pevačka umetnost u pitanju vredna pažnje.

-Ovo će biti prvi put da nastupam sa Romima na sceni. Naučio sam dosta korisnih trikova vezanih za pevanje i scenski nastup i još malo sam poboljšao svoju tehniku-kaže Ivanišević.

 Prvi koncert počinje u 19, a drugi u 20 časova, kompletan projekat se odvija pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda i uz podršku Ustanove kulture Palilula.Tokom muzičkih radionica, organizovana su i tri javna časa o pevanju, a ovo je prvi koncert od četiri koliko je planirano.

 

 

 

 

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
7
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
7
Bolje
7
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Barbara Streisend snima duet sa Adel i Rijanom!

Barbara Streisend snima duet sa Adel i Rijanom!

Barbara Streisend odlučila je povratak na muzičku scenu u velikom stilu. Naime, ona želi da snimi ...
Kako to misliš: mi?

Kako to misliš: mi?

Exit etiketa s ponosom najavljuje novi album novosadskog sastava ...
Kako je nastala Metalika?

Kako je nastala Metalika?

Treš metal je vrsta hevi metal muzike, koja je brža od hevi metala. Tokom ...
COOLERMASTER
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 18°c

Bicikl

Roleri