Često postavljana pitanja1. Da li mogu da napišem tekst u Word-u pa da ga kopiram na predvideno mesto na sajtu?

Kada se piše tekst u word-u, prebacuje se u polje za pisanje na sledeći način:

Prvo otvorite "novi tekst dokument" na desktopu vašeg kompjutera [desni klik na desktop > new > text document ].

Kopirate tekst iz word dokumenta u novo otvoreni tekst dokumet kako bi izbrisali sva formatiranja koju je word tekst zadrzao.

Iz "novog teksta dokumenta" kopirate tekst u polje za tekst na nasem sajtu.

Postoji i druga solucija, a to je da kopirate tekst iz worda, pa kliknete na malu ikonicu kopiraj tekst koja se nalazi u listi ikona u polju za pisanje tekstova. Kada kliknete na tekst ikonu, otvorice se novi prozor, gde cete kopirati tekst pomocu CTRL+V i pritisnite Insert dugme.

Mi preporučujemo prvu metodu.2. Da li sama biram i postavljam slike koje su deo teksta, i ako je tako, koje slike mogu da koristim?

Saradnici sami biraju i postavljaju slike koje će biti u sastavu teksta.

Slike koje možete da koristite su sve one koje nemaju "potpis" da nisu pod "copyright-om", odnosno sve free slike koje možete naći na internetu.

Možete da koristite i www.flickr.com slike samo proverite da li je autor slike napisao da je slika free.

Ukoliko Sandalica proceni da je slika koju ste stavili na vaš članak pod copyright-om, predložiće Vam da promenite sliku, i pomoćiće Vam oko izbora nove.

Za aktivnije sandalica saradnike obezbedićemo vam mogućnost da koristite shutterstock slike.3. Da li kljucne reci u tekstu (npr. koktel haljina) treba samo da boldujem ili da ih posebno izdvojim i navedem nakon teksta?

Ključne reči ne boldirate.


Kljucne reci unosite u deo "Keywords tag" i odvajate ih zarezom.4. Koje dimenzije slike koristim?

Maksimalne dimenzije slike mogu biti:

širina: 1000px

visina: 800px

Veličina slike ne sme da pređe 2Mb.5. Koje su to ključne reči ili ključne fraze?

Ključne reči su one koje opisuju tekst.

Postoje ključne reči i ključne fraze.

Primer:

Sprski košarkaši imali su zapažene partije proteklog vikenda u evropskim klubovima, a posebno su se istali Branko Jorović, Ivan Radenović i Branislav Ratkovica.

Ključne reči: košarkaši, partije, vikenda

Ključne fraze: Sprski košarkaši, Branko Jorović, Branislav Ratkovica

Mi više favorizujemo KLJUČNE FRAZE jer one bolje objašnjavaju tekst

 

6. Da li mogu da postavim slike u okviru teksta i kako?

Slike možete postaviti u okviru teksta.

Kliknite na mesto gde želite da bude slika i pritisnite ikonicu za ubacivanje slike unos slike.
Otvoriće se novi prozor sa tri jezička: General, Appearance, Advanced. Morate znati gde se slika nalazi da bi mogli da je unesete. U prvom jezičku GENERAL , Image URL unosite tako što kliknete natrazi sliku.

Otvoriće se novi prozor sa svim slikama koje postoje na serveru i koje ste uneli. Ako niste, sliku treba upload-ovati na server, tako što izaberete ikonicu unos nove slike. Otvoriće se još jedan prozor, gde ćete klikom na Browse potražiti vašu sliku na kompjuteru, kad je nađete, klik na nju, pritisnete dugme Open, date ime a zatim klik na dugme Upload. Posle ovoga slika koju ste upload-ovali treba da se pojavi na serveru tj. u otvorenom Image menadžeru i treba da je izaberete. Tako ćete se vratiti na jezičak General, gde treba da popunite polje Image description sa opisom slike u nekoliko reči i Title sa naslovom slike.

Kada to popunite , klikom pređite na jezičak Appearance i u padajućem meniju za Alignment odaberite da li će se slika prikazivati na vrhu (Top), na dnu(Bottom), levo (Left), desno od teksta(Right) itd.
Ispod toga možete menjati dimenzije slike ako je potrebno. Za kraj pritisnuti Insert.

Ako želite da promenite nešto na slici, kliknite na nju i pritisnite dugme za unos slike.7. Kako da postavim link u okviru teksta?

Primer

Napišete www.nekisajt.com, selektujete reč ili više reči koje želite da budu link ka nekom sajtu (selektujete www.nekisajt.com) i pritisnite ikonicu za linklink.

Otvoriće se novi prozor. U polje Link URL unesete link koji treba da se otvori klikom na selektovano (www.nekisajt.com). U polju Target u padajućem meniju izaberete da li će se link otvoriti u novom prozoru (Open link in a new window) ili u istom prozoru (Open link in a same window). Za kraj rada pritisnete dugme Insert.


Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 12°c

Roleri

Bicikl