Postovala: Senka Ivetić
28
Oct
2013

Čipka- elegancija, prefinjenost i nežnost

Pregledano: 6230 puta

Ženstvena i provokativna, romantična i retro

Čipka je nekada bila prisutna samo u balskim dvoranama, na venčanjiima i drugim svečanim prilikama visokog društva, ali onda je doživela procvat i u svakodnevnom životu. Nosili su je svi, postala je pristupačnja, a kao što primećujete čipka se nosi i danas, I njega simbolika je ista- elegancija, prefinjenost i nežnost.

cipka

Istoricari tvrde da  se čipkom jos u davna vremena, dičio narod starog Egipta. Svedočanstva o čaroliji čipke, toga dalekog vremena i danas se čuvaju u egipatskim piramidama. Dugo čuvanu tajnu izrade čipke Egipćani su preneli Grcima i Rimljanima, kao svoju veliku dragocenost.

cipka

Početak čipkarstva se tradicionalno smesta u 15. vek, u Flandriju i Italiju, u doba renesanse.  Renesansna čipka  je bila detalj na odeći više klase, a zadržavala je stroge geometrijske oblike, dok se u baroku čipka karakteriše potpunom slobodom oblika. Hrišćani su čipku izrađivali od tankih zlatnih i srebrnih niti.

Motivi čipke su se menjali u zavisnosti od mode toga vremena. U 17. veku u Italiji i Španiji, čipka je bila teška, sa uzdignutim ivicama, i strogo naglašenim prečkicama, dok je u Francuskoj, ona bila lagana poput paučine, mrežasto i ručno ispletena, koju je otmen svet nosio na rukavima i okovratniku. Bila je simbol otmenosti, taj simbol je i danas zadržala.

cipka

Svojim nežnim motivima, ona odeci daje neku toplinu. Ne postoji bez razloga tvrdnja da je čipka kraljica svih tkanina.

Sa čipkom treba oprezno, tu vazi pravilo manje je više.

cipka

cipka

cipka

Haljine od čipke izgledaju prefinjeno i glamurozno,ali i ostale čipkane komade moguće je veoma dobro uklopiti u svakidašnji stajling. Kad nosite čipku, pripazite na ostatak odevne kombinacije, jer sve ostalo mora da bude sve samo ne izazovno. U tom slučaju pogotovo važi pravilo koje sada dobro pročitajte i uvek ga imajte na umu! Čipka plus dekolte, plus mini suknja - nikako ne dolazi u obzir. To zapamtite, i ako nemate baš dobro oko za odevanje, biće vam dovoljan jedan čipkasti komad, a ostalo neka smiri kombinaciju. Često će vam dobro doći kožna jakna koja će svemu dati jednu novu, pomalo rokersku i možda malo divlju dimenziju.

cipka

cipka

S čipkom treba biti pažljiv - dovoljan je jedan takav odevni predmet. Ako su čarape čipkaste, neka ostatak odeće bude bez čipke. Čipkasta može da bude košulja s klasičnim muškim pantalonama širokih nogavica. Čipkasta bela haljinica ili top u kombinaciji s farmerkama zaokružiće izgled romantične devojke iz komšiluka, a ona može da bude i fantastična eklektična urbana kombinacija kada se poigrava s kargo pantalonama.
Birajte jednobojnu čipku i ne kombinujte je s drugim smelijim komadima.

cipka

cipka

Bio on za posao, školu ili tek kafu i šoping sa prijateljicama, detaljem od čipke možete podići čitavi izgled. Neki od nama interesantnih su recimo porub na blejzeru ili čipkani broš. U svakom slučaju, delovaćete elegantnije. Upravo tim tragom velika modna imena predlažu čipku kao modni detalj u dnevnim i večernjim kombinacijama. Osim standardne crne, u modi je tako nevina, anđeoski bela, ali i elegantna bež boja peska i topla i nežna puderasta roze.

cipka

Tagovi : cipka |

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

PERTINI
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da vas bezuslovno voli
  • Fizički izgled
  • Prisnost, poverenje i osećaj sigurnosti
  • Njegovo materijalno stanje i status u društvu
  • Da je zanimljiv, šarmantan i nepredvidiv

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Roleri

Bicikl