19
Aug
2014

Depresija kod dece

Pregledano: 4858 puta

Doktore, pomozite! Moj sin neredovno jede, slabo spava, često je umoran, osamljuje se i zatvara u sobu... Osim toga kaže da mu nije ni do čega, pa čak ni do života - reč je o depresiji deteta, a kako da je prepoznamo i na koji način može da se leči?

Znaci koji upozoravaju su stalan umor, bezvoljnost, gubitak interesovanja za učenje i druženje sa vršnjacima, slaba koncentracija, česte promene telesne težine, poremećaj sna, osećaj bezvrednosti....U najtežim slučajevima dete češće razmišlja o smrti, ima samoubilačke ideje bez plana, ali i pokušava ih izvrši samoubistvo. A, kada je o maloj deci reč ona su nervozna, često osećaju bolne grčeve u stomaku i jake glavobolje.
Depresiji su podložnija deca izložena stresnim situacijama kao što su razvod braka roditelja, smrt bliskog člana porodice, kao i deca u čijoj je porodici neko bolovao od te bolesti. Poznato je da deca negativna osećanja dele sa ukućanima, što je dobro, ali ako se crne misli i neraspoloženje često javljaju i ne menjaju se posle razgovora na tu temu, roditelji bi trebalo da se obrate psihijatru.

Postoji nekoliko kliničkih oblika u kojima se manifestuje depresija dece i adolescenata:
U čistoj depresiji je dete koje, iako nema druge psihijatrijske probleme, iznenada postane depresivno, nekada zbog nekog malog ili bez razloga.Ponekad mu je poremećeno spavanje. Ne oseća potrebu za hranom, nema snage, misli da je život beznadežan, ne može da se koncentriše, izbegava druženja i razdražljivo je.

Distimija je blaža depresija koja nekada traje godinama. Deca i adolescenti su u tom slučaju duže u takvom stanju i niko ne može da se seti da su iskazivali drugačije raspoloženje. Roditelji zbog toga obično misle da je reč o njihovoj prirodi. Teško je da im se udovolji, razdražljivi su, nezadovoljni, a mali pacijenti sa ovom dijagnozom imaju manje probleme sa spavanjem i apetitom.

Neka deca razviju znake psihoze sa depresijom. U takvim slučajevima dete može da bude paranoidno, da oseća i priča o ugroženosti, da razvija sve vrste bizarnih i neobičnih ideja. To je najozbiljniji vid depresije i zahteva bolničko lečenje, ali na sreću se vrlo retko javlja.
Pedeset odsto depresivne dece ima poremećaj ponašanja ili opoziciono prkosni poremećaj, 40  odsto  ima anksiozni poremećaj, a 25 odsto deficit pažnje.Tada je reč o komorbidnoj depresiji - epizode jenjavaju, ali ostaje nepromenjen osnovni poremećaj.

Neka deca od depresije oboljevaju samo u jednom godišnjem dobu, obično zimi, što otežava situaciju u školi jer se poklapa s periodom  najintenzivnijeg učenja.Dečja depresija nekada iščezne sama od sebe, međutim, ukoliko je prva epizoda bila pre četrnaeste, velika je verovatnoća da će da se vrati. Vraća se i ako se tokom bolesti roditelji razvedu, ako je jedan od roditelja takođe depresivan ili ako boluje od druge psihičke bolesti. Deca koja žive u porodicama u kojima su svakodnevne svađe i konflikti teško će moći da se izbore sa depresijom i potrebna im je socijalna i sveukupna pomoć.

Do dvanaeste godine depresivniji su dečaci, dok su kasnije adolescentkinje mnogo češći pacijenti.

Tagovi : |

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vitamini: izvor zdravlja i snage

Vitamini: izvor zdravlja i snage

Opšte je poznato koliko vitamini i minerali moćno i pozitivno utiču na naše zdravlje, ...
Pažljivo sa klima uređajem

Pažljivo sa klima uređajem

Klima uređaji su postali nezaobilazno sredstvo rashlađivanja tokom vrelih letnjih ...
Spremna za dvodelni bikini bez dijete i vežbi

Spremna za dvodelni bikini bez dijete i vežbi

Ponovo vas je uhvatilo ono dobro poznato predletnje ludilo. Bilo da ste se ugojile 15kg ili 10g sa ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri