Postovala: Senka Ivetić
08
Oct
2012

Dugine boje u sobi vašeg mališana

Pregledano: 15246 puta

Uredite sobu svojim mališanima tako da se osećaju veselo i prijatno u njoj, bilo da se igraju, uče ili spavaju. Ipak, dečija soba i boje koje je krase svima nam ostaju u sećanju tokom celog života.

Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi delovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dečiju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna tela. Ako sve to uspete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.

Evo nekoliko smernica u vezi s bojama svetlosnog spektra i njihovim psihološkim uticajima na decu.

Zelena boja jača samopouzdanje i daje smirenost, osvežavajuća je ali treba paziti na njenu jačinu. Ne sme biti pretamna. Ton boje kivija je lep izbor jer njime stvarate osećaj smirenosti. Uvek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.

decije sobe

Ljubičasta
se često smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dečije sobe jer daje osećaj hladnoće. Tamno ljubičasta može izazvati osećaj tuge i frustracije, dok svetlije ljubičasta može pružiti osećaj mira i romantike.

decije sobe


Bela boja glavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svetlosti, bele dečije sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bela boja izgleda pomalo sterilno u dečijim sobama, pa se zato ne preporučiju. Ali možete je vrlo vešto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.

decije sobe


Narandžasta ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj meri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dečije sobe.

decije sobe


Plava boja prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dečijim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema telo za san. Isto tako pospešuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svetle sobe dajući prostoru osećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.

 

decije sobe


Žita boja stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu.

decije sobe

Ostale boje za vasu sobu mozete naci na sajtu Kruna boje

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
5
Ljuto
3
Tužno
2
Srećno
9
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Očistite kožne stvari

Očistite kožne stvari

Najbolji način za čišćenje kože zavisi od vrste mrlja i tipa kože. Pročitajte kako se ...
Feng šui i biljke

Feng šui i biljke

Po drevnoj kineskoj filozofiji, od feng šuia i od toga kako uredujemo životni prostor u kome provodimo najveći ...
Predstavljena niskoenergetska porodična kuća

Predstavljena niskoenergetska porodična kuća

Predstavnici nemačke kompanije izjavili su da je YTONG porodična kuća jedini sazidani objekat na Sajmu u kome je ...
QUADRO
8754,oo
prava cena : 10504.8,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 14°c

Bicikl

Roleri