04
Jul
2011

Izbeljivanje zuba

Pregledano: 7105 puta

Načini i procedure izbeljivanja zuba, cene.

Ako žudiš za osmehom kakav imaju sve holivudske zvezde, blistavo belim zubima, pravo rešenje je izbeljivanje zuba. Kakva je to procedura, da li je bezbedno i dugotrajno? I, pre svega, zašto je nemoguće izbeliti zube samo pranjem?

 

 

 

 


Boja zuba koja je vidljiva golim okom je kombinacija boje zubne gleđi (površine zuba) i boje dentina (supstanca koja se nalazi neposredno ispod gleđi). Mi vidimo belu boju gleđi, ali je ona zapravo providna, pa ona zavisi i od boje dentina. Starenjem, ta boja postaje tamnija. Boja gleđi postaje mutnija, kao i boja dentina koja vremenom žuti. To je razlog zbog kojeg se bela boja zuba ne može povratiti jednostavnim pranjem zuba, koliko god ono bilo često.

 


Pre nego što odlučiš koju metodu ćeš odabrati, treba da znaš da je pre izbeljivanja neophodno zube popraviti, otkloniti zubni kamenac i izlečiti desni, ako postoji neki problem.

 


Beljenje zuba se može vršiti na više načina: laserom u stomatološkoj ordinaciji i tehnikom kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba.


izbeljivanje 2Izbeljivanje laserom daje rezultate skoro odmah. Ako se odlučiš za ovu proceduru, sutradan ćeš se smešiti više nego ikad. Sama procedura traje 60min, pri čemu zubar nanosi na zube gel za izbeljivanje koji aktivira laserskim zrakom. U težim slučajevima, odnosno kada su zubi izuzetno tamni, procedura se ponavlja nekoliko puta dok se ne postigne željeni efekat. Cena ovakvog načina izbeljivanja je oko 300evra.

 


izbeljivanje 3Ako se odlučiš na kućno izbeljivanje zuba, zubar će ti uzeti otisak vilice, nakon čega se izrađuju tray-evi za zube. Na njega se nanosi gel za izbeljivanje. Zubar će te obučiti kako da postavljaš tray sa izbeljivačem na svoje zube. Veoma je jednostavno, a verovatno će ti najlakše biti da ga nosiš noću (svake noći dok se ne postigne potpuni efekat, najmanje dve nedelje). Pozitivna strana je i to što je jeftinije od laserskog izbeljivanja, ali zahteva strpljenje. Rezultati su postepeni. Za vreme ovakvog izbeljivanja se ne sme pušiti, piti alkohol, niti bilo koja druga „obojena“ pića (kafa, čaj...). Potrebne su povremene kontrole kod stomatologa. Za ovakav način izbeljivanja treba izdvojiti oko 220evra.

 


Rezultati izbeljivanja su višegodišnji, nisu doživotni, pa se proces posle nekog vremena mora ponoviti. Svakako, to zavisi i od oralne higijene pacijenta. Bezbedno je i ne oštećuje zubnu strukturu.

 


Kao neželjeni efekat se pojavljuje samo prolazna osetljivost zuba koja se javlja kod 50% pacijenata. To svakako nije ništa u odnosu na ono što te očekuje ako se odlučiš na izbeljivanje. Svakako, konsultuj se sa svojim stomatologom koji će ti savetovati onu metodu koja je najbolja za tebe.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Žene podložnije bolestima koje izaziva pušenje

Žene podložnije bolestima koje izaziva pušenje

Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja . Svi jako dobro znamo da je pušenje veliki zdravstveni rizik i ...
San presudan za lepotu

San presudan za lepotu

Ako se nekada ujutru budite ranije da biste vežbali u teretani, ili iz istog razloga uveče legnete kasnije - ...
DELL
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 23°c
min 5°c

Roleri

Bicikl