15
May
2012

Kapuera veština ili ples?

Pregledano: 3662 puta

Plesom do samoodbrane i veštine

Tokom 16.veka Brazil je kao portugalska kolonija imao najveći uvoz robova “crnaca“ koji su transponovani u Novi Svet. U Brazilu je u to vreme bilo tri miliona crnaca, dok je ukupan broj stanovništva iznosio pet miliona ljudi. Da bi se sprečilo ujedinjavanje različitih etničkih grupa i njihove pobune, robovlasnici su razvijali različite plemenske kulture koje su ih razdvajale. Međutim, spajanje je bilo neminovno, a to je uzrokovalo stvaranje novih kulturnih tvorevina i kapuere.

„Kapuera Brazil“ je brazilska igra znanja i strategije koja je nastala kao vid otpora porobljivačima, kroz koji se provlačilo mnogo značajnih stvari iz života potlačanog naroda. Na taj način, robovi su mogli da vežbaju i borbene tehnike, ali i da uz pomoć muzike i pesama prenose tradiciju, istoriju i slave velike vođe ustanaka, a da to u očima gazda izgleda bezopasno. Dosetljiv narod, mora se priznati, zar ne?

 Posle oslobođenja, crnci u Brazilu su postali punopravni građani. Međutim, ni tada situacija nije bila sjajna. Došlo je do stvaranja mnogih kriminogenih grupa među kojima se igrala „Kapuera Brazil“. Tada je ona predstavljala igru upozorenja bandama od policije. „Kapuera Brazil“ je priznata kao nacionalni brazilski ples i sportska veština 1937. u Salvadoru, kada je majstor Bimba otvorio prvu školu koja je registrovana pred zakonom.

Možda će mnogi posle ovog teksta poželeti da nauče kapueru i shvatiti ovu misterioznu robovlasničku veštinu. Moguće je da će tada shvatiti borbenost svog duha, istrajnost i postaviti granicu između sebe i okoline, samozaštititi se, distancirati se. Govor tela, zdrav i čvrst stav uvek uplaši neprijatelja

Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
5
Ljuto
4
Tužno
0
Srećno
7
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sve o sladoledu

Sve o sladoledu

Znati sve o sladoledu, bila bi nekako grupa konstrucija ili nekakav kalup u koji bi ...
Navučeni ste na kofein?

Navučeni ste na kofein?

Krivi su vaši roditelji! Ne, nisu vam greškom sipali kafu u flašicu, već su ...
Da li ste ikada videli interesantniju fasadu?

Da li ste ikada videli interesantniju fasadu?

Zgrada biblioteke u Kanzas Sitiju mami uzdahe oduševljenja, a razlog jeste što izgleda kao ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 18°c

Bicikl

Roleri