Postovala: Nataša Ilić
19
Nov
2012

Dani slovenačkog dokumentarnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Pregledano: 11640 puta

Filmovi će biti prikazani u okviru predstavljanja slovenačke kulture od 21. do 23. novembra

Dani slovenačkog dokumentarnog filma u Beogradu organizuju se uz finansijsku podršku Kulturnog fonda Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije i u organizaciji Ambasade Slovenije u Beogradu. Predstavljaju deo kulturnog projekta u okviru programa "Slovenački na stranim univerzitetima" koji povezuje gotovo 60 univerziteta širom sveta, a koji je pripremio Centar za slavistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Od 21. novembra do 3. decembra u 50 mesta u svetu emitovanjem slovenačkih dokumentarnih filmova, koje su prevodili studenti lokalnih fakulteta (u Srbiji studenti Filološkog fakulteta u Beogradu), predstaviće se slovenačka kultura, jezik i literatura.

U Beogradu će se u okviru projekta, od 21. do 23. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, predstaviti projekcijom tri filma: Aleksadrinke, Uspomene pod koševima i 20. vek Jurija Gustinčiča. Posle svake projekcije organizovan je razgovor sa učesnicima ili rediteljima filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

"Aleksandrinke", flm koji je režirao Metod Pevec, i koji je na programu 21. novembra u 20 sati, jeste priča o ženskoj emigraciji početkom 20.veka. "Uspomene pod koševima", koji je na programu 22. novembra u 20 sati, prikazuje sportski i životni put Iva Daneua, jednog od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena. "20. vek" Jurija Gustinčiča, na programu 23. novembra u 20 sati, jeste dokumentarno-portretni film i prikazuje najveće događaje prošlog veka, viđene očima ove novinarske legende.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Romantične komedije

Romantične komedije

Proteklog vikenda "sandalica" je pogledala za Vas romantičnu komediju "No Strings ...

"Moja nazovi žena", romantična komedija

Plastični hirurg (Adam Sendler) se služi lažima o svom životu i nesrećnom braku kako bi osvojio ženska srca. ...
Neka ostane među nama

Neka ostane među nama

Na cetvrtom GISFF u Nju Jorku 2010 održanom od 7. do ...
SAMSUNG
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Roleri

Bicikl