Postovala: Senka Ivetić
02
Oct
2012

Meril Strip- filmska diva našeg doba

Pregledano: 25635 puta

Meril Strip je jedna od najznačajnijih glumica našeg doba svakako, a moguće i svih vremena. Izuzetno cenjena od strane stručnjaka filmske industrije i jedna od onih glumica koje svojom pojavom publiku ostavljaju bez daha.

Meril Strip je jedna od najznačajnijih glumica našeg doba svakako, a moguće i svih vremena. Izuzetno cenjena od strane stručnjaka filmske industrije i jedna od onih glumica koje svojom pojavom publiku ostavljaju bez daha. Dovoljan je podatak da je za nagradu Oskar nominovana sedamnaes puta, od toga osvojila tri, a za nagradu Zlatni globus nominovana čak dvadeset i šest puta, a osvojila sedam.

Meril Strip

Ova izvrsna umetnica, rođena 22. juna 1949. godine, potiče iz Nju Džerzija u SAD-u, gde je živela sa ocem koji je bio apotekar i majkom koja je bila likovni urednik. Diplomirala je glumu na koledžu „Vasar“ 1971, a kasnije magistrirala umetnost na univerzitetu „Jejl“. Upravo tu dobila je i svoju prvu ulogu u pozorištu, gde je igrala Helenu u Šekspirovom delu „San letnje noći“. Tada je njena karijera počela da se razvija i nije se zaustavila do danas.

Nakon diplomiranja na „Jejl“-u, nastupala je u nekoliko njujorških predstava kao što su „Henri Peti“ i „Ukroćena goropad“. Svog budućeg verenika, a kasnije i muža Džona Kazelea, upoznala je na izvođenju predstave „Mera za meru“, gde su sarađivali. Takođe, nastupala je na Brodveju u predstavi „Srećan kraj“. Početak njene filmske karijere veoma je interesantan. Naime, kada se pojavila na kastingu za film „King Kong“ reditelj je na italijanskom jeziku pitao zašto su je doveli i rekao da je ružna. Na to, Stripova je fascinirala reditelje jer mu je odgovorila na tečnom italijanskom. Svoji prvu filmsku ulogu Meril Strip je ostvarila 1977. godine u drami „Džulija“. U to vreme je živela sa svojim suprugom u Njujorku, kada mu je otkrivena teška bolest, rak kostiju. Da bi bila uz svog muža koji je igrao u filmu „Lovac na jelene“, Meril Stril prihvata osrednju ulogu. Upravo za tu ulogu biva nominovana za nagradu BAFTA i nagradu Zlatni globus, kao i za prvi Oskar u karijeri. Usled teške finansijske situacije, Stripova prihvata ulogu u filmu „Holokaust“ i seli se u Evropu. Odvojenost od muža teško joj je pala. 1978. godine muževljeva bolest naglo se pogoršava i on umire. Tada glumica shvata da je gluma jedino što je može spasti. Iste godine udala se za Dona Gamera, sa kojim ima četvoro dece.

Meril Strip

Nakon toga uloge su se nizale: sporedna uloga u romantičnoj drami „Menhetn“, zatim „Kramer protiv Kramera“ za koji je dobila i prve nagrade- Zlatni globus i Oskar za najbolju sporednu glumicu. 1981. godine zaigrala je u filmu „Žena francuskog poručnika“, gde je i nagrađena nagradom BAFTA, za najbolju  glavnu žensku ulogu. To je ujedno jedina britanska nagrada koju je je ova slavna glumica osvojila u svojoj karijeri. 1983. godine Meril Strip je dobila drugog Oskara u svojoj karijeri za glavnu ulogu u drami „Sofijin izbor“. Ono što je zanimljivo jeste da je glumica sve scene snimala samo po jednom jer ne rekla da su joj veoma bolne i emotivno iscrpljujuće. Takođe su zapažene uloge ove glumice u filmovima „Silkvud“, „Zaljubljivanje“, „Obilje“, dok je romantična komedija „Moja Afrika“, u kojoj igra i Robert Retford, proglašena za trinaestu nalepšu romansu svih vremena. Jedan od najznačajnijif filmova u njenoj karijeri jeste film iz 1995. godine „Mostovi okriga Medison“, gde joj je partner bio Klint Istvud. Film je zaradio neverovatnih 183 miliona dolara. Ono što je interesantno jeste to da se glumica na snimanju filma zaljubila u svog partnera i kolegu, zbog čega je snimanje na kratko bilo prekinuto jer je ona želela da se vrati svojoj porodici i provede malo vremena sa njima.

Meril Strip

Veliku pažnju privikla je uloga Mirande Pristli koju tumači Meril Strip u filmu „Đavo nosi Pradu“. Ovaj, izuzetno komercijalan film, zaradio je preko 326 miliona dolara, a Stripova je osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu, bila nominovana za Oskara, BAFTA nagradu, Nagradu filmske kritike i za nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu.

Slavna glumica zaigrala je i trećem najkomercijalnijem mjuzilu svih vremena- “Mamma mia”. Ovaj film zaradio je 610 miliona dolara, što je i rekordna zarada filmova u kojima je ova glumica zaigrala.

Meril Strip

Meril Strip se 2011. godine našla na listi najplaćenijih glumica na svetu, sa zaradom od 10 miliona dolara. Iste godine, tumačila je ulogu Margaret Tačer u filmu “Čelična dama”. Napokon posle trideset godina karijere, glumica je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu u drami. Za ovo filmsko ostvarenje osvojila je treći Oskar u karijeri. Takođe, u Brelinu joj je uručen Zlatni medver za životno delo.

Meril Strip

Neminovno, ovo je jedna od najvećih filmskih zvezada našeg vremena. Pored veoma uspešne filmske i pozorišne karijere, velike porodice, glumica se pominje i u novinarskim rubrikama koje govore o modi. Bez greške, Meril Strip uvek je ocenjena kao dama visokog stila, negovana žena i veoma prijatna osoba. Zato vrlo rado preporučujemo da pogledate sva filmska ostvarenja u kojima se ova meril strip pojavljuje.

Meril Strip

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Meril Strip- filmska diva našeg doba

Meril Strip- filmska diva našeg doba

Meril Strip je jedna od najznačajnijih glumica našeg doba svakako, a moguće i ...
Filmski festival u Torontu

Filmski festival u Torontu

U toku je najveći filmski festival Severne Amerike koji se održava u ...
Obavezno ponovite MAMURLUK

Obavezno ponovite MAMURLUK

Fantastična komedija iz 2009. godine "HANGOVER" iliti "Mamurluk u Las Vegasu" ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri