05
Aug
2011

Ljubavni romani: pažnja!

Pregledano: 7207 puta

Ljubavni romani mogu uticati na iskrivljenu, nerealnu sliku o ljubavi i seksu.

Leto je, sunce te miluje svojim toplim zracima, a ti se topiš od miline čitajući svoje omiljene ljubavne romane. Savršeni ljubavnici, moderni hrabri prinčevi koji spašavaju svoju voljenu od svega i svih, ne dozvoljavajući da im iko stane na put beskrajne ljubavi… Sve je to lepo, ali psiholozi upozoravaju: previše ljubavnih romana ti može iskriviti sliku realne ljubavi, kao i seksa!

 

U ljubavnim romanima, kao što je već rečeno, su opisane nerealne veze između dvoje ili više ljudi. Zapleti, ljubavni trouglovi, velike razlike u godinama koje ne predstavljaju nikakvu prepreku i slično su toliko lepo smišljeni da ti se lako može desiti da pomisliš da je sve to u stvarnom životu moguće.

 

ljubavni roman 1Čitajući ih, positovećujemo se sa glavnim likom. Ona je gotovo uvek lepa, uspešna, ostvarena, i što je najvažnije - voljena. Ona je sve što želimo da budemo i zato se lako ubacujemo u priču, prateći događaje kao da se dešavaju upravo nama. Problem nastaje kada se previše udubljujemo u priču. Tada zamišljamo sve opisano toliko detaljno, da nam se čini da stvarno osećamo ono što glavna junakinja oseća. Zaklela bi se da si osetila onaj prvi poljubac sa markantnim neznancem, strast sa onim koji stiže u drugom delu knjige, uzbuđenje kada je onaj treći grlio tebe, pardon junakinju… Ta osećanja nisu realna. To se retko ili nikada ne dešava u stvarnom životu.

 

Ulepšane slike ljubavnih osećanja, veza, partnera su te koje mogu doneti razočaranje kada sve to u stvarnom životu ne pronađemo. Žene koje su ubeđene da su priče iz ljubavnih romana doslovce moguće, postaju nezadovoljne kada se upuste u ljubavnu vezu u kojoj nema te gotovo životinjske strasti, heroizma i gde ona ipak nije centar sveta svog partnera, odnosno gde joj se on ne posvećuje onoliko koliko se likovi iz knjiga posvećuju jedno drugom.

 

ljubavni roman 2Vođenje ljubavi koje je savršeno, koje se dešava na najlepšim mestima, bez razmišljanja o zaštiti, bez razno-raznih “tehničkih” problema se može očekivati samo u takvim romanima. Opet, slika koja je moguća samo u mašti najviše predstavlja opasnost za one koje u svom životu još nisu iskusile seks. Čitajući sočne, detaljne opise očekuju da im se isto to desi, a onda dolazi do nezadovoljstva. U potrazi za takvim besprekornim činom, mogu često menjati partnere, što ih još više udaljava od onakvog ljubavnog sjedinjavanja.

 

Ipak, ako ljubavne romane čitaš isključivo iz zabave i imaš realnu sliku o svetu koji te okružuje, ne moraš da se brineš. Zabavi se uz knjigu, i prepusti se samo svojim, stvarnim osećanjima.

 

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
6
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Knjige koje vredi pročitati

Knjige koje vredi pročitati

TELO KAO DOKAZ/PATRIŠA KORNVEL:Beril Medison, književnica koja živi ...
Promocija dve knjige u Skadarliji

Promocija dve knjige u Skadarliji

Zajednička promocija zbirke kratkih priča "Škola za pisce" Tatjane Avramović ...
SAMSUNG
2101,oo
prava cena : 2521.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 6°c

Bicikl

Roleri