Postovala: OnaPortal
21
Mar
2012

Meka duša juga Milje Lukić

Pregledano: 5653 puta

Promocija knjige

U ponedeljak, 19.marta u 11 časova, u knjižari Evro Giunti prisustvovali smo promociji knjige "Meka duša juga", književnice Milje Lukić.

Roman “Meka duša Juga” čitaoce vodi u Vranje u 19. veku. U to doba, Vranje je vrlo  živopisno mesto – još uvek je u okviru Otomanske imperije, na granici sa Srbijom, zemljom maticom, prepuno mešanog stanovništva, ali podeljeno etnički, kao i socijalno unutar svojih naciona.

Podeljeno je čak i geografski, jer je jasna i oštra, iako nevidljiva na prvi pogled, granica između Gornjeg i Donjeg Vranja.

Roman prati istorijat trgovačke porodice od kraja 18. veka do 1. jula 1910. godine, kad će na sahrani svog oca jedini preostali potomak nekada brojne porodice, (možda) konačno saznati istinu o svojim precima.

Etnološka obojenost, psihologija likova koji ne mogu da pobegnu od „južnjačkog” karaktera i kad posluju po zapadnjačkim modelima… sve to nalazi se između korica „Meke duše Juga”.

Kako je rekla predstavljajući svoju knjigu, Vranje i vranjanski kraj danas doživljavamo kao prilično nerazvijen deo Srbije, ali u 19. veku, Vranje je bilo živopisno mesto još uvek u okviru Otomanske imperije, na granici sa Srbijom, zemljom maticom, prepuno mešanog stanovništva ali podeljeno etnički, socijalno, čak i geografski, precizno, između Gornjeg i Donjeg Vranja. Zabeleženo je da su tih godina u Vranju živeli Srbi, Turci, Jevreji, Jermeni čak i jedna kineska porodica.

Obiluje galerijom likova koji oslikavaju južnjački karakter tada bogate porodice koja je trgovala sa Solunom i Istanbulom.

Svoje utiske o knjizi izneo je i Miljin drug iz detinjstva Nebojša Grujović, kroz izdavaštvo, kritike i recenzije posvećen literaturi, koji, kako je rekao, sve više čita domaću literaturu koja je nepravedno zapostavljena. Da bismo shvatili sebe, ko smo, potrebno je da znamo ko su nam bili preci, naglasio je on, a to možemo samo ako pažljivo slušamo priče naših roditelja, baka i dedova.

Roman je pisan književnim govorom ali su svi dijalozi na vranjanskom dijalektu a nastao je iz sećanja na priče Miljinih roditelja, oboje profesora istorije koji su dodatno obogaćivali svoje priče istorijskim podacima.

U pitanju je drugi roman Milje Lukić čiji prvenac, “Iza brda”, je izdalo Književno društvo “Sveti Sava” 2006. godine.

Knjiga „Meka duša juga“ publici će biti predstavljena sredinom aprila u kući Đure Jakšića.

 

 

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Salvador Dali:

Salvador Dali: "Ja sam genije"

Hronika genijalnosti, ekstravagancije i ludila. Mini autobiografija uvrnutog ...
Sofi Kinsela - Umeš li da čuvaš tajnu?

Sofi Kinsela - Umeš li da čuvaš tajnu?

Da se ne lažemo – žene smo,i svaka od nas ima svoje male tajne. Ne ...
VOX
8656,oo
prava cena : 10387.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri