Postovala: Ona portal
10
Sep
2016

Besplatni koncert Romaga: Pobedimo pesmom predrasude

Pregledano: 2046 puta

Prvi inkluzivni koncert kao rezultat muzičko-vokalnih radionica

U nedelju u 19 časova u Ustanovi kulture Palilula biće održan prvi inkluzivni koncert kao rezultat muzičko-vokalnih radionica u organizaciji romske neprofitne organizacije Romag.

Ove jedinstvene pevačke radionice kroz koje su za nedelju dana vokalni solisti početnici i profesionalci naučili kako kažu mnogo, doprinele su i tome da se na saradnju sa Romima ovoga puta u oblasti umetnosti pogleda iz potpuno drugačije persektive.

Kroz radionice polaznike su vodile prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović, operska umetnica i profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević, operski režiser i profesor Aleksandar Nikolić i pijanista Saša Knežević. 

Operska umetnica i profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević kaže da su svi polaznici bili fantistični.

- Meni je najvažnije da su oni dobili ono što su očekivali, a to je ono najbolje- rekla je profesorka i dodala da su radionice protekle u pozitivnoj atmosferi i da su se svi lepo slagali.

 Izvršna direkroka Romaga Biljana Tasić kaže da su ovakve radionice idealan p

okazatelj da kroz muziku kao instrument možemo da se razvijamo zajedno i da je oduševljena kako su polaznici funkcionalisali kao jedan kompaktan tim koji se voli i podržava.

- Opera je elitna umetnost u kojoj Roma nažalost nema. To mora da se promeni, a svi zajedno kao što vidite svaki dan i radimo na tome – kaže  Tasićeva.

 Treći frizer Balkana Bojan Kesegi odlučio je da se okuša kao operski pevač na ovim jedinstvenim muzičko-vokalnim radionicama, kako kaže ovo je za njega nešto sasvim novo, naučio je mnogo toga i sa nestrpljenjem očekuje koncert.

-Mislim da retki veruju da jedan frizer može da bude zainteresovan i za operu. Pored predrasuda o Romima sa kojima je sjajno sarađivati, mislim da ćemo u zaborav poslati još jednu, a to je da su frizeri površni i jednosmerni u svojim interesovanjima. Za ovo kratko vreme naučio sam mnogo, kako o sebi tako i o svojim vokalnim sposobnostima. Moja profesorka pevanja Nataša Tasić Knežević približila mi je operu na najlepši mogući način, a dokle sam „dogurao“ moći ćete da se uverite u sutra na koncertu, na kom ću ja izvesti pesmu ’O sole mio- kaže frizer.

 Jedan od polaznika radionica Leo Ivanišević, upravo za prednost je istakao taj inkluzivni karakter, s obzirom da je i ranije sarađivao sa momcima iz grupe Roma Sijam, zna koliko je ova nacionalna manjina talentovana i kada je pevačka umetnost u pitanju vredna pažnje.

-Ovo će biti prvi put da nastupam sa Romima na sceni. Naučio sam dosta korisnih trikova vezanih za pevanje i scenski nastup i još malo sam poboljšao svoju tehniku-kaže Ivanišević.

 Prvi koncert počinje u 19, a drugi u 20 časova, kompletan projekat se odvija pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda i uz podršku Ustanove kulture Palilula.Tokom muzičkih radionica, organizovana su i tri javna časa o pevanju, a ovo je prvi koncert od četiri koliko je planirano.

 

 

 

 

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
7
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
7
Bolje
7
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Lana del Rej: “Moj život je umetničko delo”

Lana del Rej: “Moj život je umetničko delo”

Mlada kantautorka Lana del Rej, svojim izgledom, načinom pevanja i prezentovanja ...
Premijera spota

Premijera spota "O tebi" novog benda "Ničim izazvan"

Kao i svakog dana, đipila sam na noge lagane i stavila džezvu punu vode na ringlu, otišla do kupatila, stavila ...
SUICIDAL TENDENCIES I HATEBREED NA EXIT FESTIVALU

SUICIDAL TENDENCIES I HATEBREED NA EXIT FESTIVALU

Na glavnu binu Exit festivala dolazi američki hardcore sastav, Suicidal Tendencies, ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -2°c

Roleri

Bicikl