03
Jul
2013

Ofra Haza: neverovatan život Madone sa istoka!

Pregledano: 8502 puta

Ofrin život je priča o ženi koja se nije plašila da pomera granice u konzervativnoj jevrejskoj sredini, ali i o ženi rastrzanoj između želje za slavom i čežnje za porodicom, o ženi koja je tragala za ljubavlju, da bi je ista koštala života!

Priča o životu Ofre Haze, legendarne izraelske pevačice, je neverovatna priča o slavi, moći, ljubavi, lepoti, muzici, žrtvovanju, te priča o razarajućim predrasudama društva, pogrešnim odlukama i neočekivanoj tragediji. 

Ofra je rođena 1957. godine kao deveto i najmlađe dete siromašne jevrejske porodice u Tel Avivu. Iz blatnjavih sokaka izraelske prestonice spasio ju je samo ogroman talenat i moćan glas koji je u njenoj dvanaestoj godini otkrio agent dečijeg pozorišta „Bezalel Aloni”. Njena karijera nezaustavljivo se probijala ka vrhu svetske muzike, dok su je lokalni mediji obožavali, pripisujući joj epitet „Madone sa istoka”.

Haza je godinama nizala uspehe, od fenomenalnih singlova preko najprodavanijih albuma i brojnih nastupa i festivala do rada na filmskoj muzici. Kruna njene posvećenosti muzici usledila je 1983. godine kada su joj se otvorila sva vrata svetske scene, nakon drugog mesta na Eurosongu.

Najveći internacionalnu popularnost postiže pesmom „Im Nin'Alu”, a potom je javnost očarala i predivnom, dirljivom numerom „Izbavi nas” iz animiranog filma „Princ iz Egipta”, koju je otpevala na ukupno 17 jezika.

Uprkos slavi i bogatstvu, Ofra je ostala prizemna, odana porodici, visoko moralna i religiozna, što je uticala da u rodnom Izraelu bude posmatrana kao svojevrsno božanstvo i legenda. Živela je mirno, bez ijedne mrlje u karijeri, bez kompromitujućih fotografija sa muškarcima, bez traga o skandalu. Upravo suprotno, Haza je bila poznata kao žena u stalnoj potrazi za velikom ljubavi, rešena da ostane devica sve do prve bračne noći. Brojni udvarači i prosci nisu joj bili interesantni, a čvrsto je verovala da će joj Bog ukazati na čoveka njenog života. „Princ na belom konju”, bar kako je ona verovala, za lepu Jevrejku stigao je tek u njenoj 39-oj godini u vidu biznismena Dorona Aškenazija.

Interesantno je da je Ofra za života ostala nepriznata u krugovima svoje bliske prodice koja je stalno osporavala njene zasluge i vrednost, ističući da je žena bez porodice niko i ništa. Figurativno to najbolje opisuje rečenica njenog brata: „Ko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudata žena bez porodice!”

Nažalost, mada se o njenom kratkom braku ne zna mnogo, izvesno je da ju je upravo suprug zarazio sidom koja je indirektno uticala na njenu preranu smrt. Naime, Ofra je tragično preminula 2000.godine od posledica upale pluća, izazvane virusom HIV. Samo godinu dana kasnije, umire i njen muž usled predoziranja. Detalji i prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija do današnjih dana.

Šest meseci pre smrti, na jesen 1999. Ofra Haza snimila je svoje poslednje materijale koji do dan danas nisu ugledali svetlo dana.

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Bukvar slobodnog interneta

Bukvar slobodnog interneta

Festival Еxit i A3 Format grupa pozivaju dizajnere i sve druge kreativne građane interneta da se ...
Kako je nastala Metalika?

Kako je nastala Metalika?

Treš metal je vrsta hevi metal muzike, koja je brža od hevi metala. Tokom ...
Vendi O. Vilijams - fuck & roll legenda

Vendi O. Vilijams - fuck & roll legenda

"Moram nogom? Mogu li umesto toga da udarim glavom u prozor?" ...
XWAVE
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Bicikl

Roleri