27
Jun
2013

Džejn Ostin: ženska legenda engleske književnosti

Pregledano: 3585 puta

Bistrih misli, pronicljiva, privražena ideji bliske porodice, verna idealu ljubavi i pobedi dobra u životu, Džejn Ostin ostavila je iza sebe neka od najvećih dela engleske književnosti, koja se i danas, 200 godina kasnije čitaju nesmanjenim žarom!

Ako bi se životna priča Džejn Ostin pretočila u roman, bio bi oskudan, nezanimljiv, sa malim brojem stranica, predvidljiv i uobičajen, bez velikih romansi i avantura, ni nalik na ono što je ona sama stvarala.

Džejn je prve korake napavila u Hempširu gde se 1775. godine rodila u uvaženoj seoskoj porodici na čijem čelu je bio otac sveštenik i rektor. Ostinova je imala lepo i udobno detinjstvo, u velikoj, bliskoj porodici, okružena sa šestoro braće i jednom sestrom, gde su roditelji bili privraženi deci, podstičići ih na kreativnost i pruživši im visoko obrazovanje. Nakon školovanja posvetila  se besomučnom pisanju i čitanju, koje je u početku objavljivala pod pseudonimom što joj je onemogućilo probijanje u elitne književne krugove tog doba, i možda uskratilo priliku za uzbudljiv ljubavni i društveni život. Ovako, mlada spisateljica provodila je dane u trivijalnim aktivnostima - vođenju domaćinstva, brizi o majci i oci, razmeni pisama, sviranju klavira i višečasovnim razgovorima sa obožavanom sestrom Kasandrom. 

Život slavne Britanke, za čudo, nije obeležila prava ljubav, čak ni strastvene, burne veze... upravo suprotno, Ostinova jedva da je mogla da se pohvali ponekim usputnim flertom i aferom, a i to je obavijeno velom misterije. Naime, kako njen život nije bio interesantan javnosti, s obzirom da se tek posthumno proslavila, siromašni detalji Džejnije intime pronađeni su u pismima koja je pisala, od kojih je više hiljada  uništeno jer je njena sestra smatrala da odaju lošu sliku. Biografi Ostinove tvrde da je njen život obeležila platonska ljubav i kratak flert sa irskim advokatom Tomom Lefrojem, dok drugi spekulišu o aferi sa izvesnim Džonom Vordsvortom, čija je ih smrt sprečila da stanu pred oltar. Ipak, obe priče ostale su u sferi nagađanja, mada je utvrđeno da su simpatije među Džejn i Toma postojale, ali ne i u kolikoj meri. Ono što se sa sigurnošću tvrdi jeste da je Džejn ostala usedelica, tokom života odbivši jednu bračnu ponudu od krupnog i mlađanog Harisa Videra, jer nije mogla da zamisli ništa gore od braka bez ljubavi.

Ipak, da joj je sudbina dodelila drugačiji put ispunjen brigama oko muža, dece i kućnih poslova pitanje je da li bi Džejn ikada napisala maestralne romane koji slave ženu, dobrotu, mudrost, ljubav, plemenitost, viteštvo, skromnost, džentlmenstvo. Ostinova je u svojim romanima postavila visoke standarde za muškarce, donekle ih i idealizajući, ali je zato bila virtouz za žensku psihu, posebno ušavši u srž zaljubljene žene. Ona je bila vrsan poznavalac socijalnih prilika u društvu, ljudskih emotivnih i psiholoških procesa, te majstor deskripcije, ironije, drame i zapleta, i genije u stvaranju zaniljviih i doslednih likova.

Često je tokom istorije bila osporavana i njen rad se pripisavao šundu, zbog „lakih”  tema, namenjenih uglavnom lepšem polu, međutim u 20. veku kritičari su njen rad vinuli na zasluženo najviše mesto engleske književnosti, svrstavši je rame uz rame s Šekspirom, Mark Tvenom, Bajronom... Svoje mesto našla je i među 100 najslavnijih Britanaca ikada, a ono što njeno stvaralaštvo čini toliko posebnom jeste što i 200 godina kasnije živi jednakom snagom. Džejn, hvala! Hvala na vanvremenskoj, romantičnoj, prijatnoj, opuštajućoj, a opet literaturi savršene forme i dobrog stila.

Džejn Ostin je umrla u 41-oj godini, veruje se, od tuberkoloze, zanavek obeleživši svetsku književnost svojim velikim romanima „Gordost i predrasude”, „Razum i osećajnost”, „Ema”, „Mansfild park”, „Pod tuđim uticajem”...

 

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Džejn Ostin: ženska legenda engleske književnosti

Džejn Ostin: ženska legenda engleske književnosti

Ako bi se životna priča Džejn Ostin pretočila u roman, bio bi oskudan, nezanimljiv, sa malim brojem ...
Milorad Pavić: umetnost obojena genijalnošću, filozofijom i nedorečenim!

Milorad Pavić: umetnost obojena genijalnošću, filozofijom i nedorečenim!

Pavićeva pisana reč svakako jeste primamljiva i odajem puno poštovanje čoveku koji je ...
Raj

Raj

...
KINA
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Bicikl

Roleri