Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Lepa koža posle boravka na moru

Pregledano: 4490 puta

Kako da vam koža dugo posle letovanja ostane nežna i bez bubuljica

Koža izgleda savršeno posle boravka na moru, glatka je i nedeljama posle nema novih akni i bubuljica. Ipak, ne treba dopustiti da takav izgled kože zavara, pogotovo one dame koje su i pre sezone kupanja i sunčanja imale problema sa aknama.

Sunce i akne

Bez obzira na godine, bez obzira na uzrok pojave akni, sunce i more pomažu samo privremeno i delimično. Sunce isušuje površinu kože, a more je dezinfikuje. Međutim, problem je u dubljim slojevima kože, tačnije u lojnim žlezdama. Zato je pitanje dana kad će se pojaviti nove gnojne bubuljice.

Prvo što treba da uradite posle godišnjeg odmora je da posetite kozmetičara i obavite temeljno čišćenje. Nema razloga za brigu da će vas tretman ostaviti bez lepe boje kože, naprotiv. Tretman će olakšati duže zadržavanje ujednačene boje, to jest ujednačeno slabljenje boje. Koža će postepeno postajati svetlija bez ružnih tamnijih delova i ljuštenja.

kozmeticki tretmanNa tretman posle letovanja

Cilj kozmetičkog tretmana kod problematične kože će joj pomoći da posle leta uspostavi ravnotežu lučenja, oporavi se od eventualnih oštećenja suncem i ojača svoje obrambene mehanizme koji će sprečiti upalne procese.

Tretman se sastoji od pilinga lica i tela, a cilj je da se blagim, neabrazivnim pilingom odstrane mrtve ćelije kože, oslobode površinu kože nakupljenog sebuma, bakterija i prljavštine. To je važno da bi se sprečili upalni procesi, omogućilo normalno i prirodno pročišćavanje kože kroz pore i da bi se poboljšalo prodiranje aktivnih supstanci koje deluju na dublje slojeve.

Posebno je važno posle sezone sunčanja koži vratiti optimalnu vlažnost tretmanima dubinske hidratacije. Kako bi se obranila od sunca, vetra i morske soli, koža za vreme vrućina u površinski sloj šalje veće količine vode. Iz površinskog sloja voda brzo isparava, a dublji slojevi kože postaju dehidrirani. Voda je potrebna za obavljanje važnih funkcija- međućelijske razmene materija i proizvodnju elastina i kolagena, vlakana od kojih zavisi čvrstina i tonus kože.

Koža bez vode postaje gruba, zadebljana i slabije podnosi štetne uticaje. Da se pore ne bi začepile suvišnim sebumom osim pilinzima, koža se neguje specijalnim maskama i kremama. Iskusna kozmetičarka će, u zavisnosti od stanja kože i akni, odabrati masku koja će delovati na površinski i dublji sloj kože.

I na kraju, ne treba zaboraviti da je osim kozmetičkog tretmana i nege, važno pridržavati se pravila zdrave, uravnotežene ishrane koja mora da bude zasnovana na voću i povrću, integralnim žitaricama, a vrlo je bitno da se piju voda i biljni čajevi. To je jedini pravi put ka zdravoj koži bez akni i bez ožiljaka od akni.

Mali podsetnik koza na suncu

Previše izlaganja suncu je jedno od najjčešćih uzroka starenja kože. Osim što koža isušuje, zadebljava, ubrzano se stvaraju bore i hiperpigmentacija, sunce podstiče stvaranje slobodnih radikala.

Sunce oštećuje vlakna kolagena

Sunce utiče na vlakna elastina i kolagena, a taj njegov uticaj nije odmah vidljiv. Oštećenja vlakana kolagena i elastina itekako su vidljiva u zrelim godinama.

Koža pamti. U njenoj strukturi dolazi do nepovratnih oštećenja koja postaju vidljiva tek posle određenog vremena.

Uprkos svemu, nema  razloga za paniku. Štetne posledice je moguće izbeći. Lepotu i zdravlje svoje kože možete da sačuvate na više načina, kako spolja tako i iznutra.

Evo malog podsetnika: uvek konzumirajte potrebnu količinu vode, hranite se raznovrsno, uravnoteženo i kvalitetno, pravilno dišite, redovno negujte kožu i redovno i pravilno štitite kožu. Ako se pridržavate ovih saveta, usporićete proces starenja ne samo kože, već i celog tela.

Ne zaboravite ruke

Koži je leti najviše potrebna zaštita. Bez obzira na godine i na tip kože, prilikom nanošenja kreme na lice, vrat i dekolte, ne treba zaboraviti na ruke. Osim dnevnom kremom, kožu zaštite i kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Tako ćete sprečiti alergije, hiperpigmentaciju i bubuljice.

Pre izlaska na sunce i pre odlaska u solarijum izbegavajte određene lekove kao što su antibiotici i kortikosteroidi, ali i eterična ulja i parfeme, koji stvaraju kontraindikaciju. Zajedno sa suncem prouzrokuju hiperpigmentaciju, bubuljice i alergije.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Anticelulit masaža

Anticelulit masaža

Anticelulit masaža je prirodan i jedan od najefikasnijih tretmana u borbi protiv tzv. ...
Kako da smirite nadraženu kožu

Kako da smirite nadraženu kožu

Koža može biti nadražena iz različitih razloga. Proizvodi za negu kože, deterdženti za pranje ...
11 koraka do lepše kože–prvi deo

11 koraka do lepše kože–prvi deo

1. Vodite računa kakvu vodu koristite Shodno tome prilagodite svojoj koži ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Bicikl

Roleri