Postovala: Nataša Ilić
08
Aug
2012

Hranom protiv vaginoze i kandidijaze

Pregledano: 10348 puta

Mnoge žene su bar jednom imale probleme sa vaginozom i kandidijazom, a sručnjaci kažu da se ishranom može odbraniti od upornih gljivica

Dugo ste čekale da se opustite na svom godišnjem odmoru i otišle ste na priželjkivanu, skupo plaćenu destinaciju, najmanje što vam treba jesu "nezvani gosti" vaginoza i kandidijaza. One nastaju usled poremećaja prirodne ravnoteže bakterija u vagini.

Bakterijska vaginoza nastaje kada broj tzv. "loših” bakterija u vaginalnoj mikroflori nadmaši broj tzv. "dobrih” bakterija. Laktobacilus kao"„dobra" bakterija zaslužna je za uredan pH vagine održavajući ga kiselim (ispod 4.5) i na taj način poboljšava obranu od "loših" bakterija.

Više od 50 odsto žena nema nikakve simptome vaginoze, dok kandidijazu prati svrab, peckanje, sekret, bol prilikom seksualnog odnosa, crvenilo i otečenost

Uz laktobacile, u vagini se nalaze i drugi mikroorganizmi i svi zajedno čine  vaginalnu mikrofloru. Kada iz bilo kog razloga obrana oslabi, ostale prisutne bakterije počinju intenzivno da se množe, stvarajući poremećaj prirodne ravnoteže bakterija u vagini dovodeći do infekcije.

Do poremećaja u sastavu vaginalne flore može doći u bilo kom životnom ciklusu, ali najčešće je to kod seksualno aktivnih žena.

Poznato je da je leto vreme opuštanja i češćeg seksa. Više od 50 odsto žena sa bakterijskom vaginozom nema nikakvih simptoma, ali kada se pojave uključuju obilan lepljivi, beli ili sivkasti sekret, svrab i nadraženost vagine, kao i neprijatan miris koji podseća na ribu ili buđ, a koji se najviše oseća posle seksualnog odnosa. 

Raznovrsna i uravnotežena ishrana najbolji je put do jakog imuniteta koji lakše odoleva razvoju bakterijske vaginoze. Da bi se maksimalno smanjila verovatnoća pojave ili recidiva bakterijske neravnoteže vagine, stručnjaci preporučuju ishranu koja je bogata semenkama lana, lanenim uljem, žitaricama od celog zrna, svežim voćem i povrćem, ribom i živinskim mesom.

Takođe, vrlo je važno da se unosi dosta tečnosti, najviše vode i izbegavati hranu koja je tretirana pesticidima i drugim hemikalijama.

Treba koristiti probiotike u kombinaciji sa ekstraktom semenki grejpfruta i ekstraktom belog luka. Evo još predloga:

- Uzimajte propolis i matični mleč

- Očistite organizam sokovima od povrća, vodom i čajevima da bi uklonili otrovna dejstva gljivica.

- Posle akutne infekcije kandidom potrebno je trajno sprovesti prehrambene navike koje će onemogućiti da se bolest ponovo javi.

Beli luk umesto antibiotika

Ženama koje podležu bakterijskim vaginozama preporučuje se unos belog luka. Beli luk deluje kao prirodan antibiotik širokog spektra, a osim što je je delotvoran kada se koristi u ishrani, pokazao se dobrim i u obliku tableta. Da bi sve imalo smisla, poželjno je izbegavati hranu koja podstiče rast "loših" bakterija.

Tu prvenstveno treba izdvojiti hranu koja obiluje šećerima, budući da se njime hrane "loše" bakterije. Takođe, iz ishrane bi trebalo izbaciti kofein, alkohol, namirnice koje sadrže buđ, brzu hranu i hranu koja obiluje zasićenim mastima.

Kandidijaza

Jedna od čestih ženskih "boljki" je kandidijaza - gljivično oboljenje prouzrokovano gljivicama roda kandida albikans. Simptomi vaginalne kandidijaze su svrab, peckanje, bolni seksualni odnosi, beličasto-žućkast (sirast) sekret, crvenilo i otečenost.

Bujanju gljivica mogu doprineti razna stanja poput učestale primene antibiotika, oralnih kontraceptiva, antihistaminika i korstikosteroida, nošenje uskog i sintetičkog donjeg veša, trudnoća, alergije i nedostaci u ishrani.

Gljivice vole vlagu i šećer

Takođe, razmnožavanju gljivica doprinosi boravak u vlažnom kupaćem kostimu. Osnovna strategija borbe protiv kandide je izbegavanje slatkiša i šećera. Ne preporučuje se konzumacija meda, marmelade, keksa, kolača, bombona, čokolade i mlečnih proizvoda (osim fermentisanih probiotičkih proizvoda).

Nije poželjno preterivati sa belim brašnom i proizvodima od belog brašna (hleb, testo, tost), slatkim voćem (grožđe, lubenice, kruške), sušenim voćem, voćnim sokovima i alkoholnim pićima (posebno pivom i likerima). 

Hrana koja pomaže

Istraživanja su pokazala da mnoge namirnice mogu da pomognu u borbi protiv gljivičnih infekcija. Probiotici povoljno deluju na ravnotežu crevne mikroflore sprečavajući rast "štetnih" bakterija, poboljšavaju probavu, jačaju imunitet i povećavaju otpornost prema infekcijama.

Bakterija laktobacilus acidofilus se nalazi u jogurtu, odnosno fermentisanim mlečnim proizvodima i u obliku kapsula, ali i u preparatima za lokalnu primenu poput vaginaleta, oralnih i vaginalnih gelova i tečnostima za ispiranje. Laktobacili proizvode mlečnu kiselinu koja u slučaju gljivičnih oboljenja deluje kao "prirodni antibiotik". Evo još nekih korisnih namirnica:

Cimet poseduje dve aktivne materije - eugenol i cinamaldehid, koje se smatraju delotvornim u lečenju gljivičnih oboljenja.

Beli luk se zahvaljujući aktivnoj materiji alicinu, pokazao delotvorniji od nistatina, leka koji se primenjuje za lečenje gljivičnih oboljenja.

Propolis ima protivupalno i imunostimulativno delovanje.

Ulje čajevca je za spoljnu upotrebu. Pomoć pri lečenju kandidijaze može pružiti i žutika, bogata alkaloidom antibiotskog delovanja, a preporučuje se povećanje unosa minerala cinka i selena koji će ojačati imunitet.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
5
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Nega lepote širom sveta: 2. Irska, kupka od algi

Nega lepote širom sveta: 2. Irska, kupka od algi

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Šta sve utiče na lepotu ženskih grudi?

Šta sve utiče na lepotu ženskih grudi?

Bar četiri spoljna faktora, pored onih unutrašnjih poput genetike i godina imaju značajan ...
Savršen letnji izgled za deset minuta

Savršen letnji izgled za deset minuta

Verovatno je svima poznat trenutak kada lenjo veče prekida poziv na žurku koja je nešto ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 2°c

Roleri

Bicikl