15
Oct
2013

Joga za bolje zdravlje

Pregledano: 1844 puta

Za sve one koji vole i poštuju jogu najvažnije je da je ona (konačno) ozvaničena, tako da se o njoj sada može slobodno govoriti i iz medicinskog ugla.

Kada u svoj život unesete nešto tako pozitivno i korisno kao sto je joga, nesumnjivi rezultati te odluke, koji će vas ubrzo pozitivno iznenaditi,većinu će naterati na razmišljanje — zašto mi je tako dugo trebalo da poćnem da vežbam.
Ali i na ono drugo: Zar je moguće da nešto tako jednostavno, a na dohvat ruke ne koristi veći broj ljudi?

Ljudska priroda je, kao što svi znamo, poprilično lenja. Stvoreno je na hiljade izuma kako bi nam život „postao lakši". A upravo ta činjenica, da nam je postao lakši", mnogima je i zagorčala život. Makar većini onih koji su se „primili" na famozne izume tipa „kupovina iz fotelje".
I zbilja nam je svašta postalo teško! Pa idemo liftom i na prvi, a da ne kažemo drugi, treći ili peti sprat. Pa idemo kolima i do komšije na kafu. Pa nam je džoger spas jer ne moramo mnogo da se saginjemo kad brišemo pod. Pa smo presrećni kad nam raznosač pica pozvoni na vrata, jer je taj „genijalni izum" omogućio da ne prekidamo gledanje omiljene španske, brazilske, svakako „naše serije". Pa je supeeeeer kada imamo „kućni bioskop", jer ne moramo da se akamo do onog pravog. Ili kad nam je posao sedeći, tj. nije fizički, jer smo u radnoj fotelji tako... fensi.

Joga je i zvanično priznata
Za sve one koji vole i poštuju jogu najvažnije je da je ona (konačno) ozvaničena, tako da se o njoj sada može slobodno govoriti i iz medicinskog ugla. Među mladim domaćim medicinskim ekspertima ima i onih malo hrabrijih koji će i naučno progovoriti u korist joge.

Zahvaljujući nebrojenim fantastičnim dostignućima tehnike, dakle, naša lenja priroda je dobila mogućnost da se iskaže u svom ogromnom potencijalu. Čak toliko da je u savremenu medicinu na velika vrata ušao pojam koji je do juče bio nepoznat, pojam —<strong> bolesti nekretanja</strong>. Poznajem jednog veoma uglednog i iskusnog univerzitetskog profesora fizičke kulture koji je čvrsto rešen da otvori čak i kliniku za bolesti nekretanja. Tu bi bile primenjivane metode koje su već prisutne u zavodima ili institutima za rehabilitaciju, sa savremenim metodama i vežbama koje čoveka uče kako da njihovim redovnim praktikovanjem sebe poštedi lečenja, tj. u svoj život unese, ako ne trčanje, vožnju bicikla, plivanje i si. ono bar svakodnevno razgibavanje koje zdravlje znači.

Uprkos činjenici da je joga postala i zvanična zdravstvena metoda, i dalje postoje vrlo brojni „stručni" komentari koji jogu svrstavaju u nešto drugo. Najviše je onih stručnjaka koji bi da je proglase neprikladnom za našeg čoveka jer „nije naša". Kao da, npr. džudo, karate i aikido jesu?

Nije mnogo manje ni onih „eksperata" koji bi da je predstave kao religijsku aktivnost. Pa je opet neprikladna za — „naše". Uprkos nepobitnim dokazima da milioni ljudi u zapadnoj civilizaciji vežbajući jogu nisu promenili pradedovsku veru! Nego su je u ogromnom broju slučaja čak i učvrstili.


Tagovi : |

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Svevremenski saveti za lepotu

Svevremenski saveti za lepotu

Priznaćete, nikad vam nije dosta saveta kako da budete lepše! Koliko god da znate o ...
Nega lepote širom planete: 5. Južna afrika, Rooibos čaj

Nega lepote širom planete: 5. Južna afrika, Rooibos čaj

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Roleri

Bicikl