Postovala: Nataša Ilić
14
Aug
2012

Kad se stomak naduje

Pregledano: 10043 puta

Donosimo vam načine da se oslobodite "balon osećaja" u stomaku

Nadutost je stanje koje leti može da pokvari raspoloženje i dovede do neprijatnog osećaja na plaži. Ako želite ravan stomak, uvek vodite računa da ne preterate sa unosom soli i da konzumirate češće i manje obroke. Ananas, đumbir i jogurt su namirnice koje dobro utiču na probavu i poželjno ih je jesti i zbog vitke linije.

Ako se iz iz ishrane izbace gazirana pića, pivo i so, a počne se jesti češće i manje uz redovniju upotrebu vlakana, ananasa, jogurta i peršuna nadutost više ne bi trebalo da bude problem 

Vlakna mogu da ublaže stanje

Najčešći uzrok nadutog stomaka jesu gasovi koji se stvaraju u crevima. Ova neprijatna pojava se može ublažiti, pa čak i izbeći sa unosom vlakana i tečnosti. Manjak aktivnosti dovodi do konstipacije koja za posledicu ima nadutost.

Konstipacija se može izbeći konzumacijom vlakana, a preporučena količina za žene je 25 grama. Dnevne potrebe za vlaknima mogu da se zadovolje ukoliko ishrana sadrži adekvatne količine voća i povrća i ako se dnevno unose žitarice i proizvodi od celog zrna.

Na primer, šoljica kvhanih integralnih špageta, šoljica malina, tri suvih šljive i 100 grama kuvanog pasulja ili graška ukupno sadrži 25 grama vlakana. Treba znati da, ukoliko nečiji organizam nije navikao na tu količinu vlakana, treba ih polako i postepeno uvoditi u ishranu, pošto znaju da izazovu iritaciju želuca i grčeve. Lakše prilagođavanje na veću količinu vlakana olakšava adekvatan unos tečnosti.

Bez gutanja hrane

Ako se brzo jede i ne postoji navika da se hrana sažvaće. Tada nadutost nastaje zbog gutanja vazduha. Zato, treba usporiti i uživati u hrani. Treba se truditi da svaki obrok traje bar pola sata.

S obzirom da varenje hrane počinje već u ustima, temeljno žvakanje poboljšaće probavu i smanjiti nadutost. Dodatna prednost sporog unosa hrane je i što stvara osećaj sitosti, pa se na kraju pojede manje hrane.

Oprez kad solite

Za vreme leta se više znoji i gubi se so koju je potrebno nadoknaditi hranom. Ako želite ravan stomak, treba da pripazite da se ne prejedate. So zna da dovede do zadržavanja vode u organizmu, što vodi do osećaja nadutosti. Mnogo namirnica koje svakodnevno upotrebljavate sadrži skrivene soli. To su, na primer, supe iz kesice, paštete, slane grickalice idrugo.

Bez gaziranih pića

Kod prekomernog unosa gaziranih pića može da se dogodi da vazduh ostane “zarobljen” u crevima. Zato treba smanjiti ili izbegavati gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umesto toga treba piti ohlađeni čaj od nane koji umiruje sistem za varenje i smanjuje nadutost u crevima.

Ananas, đumbir, jogurt i peršun melem za probavu

Naučna istraživanja su pokazala da unos probiotika reguliše probavu i smanjuje pojavu nastanka gasova u crevima. Zato uvek treba imati probiotički jogurt ili probiotike u obliku dodatka ishrani. 

Ostale namirnice za koje se pokazalo da povoljno deluju kod nadutosti su egzotično voće kao što su ananas i papaja koji sadrže enzime koji olakšavaju probavu. Đumbir, kim i peršun su takođe dobri saveznici u borbi protiv vetrova u crevima.

Češće, a manje

Umesto tri velika obroka, treba jesti pet manjih, jer veliki obroci nepotrebno opterećuju sistem za varenje. Iako je poznato da mahunarke i povrće iz porodice kupusa kao što su brokoli i kelj znaju da naduju stomak, ove namirnice imaju više pozitivnog nego negativnog dejstva na organizam.

Pre kuvanja, mahunarke obavezno potopiti (i baciti vodu u kojoj su se potapale) pa ako i dalje stvaraju probleme, treba ih jesti pasirane poput pirea ili kao čorbe. Stručnjaci se slažu da preskakanje obroka, gladovanje, upotreba laksativa i tableta za mršavljenje nije preporučljivo. U postizanju ravnog stomaka pomaže gubitak viška kilograma, ali na zdrav i uravnotežen način.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
4
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
7
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

"Dodir Pariza" 20. put na Beogradskom sajmu

Na jesenjem sajmu „Dodir Pariza” pronaći ćete mnoge zanimljive i korisne informacije i ...
Kad se stomak naduje

Kad se stomak naduje

Nadutost je stanje koje leti može da pokvari raspoloženje i dovede do neprijatnog osećaja na plaži. ...
Push up gaćice su in

Push up gaćice su in

Push up donji veš sa silikonskim umetcima je namenjen svim ženskim osobama od ...
KINA
112800,oo
prava cena : 135360,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl