Postovala: Nataša Ilić
20
Aug
2012

Kako da preživite vrelu nedelju

Pregledano: 2181 puta

Mali saveti šta da radite kad upeče zvezda

Za ovu nedelju meteorolozi su ponovo najavili temperature koje će na asfaltu preći 40 podeok. Nismo ni svesni koliko samio sebi možemo da olakšmo život za vreme  ovakvih dana, samo ako pripazimo šta jedemo, pijemo, kako se oblačimo i u koje vreme izlazimo iz kuće. Proučite i primenite ove savete i biće vam lakše tokom još jedne vrele nedelje.

 Pokvasite puls i ručni zglobDobra ideja hlađenja je kvašenje ručnog zgloba i pulsa hladnom vodom. To će rashladiti vaše telo, a da bi se postigao veći i duži efekat, možete i lice zamotati mokrom krpom ohlađenom u ledu. Pritom treba paziti da se led na stavlja direktno na kožu, jer je može povrediti. Pokazalo se da ovakvo hlađenje smanjuje temperaturu tela za tri stepena.

Jedite hranu koja hladiSledeći korak je da pijete i jedete namirnice koje mogu da vas rashlade. Inače, treba da pijete vodu i kada niste žedni  da bi sprečili dehidraciju. Definitivno treba izbegavati kofein i alkohol koji i podstiču dehidriranje i usmeriti se na pića sa elektrolitima.

Čak i led može da pomogne da se zadrži hladnoća u telu, ali najbolje je to činiti  sa vodom. Pri tom treba paziti da voda nije ledena, jer telo koristi više energije ako je voda hladna da bi je približila unutrašnjoj temperaturi tela.

Dobar izbor osvežavajuće hrane su lubenice i trešnje. Umesto vruće hrane, pokušajte  da jedete česte i male obroke ili zalogaje koji sadrže hladno voće ili mlečne proizvode sa što manje masnoće.

Ohladite losione i kremeStavite  losione ili kozmetičke tonike u frižider da bi ih koristitili za vreme vrućina. Mnogima će dobro doći za premorene i natečene noge. U frižideru možete da držite i sprej bocu sa vodom i po potrebi prskati lice. Ne treba zaboraviti ni da zamrznete bočicu vode, da bi se osvežili hladnom vodom kada izađete iz kuće.

Pazite šta oblačiteNosite komotnu odeću, po mogućnosti od svetle boje. Osim toga, pamučna odeća će vas manje gejati za razliku od sintetike.

Ostanite kod kućeNajzad, koristite zdrav razum. Ako je napolju nepodnošljiva  vrućina, ostanite kod kuće. Naravno, ovo važi za dane kada možete da izbegnete aktivnost na suncu i asfaltu. Obratite posebnu pažnju na starije osobe, bebe i hronične bolesnike, jer su osetljiviji na visoku temperaturu. Ne zaboravite da je kućnim ljubimcima takođe potrebna zaštita od dehidracije i vreline.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza je veoma često, genetski uslovljeno, oboljenje kože u čijem formiranju ...
Zašto smo lepše leti?

Zašto smo lepše leti?

Da li se i vama čini da smo leti još lepše? Prosto sijamo, a to je zato što tokom ...
Najbolje domaće maske za lepu kosu i kožu

Najbolje domaće maske za lepu kosu i kožu

Maska od jogurta za osetljivu kožu: Jednu šolju jogurta pomešati sa 1/2 ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min 7°c

Roleri

Bicikl