Postovala: Nataša Ilić
06
Aug
2012

Kupanje i menstruacija - da ili ne?

Pregledano: 22969 puta

Lekari savetuju da, ako vam se ciklus dogodi na moru, nema potrebe da odlažete kupanje

 

Nema gore kazne za većinu žena nego kad se za vreme godišnejg odmora i baškarenja na plaži dogodi – menstrualni ciklus! Većina žena tada izbegava kupanje. Međutim, samo kupanje nije problem ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila.

Lekari kažu da temperatura vode ne sme da bude hladna, samo kupanje treba da bude ugodno, a pre ulaska u vodu obavezno treba staviti tampon koji se odmah po izlasku iz vode prmoeni. Sem tampona, damama se savetuje i promena kupaćeg kostima, uz obavezno vođenje računa o higijeni ruku.

Ženama sa obilnim ciklusom se preporučuje savetovanje sa ginekologom pre odlaska na more. Ako tehnički uslovi to dozoljavaju, dame koje "zakači" ciklus u vreme dok se izležavaju na plaži, mogu slobodno da se kupaju u vreme kada menstruacija počne da jenjava (četvrti, peti i šesti dan ciklusa).

Temperatura vode ne sme da bude hladna, samo kupanje treba da bude ugodno, a pre ulaska u vodu obavezno treba staviti tampon koji se odmah po izlasku iz vode promeni. 

 

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak savetuje se oprez prilikom izlaganja sunčevim zracima zbog njihovog nepovoljnog delovanja na kožu. Kreme za sunčanje su obavezne, kao i šešir ili marama za glavu i poštovanje pravila u vreme najjačeg sunca.

Promena dnevnog ritma utiče na ciklus

Promena dnevnog ritma i zamena dana i noći vrlo često utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa u vreme prelaska u novo godišnje doba. Takođe, promena dnevnog (radnog) ritma i popuštanje stresnih činioca mogu da dovedu do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

Naravno, PMS predstavlja veliku boljku za mnoge žene i sigurno nije najpoželjniji "drugar" za  vreme godišnjeg odmora. Velika količina nakupljenog stresa zbog ubrzanog i zahtevnog načina života, gde najmanje vremena imamo za nas same, sprečava nas da se ozbiljnije pozabavimo problemom.

Zato, period godišnjih odmora predstavlja vreme kada možemo ugrabiti malo vremena za sebe. To je najbolji period za promenu životnih navika. Izlaganje suncu može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda (sladoleda, svežeg kravljeg sira, sira, mleka koje se može zameniti pirinčanim ili sojinim mlekom).

U periodu kada treba da se desi  menstruacija, treba u svakodnevnu ishranu uvesti  500 mg kalcijuma, 100-150 mg magnezijuma, uzimanje 50 mg vitamina E i unos omega 3 masnih kiselina kroz hranu ili konzumiranjem ribljeg ulja, a unos semenki lana (500 mg četiri puta na dan) takođe može da ublaži i simptome PMS-a.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
6
Ljuto
3
Tužno
6
Srećno
5
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Push up gaćice su in

Push up gaćice su in

Push up donji veš sa silikonskim umetcima je namenjen svim ženskim osobama od ...
Joga za bolje zdravlje

Joga za bolje zdravlje

Kada u svoj život unesete nešto tako pozitivno i korisno kao sto je joga, nesumnjivi rezultati te odluke, ...
Najbolje domaće maske za lepu kosu i kožu

Najbolje domaće maske za lepu kosu i kožu

Maska od jogurta za osetljivu kožu: Jednu šolju jogurta pomešati sa 1/2 ...
SAMSUNG
1436,oo
prava cena : 1723.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 14°c
min 1°c

Bicikl

Roleri