10
Dec
2012

Nega lepote širom planete: 6. Polinezija, tamanu ulje

Pregledano: 3587 puta

Tragom očuvanja i negovanja ženske lepote u ovom serijalu upoznaćemo se sa "beauty" tajnama i trikovima dama širom sveta, od Češke preko Irske pa sve do dalekog Balija!

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ovde.

Širom Polinezije, ali i Tahitija i Havaja slavi se tamanu drvo kao čudotvorac za oporavak kože i zarastanje ožiljaka, rana i opekotina. Cvate dva puta godišnje bokorima prekrasnih, mirišljavih cvetova, iz kojih nastaju zeleni orašasti plodovi, a čije semenke daju lekovito tamanu ulje.

   

Narodi uz pacifičku obalu tamanu ulje poznaju kao lek za sve bolesti. Svi delovi tamanu drveta imaju svoju primenu, a između ostalog leči posekotine, ubode insekata, psorijazu, hemoroide, čireve, herpes, neugodne telesne mirise. Ublažava upalu grla, kao i bolove kod reumatizma i išijasa. Stanovništvo Pacifika veruju da je ovo izuzetno drvo posvećeni dar bogova.

Lekovitim svojstvima tamanu drveta ovde nije kraj. Deluje snažnije od mnogih antibiotika. Leči i upalu očiju, sunčanicu, akne, svrab, crvenilo kože, a na početku 20. veka na ostrvu Fidži se lak koristilo za lečenje gube!

Tamanu ulje poseduje još niz isceljujućih moći - potpomaže lečenje infekcije urinarnog trakta, sepse, pneumonije, difterije, inficiranih posekotina, konjuktivitisa, oticanja i pucanja kože na nogama, te atletskog stopala.

Tamanu ulje je dragocen sastojak i u kozmetičkoj industriji, veoma je bitan dodatak različitm regenerativnim i zaštitnim kozmetičkim preparatima. Povoljno deluje i na sprečavanje opadanje kose, ispucale usne, osipe, staračke pege, kožne alergije i uopšte uzev, doslovce je magičan za obnovu i negu kože. Upornom i redovnom upotrebom ovog izvrsnog ulja nestaju čak i već postojeće strije.

Ovo neobično ulje dobro je imati u kući, jer je fantastičan melem za kožu, a pritom leči niz oboljenja i upala! Najbolji prirodni antibiotik na svetu!

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Nega lepote širom planete: 1. Atlas planine, Maroko, rasul glina

Nega lepote širom planete: 1. Atlas planine, Maroko, rasul glina

Atlas planine "ugnezdile" su se u severozapadnoj Africi, prostirući se kroz Maroko, Alžir i Tunis. ...
Kako da preživite vrelu nedelju

Kako da preživite vrelu nedelju

Za ovu nedelju meteorolozi su ponovo najavili temperature koje će na asfaltu preći 40 podeok. Nismo ni svesni koliko ...
Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -1°c

Roleri

Bicikl