23
Jan
2013

Nega lepote širom sveta: 9. Zapadna Afrika, šea puter

Pregledano: 7587 puta

Tragom očuvanja i negovanja ženske lepote u ovom serijalu upoznaćemo se sa "beauty" tajnama i trikovima dama širom sveta, od Češke preko Irske pa sve do dalekog Balija!

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ovde

Šea puter je već vekovima od vitalnog značaja za kulturu i privredu Senegala, Malija i Togoa i uopšte cele zapadne Afrike. Bledo žuta mast vadi se iz ploda veličine oraha koje raste na Šea drvetu i poznata je po činjenici da je čudotvorna za kožu na kojoj se apsorbuje brzo, ne ostavljajući nikakav masni talog. Afrički narodi šea puter izdašno koriste i njegova namena je veoma široka, od melema za usne i balzama za kosu preko lekovite masti, kreme za sunčanje, te losiona za negu bebine kože do sastojka u sapunu i sredstvima za čišćenje! Primenjuje se i kao lek za reumatske bolove, upale mišića, kao štit od pustinjskog vetra, a neka plemena čak veruju da kožu namazanu šea maslacem ni metak ne može probiti!

Afrika čuva tradiciju gde je isključivo ženama dozvoljeno da dodiruju šea drvo, beru plodove i prerađuju ih. Šea puter se naziva i "zlato žena" jer hiljadama Afrikanki donosi neophodne prihode i egzistenciju. Iz tog razloga je seča stabala strogo zabranjena,a veruje se da su plodovi šea drveta božanski plodovi.

   sea puter

Šea puter je između ostalog i jestiv, ali ipak njegova osnovna i najvažnija primena je u kozmetičkoj industriji, gde je praktično nezamenjiv. Koristi se kao baza za mleka za telo, sapune, kreme za ruke, losione i regeneratore za kosu, prilikom čega je najefikasniji kod suve i iritirane kože. Šea puter ima prijatno i jako umirijuće dejstvo, te ne čudi što je popularan i u terapiji ožiljaka, ekcema, opektina i psorijaze. 

Bogat je masnim kiselinama poput steroične i oleinske, koje su esencijalne za hidriranje epidermisa i očuvanja elastičnosti kože, te  vitaminima A i E, a ima i visok sadržaj proteina i minerala.  Šea puter uglavnom ima obnavljajuće dejstvo, ali deluje i protiv bora, te čuva balans vlažnosti kože, štiti kožu od UV zračenja i negativnih uticaja sredine. 

   sea puter

 

Veoma je delotvoran kod regenaracija stanica kože, ali i prilikom nege stare i naborane kože. Preporučljiv je tokom trudnoće radi prevencije strija, a zanimljivo je i da je "magičan" pri nezi osetljive kože kod dece i novorođenčadi. Šea puter jedan je od retkih prirodnih plodova koji štiti od UV zračenja (samo u nerafiniranom obliku), te pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kiseonika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina. Koristan je i kao pakovanje za kosu, i to za vrlo suvu, lomljivu i obojenu, a u maloj količini može se naneti na kosu i bez ispiranja. Dobro je i namazati ga na kožu nakon brijanja ili depilacije, jer smiruje i hrani kožu, te brzo zaceljuje eventualne posekotine. Ukratko, šea puter je izuzetan, a praktičan i povoljan, i neophodan svakoj ženi koja teži zdravoj, lepoj i negovanoj koži i kosi! 

   sea puter

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prirodni preparat za divan dah

Prirodni preparat za divan dah

Dio lične higijene a i dio ljepote su svakako njegovani zubi i usne. Sve to zajedno čini vaš osmjeh ...
Trikovi kojima ćete brzo prikriti mamurluk

Trikovi kojima ćete brzo prikriti mamurluk

1.Prvo i osnovno, voda! I to u velikim kolicinama! Alkohol dehidrira telo i ...
NOVA GODINA NIJE SAMO ZA DECU

NOVA GODINA NIJE SAMO ZA DECU

Da li ste znali da se najbolja magija u novogodišnjoj noći dešava ispod čaršava? Jer, gde god da ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 14°c
min 2°c

Roleri

Bicikl