24
Sep
2013

Šokantna razlika između 'obične žene' i manekenke

Pregledano: 13033 puta

Standardi lepote koji modni svet donosi pred nas iz dana u dan sve su veći i veći. Da li su ispravni ili su samo suluda zamisao modnih dizajnera, dobro razmislite. A u tom će vam pomoći serija sasvim neobičnih fotografija!

Modni svet je ponovo pomerio svoje granice, a modeli su iz dana u dan sve mršaviji, preteći da se pretvore u doslovce žive kosture. Konfekcijski broj 36 gotovo da više nije prihvatljiv za modnu pistu, pa nije ni čudo što se sve više i više manekenke suočavaju sa anoreksijom i ossalim poremećajima u ishrani, a a razlika između "obične žene" i modela sve više raste.

Manekenke obično kreću u profesionalne vode u periodu od 13. do 19. godina, a većini njih agencije za koje rade uslovljavaju mršavljenjem ako uopšte žele da nstave da rade, bar kako pokazuje ispitivanje amerčke organizacije "Model Alliance" na 241 zaposlenih modela. Oko neverovatnih 60 posto manekenki priznalo je da pati od depresije, a čak trećina da ima neki oblik poremećaja s ishranom.

Kako bi probudio svest modne industrije i još jednom stavio naglasak na prava i potrebe žena, "PLUS Model Magazin" je objavio fotografije Katje Žarkove, netipičnog modela, zajedno sa manekenkom koja podleže današnjim standardima lepote. Osim toga, magazin otkriva kako neki od današnjih takozvanih "plus size modela" nose isti konfekcijski broj (38) kao i nekadašnje zvijezde modelinga – Kristi Brinkli, Paulin Psorizkova i Sindi Kraford. Na primer, pomenuta 28-godišnja Katja Žarkova nosi veličinu 44, kao i more običnih žena.

   

Vođena podatkom kako su prije 20 godina devojke koje viđamo na pistama težile tek 8 posto manje od prosečnih žena, a danas se taj postotak povećao na 23, glavna urednica spomenutog magazina, Medlin Džons nije imala izbora nego da objavi i pohvali delo fotografa Viktorije Janašvil, delo koje govori o ogromnoj razlici žena koje se bave svakodnevnoim poslovima i žena koje "nameću" navodne ideale lepote.

Fotografije, koje u najmanju ruku izazivaju emocije, prvi su puta objavljene putem posta na blogu i to pod nazivom "Plus size: što to nije u redu s njom". Objava je imala samo jedan naum – da otvori  pitanje koje su se mnogi libili da postave: Zašto modna industrija u širokom luku izbegava punačke žene prilikom reklamiranja, a spremna je da prihvati njihov novac kada na red dođe šoping!?

  

Već u prvom danu objavljivanja post je prikupio više od 300 000 pregleda, "šerovalo" ga je više od 7000 na Fejsbuku, dok je to na Tviteru to uradilo 1000 ljudi, pritom otvrorivši javnu debatu o životu modela. Čitav svet "unakažen" je, a da ne govorimo tek o nadolazećim generacijama devojaka, bolesno strogim standardima modnog sveta koji donose stres, nervozu, pritisak, poremećaje u ishrani, probleme sa zdravljem. Danas više u modi nema mesta za one koji nose broj 36, ili veći, i to mora da se promeni što pre...

   

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
9
Ljuto
3
Tužno
8
Srećno
9
Bolje
8
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Svevremenski saveti za lepotu

Svevremenski saveti za lepotu

Priznaćete, nikad vam nije dosta saveta kako da budete lepše! Koliko god da znate o ...
Urinarne infekcije - neprijatelj broj 1 na godišnjem odmoru

Urinarne infekcije - neprijatelj broj 1 na godišnjem odmoru

Letnju dokolicu i uživanje u suncu i moru znaju vrlo lako da pokvari infekcija urinarnog trakta. Česte ...
Opasnosti iz mora i prirode

Opasnosti iz mora i prirode

Verovatno ste bar jednom nagazile na morskog ježa, opekle se na meduzu ili ukačile ...
VIVAX
7454,oo
prava cena : 8944.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min 0°c

Roleri

Bicikl