Postovala: Senka Ivetić
26
Jun
2013

Sprečite prekomerno znojenje

Pregledano: 4226 puta

Pri preteranom znojenju telo može da izgubi i više od litra tečnosti u kratkom vremenskom periodu, što svakako treba nadoknaditi da bi se sprečila dehidratacija

Velikom broju ljudi letnji dani i stresne situacije utiču na intenzivnije znojenje, što im stvara dodatnu neprijatnost. Ovakva reakcija tela je sasvim normalna jer se znojenjem reguliše telesna temperatura. Ipak, prekomerno znojenje i pojačana funkcija znojnih žlezda spadaju u poremećaj, koji se zove hiperhidroza. Sastav znoja čine voda, soli i elektroliti koji pomažu kod održavanja ravnoteže vode u organizmu. U ljudskoj koži se nalazi oko tri miliona znojnih žlezda. Neprijatan miris je najjači na područjima pazuha i prepona, gde se znoj izlučuje iz mirisnih žlezda. Znoj koji nastaje usled fizičkih aktivnosti nema miris, ali uz nedovoljnu higijenu, neodgovarajući dezodorans i u dodiru sa kožnim bakterijama, dolazi do neprijatnog mirisa. Osnovni razlog za to je činjenica da je znoj bogat belančevinama, idealnom podlogom za bakterije koje mi prepoznajemo kao neprijatan telesni miris. Znojenje izazvano emocijama najčešće se manifestuje na licu, ispod pazuha i na stopalima.

znojenje

  Ah, taj miris!
  Količina znoja je individualna, ali može da bude podstaknuta nekim namirnicama ili napicima, uzimanjem određenih lekova, kao i zdravstvenim tegobama. Da bi sprečili neprijatan miris prilikom znojenja, važno je držati se nekoliko osnovnih pravila. Jedno od njih je i svakodnevno tuširanje jer se redovnim održavanjem higijene reguliše broj bakterija na koži čije prekomerno razmnožavanje dovodi do neprijatnog mirisa. Obavezna je i odeća od prirodnih materijala, kao i obuća i čarape. Za razliku od veštačkih materijala, svila, pamuk, vuna ili lan koži omogućavaju disanje, bolje upijaju znoj i zaslužni su za lakše isparavanje. Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda za higijenu koji nude efikasnu zaštitu od neprijatnih mirisa. Delimo ih na dezodoranse i antiperspirante.

znojenje


  Idealna zaštita

  Dezodoransi su za razliku od antiperspiranata bolje rešenje jer ne sprečavaju prirodan proces znojenja. Oni sprečavaju i neutralizuju mirise. Antiperspiranti, s druge strane, sadrže aluminijumove soli koje sužavaju pore znojnih kanala apokrinih žlezda i tako sprečavaju znojenje. Dermatolozi ih ne preporučuju jer njihovi sastojci mogu da poremete mehanizam lučenja znojnih žlezda. Najbolji izbor su svakako dezodoransi iz kolekcije prirodne kozmetike koji ne sadrže agresivne sastojke sa štetnim delovanjem na organizam. Bez obzira na to za koju se vrstu zaštite od neprijatnih mirisa odlučite, potrebno je imati na umu da će preparat biti najdelotvorniji ukoliko se nanosi na sveže opranu, suvu i depiliranu kožu.

znojenje


  Blagotvorna žalfija

  Ako uprkos redovnoj higijeni i korišćenju odgovarajućeg dezodoransa i dalje imate problem sa preteranim znojenjem i njegovim neprijatnim mirisom, možete da pokušate sa primenom čajeva ili tableta na bazi žalfije. Žalfija će kod osoba koje se preterano znoje sprečiti znojenje, a kod onih koje se premalo znoje, pospešiće proces. Vrlo je jednostavno napraviti čaj od ove biljke. Kašičica ove biljke se prelije sa dva i po decilitra kipeće vode i ostavi da odstoji petnaestak minuta. Pošto odstoji, ocedi se i pije tri puta na dan.

  Kod težih slučajeva znojenja mogu se prepisati i sedativi, dok nekim pacijentima pomogne i iontoforeza. Ovde je reč o tretmanu vodenom kupkom kroz koju se pušta jednosmerna struja male snage. Ukoliko ni ovaj tretman ne pomogne, u svetu postoji i hirurška metoda simpatektomija ili vađenje znojnih žlezda u predelu pazuha. Ni ovaj hirurški zahvat nije stoprocentno pouzdan jer se i nakon odstranjivanja znojnih žlezda znojenje „preseli" u neki drugi deo tela.

Izvor: stil-magazin.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Čudesno bebi ulje

Čudesno bebi ulje

Bebi ulje je odlična stvar za omekšavanje kože. Jeste li znali kako vam ovo ...
Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Nega lepote širom planete: 3. Bali, boreh tretman

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Kako da ceo dan izgledate savršeno?

Kako da ceo dan izgledate savršeno?

Neki od najboljih vizažista, frizera, stilista i dermatologa su dali svoje predloge kako žena može da ...
KINA
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 6°c

Roleri

Bicikl