02
Jun
2012

Šta znacima poručuje naše telo?

Pregledano: 4629 puta

Određeni signali koje manifestuje naše telo imaju opravdana objašnjenja

 Kada u organizmu imamo nedostatak određenih vitamina i minerala i kada se hormoni pobune, naše telo pravi prve znake upozorenja, koje najčešće ne umemo da protumačimo. Opadanje kose ili listanje noktiju, doživljavamo kao estetski problem, ali bi trebali da se zabrinemo jer su to znaci upozorenja za naš organizam.

Ovo su samo neki od znakova upozorenja:

Hroničan umor- Logično je da te posle napornog dana umorni, kao i posle neprospavane noći ili ekstremnih napora. Ali ako se i posle dugog i mirnog sna budite opet iscrpljeni, velika verovatnoća je da vašem telu nedostaje gvožđa. Podaci evropskih istraživanja upozoravaju da četvrtina žena od devetnaest do šezdeset godina, ne unosi dovoljno gvožđa kroz ishranu. Ako se to udruži saobilnim menstrualnim krvarenjima, nastaju veliki problemi. Dnevne potrebe žena za gvožđem se kreću oko 14-15 mg, a najbolje ih je unositi kroz lisnato povrće, ribu, semenke, kupinovo vino ali i konjsko meso.

Krti i lomljivi nokti- Svaki nokat se sastoji iz tri sloja, tj. ploče, koje kada je nokat suv, počinju da slabe, da se razdvajaju i da listaju. Uzroci tome, mogu biti mnogi spoljašnji faktori kao što su pranje sudova, jake hemikalije, izloženost hladnoj i vreloj vodi. Međutim razlog za ljuspanje noktiju je najčešće unutrašnji a to je nedovoljan unos masnoća i hranjljivih materija. Kada se govori o masnoćama, misli se opet na one zdrave masnoće , esencijalne masne kiseline kojih ima u ribi, a ne čips i druge prerađevine. Ukoliko je problem vrlo izražen, postoje i multivitamini koji sadrže hranljive materije specijalno namenjene regeneraciji kože, kose i noktiju.

Kosa sve ređa- Prosečno nam svakog dana opadne 80-120 vlasi, koje se nadoknađuju novoizraslim. Ako kosa opadne brže brže i intenzivnije, to se brzo primeti u smanjenju volumena naše kose. Prekomerno opadanje kose je najčešća posledica neadekvatne i siromašne ishrane i hormonskog disbalansa. Opet razlog za to je gvožđe. Posebno se manifestuje usled brzih i drastičnih djeta, s tim što se posledice nepravilne ishrane manifestuju na kosi posle tri meseca.Ovaj problem se može rešiti izbalansiranom i bogatom ishranom, kao i pravilnim izborom namirnica kosa će se obnoviti. Postoji problem tzk. sindrom policističnih jajnika, usled čega je poremećena hormonska ravnoteža, ali i problem sa štitnom žlezdom ili bubrezima. U koliko kosa opada intenzivno duže od šest meseci, morate se obratiti lekaru.

Ranice na usnama- Uzrok za pojavu ovih ranica je stres i hormonski disbalans. Takođe ova pojava može biti uzrok i neadekvatne paste za zube. Takođe korišćenje nehigijenskog sudova, escajga i čaša može izazivati ovakve iritacije.

Tikovi oka i usta- Stručnjaci tvrde da trzajima na licu, koji su krstki i neprimetni, ali ih intezivno osećate, imate nedostatak vitamina B u organizmu. Ukoliko  pijete prekomerne količine kafe i imate problem sa povišenim krvnim pritiskom, rezerve ovog vitamina se brzo smanjuju. Dobri izvori ovog vitamina se nalaze u mleku, siru, jajima, soji. Ako imate ovakav problem, možete se posavetovati sa lekaraom koji će vam preporučiti određenu vrstu ishrane i dodatni kompleks vitamina.

Bubuljice- One su posledica lučenja lojnih žlezda, ali i pokazatelj da ste mozda na vaše lice naneli određeni sloj bakterija. Tada je potreban redovan i dobar kozmetički tretman i konsultacija sa dermatologom. Bubuljice na licu zrele kože mogu da manifestuju i određeni hormonski disbalans i poremećaj u organizmu. Za tako nešto, najbolje je proveriti krvnu sliku.

 Ovo su samo od nekih znakova koje manifestuju stanje našeg organizma. Treba da obratite na te spoljne signale i otklonite nedostatak vitamina u organizmu, kao i hormonski disbalans. Uradite to na vreme, za kvalitetniji i dugovečniji život.


Sandra Crnogorac

Čekamo da Sandra Crnogorac napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
2
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta to lako 'briše' strije i bore?

Šta to lako 'briše' strije i bore?

Svako ko je za kratko vreme izgubio popriličan broj kilograma, verovatno se suočio sa strijama, oštećenjima ...
Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza je veoma često, genetski uslovljeno, oboljenje kože u čijem formiranju ...
20 saveta da ostanete mladi i zdravi (2.deo)

20 saveta da ostanete mladi i zdravi (2.deo)

Za još modnih, beauty i lifestyle ideja posetite predivnu facebook stranicu ...
KINA
1560,oo
prava cena : 1872,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl