12
Oct
2013

Žene podložnije bolestima koje izaziva pušenje

Pregledano: 2749 puta

Žene su posebno osetljive na neke od " prikrivenih " opasnosti pušenja i mogu praktično više profitirati od prestanka pušenja nego je to slučaj kod muškaraca .

Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja . Svi jako dobro znamo da je pušenje veliki zdravstveni rizik i dugoročno vrlo opasno po život , ali možda nismo svesni u kojoj meri pušenje utiče na naše telo i um , ai na ljude oko nas .

Žene su posebno osetljive na neke od " prikrivenih " opasnosti pušenja i mogu praktično više profitirati od prestanka pušenja nego je to slučaj kod muškaraca .

Npr , možda niste znali , ali prema poslednjim statistikama , rak pluća danas ubija više žena nego rak dojke . Samo oko 14% osoba koje obole od raka pluća preživi više od 5 godina od izbijanja bolesti . Iako se o raku dojke puno više govori u medijima , činjenica je da je rak pluća opasniji i smrtonosniji .

Pušenje je dakako primarni uzrok raka pluća , gotovo 90% slučajeva raka pluća je vezano direktno uz pušenje pa je važno naglasiti koje koristi za zdravlje žena ima prestanak pušenja .

Postoji zapravo više zdravstvenih problema koje pušenje uzrokuje nego ste možda i znali . Npr , kod većine kontraceptivnih pilula stoji upozorenje da u kombinaciji sa pušenjem mogu predstavljati rizik za zdravlje .
Konkretno se radi o povećanom riziku za pojavljivanje srčanih problema , jer i pušenje i pilule utiču na povišenje krvnog pritiska , a posebno ako ih se oboje kombinuje . Povišeni krvni pritisak je još jedan " tihi ubica " , ali o tome nekom drugom prilikom .

Idući razlog je zdravlje dece . Deca često mogu oboleti od astme ili drugih problema disajnih puteva ako su u mladoj dobi izložena dimu cigareta .

Razmišljate li o prestanku pušenja , postoji još niz drugih zdravstvenih problema , neprijatnosti i čak " kozmetičkih " razloga o kojima treba razmisliti i koji vas mogu motivisati da prestanete pušiti .

Oni možda ne spadaju u kategoriju opasnih po život , ali svakako utiču na kvalitet života , kao i vaš izgled , do kojeg se mnogo drži u današnjem društvu . Neki od tih aspekata prestanka pušenja su :

Koža

Pušenje vrlo štetno utiče na vašu kožu . Posledica je ubrzano starenje kože , čime zapravo i mi indirektno starimo .
Pušenje doslovno " krade " kiseonik iz našeg organizma i stvara višak slobodnih radikala , koji su neprijatelj broj 1 naše kože .
Želite li dakle ubrzano ostariti vašu kožu , više bora , obešenu i bledu kožu , pušenje je pravi recept .

Većina žena koje prestanu da puše , već nakon nekoliko nedelja počinju da primećuju veću čvrstoću i čistoću kože te lepšu boju .

Zubi i usta

Zubi i usta će vam biti vrlo zahvalni prestanete li pušiti . Rezultat pušenja je ne samo loš zadah , već rezultira i žutim ili čak smeđim zubima , za što je odgovoran nikotin iz duvana .

duševno stanje

Možda vam se na prvi pogled čini da pušenje opušta . Jedva čekate da zapalite cigaretu , a čim povučete prvi dim i sa užitkom ga udahnete , osećate se opuštenije . Istraživanja su pokazala da , suprotno tom vjerovanju da vas cigareta " smiruje " , dugoročno zapravo izazivaju veću nervozu i duševni nemir .

Nervoza i depresija se često nadopunjuju , tako da žene prestankom pušenja mogu uvelike poboljšati svoje duševno stanje .

Alergije

Prestankom pušenja se u velikoj meri mogu smanjiti problemi sa alergijama i problemi kašljanja i kijanja .


Ukoliko ste dugogodišnji pušač , nemojte se obeshrabriti , potrebno je mnogo manje vremena nego što se misli da pluća ozdrave . Prema istraživanjima , čak i pluća koja su u velikoj meri načeta posledicama pušenja se mogu za nekoliko meseci nakon prestanka pušenja potpuno oporaviti .


Tagovi : |

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza: Kako je prihvatiti, lečiti i živeti s tim

Psorijaza je veoma često, genetski uslovljeno, oboljenje kože u čijem formiranju ...
Znate li šta je zaštitni faktor?

Znate li šta je zaštitni faktor?

Otkada se ozonski omotač stanjio i više štetnih sunčevih zraka dopire do naše kože, mnogi ...
Zašto smo lepše leti?

Zašto smo lepše leti?

Da li se i vama čini da smo leti još lepše? Prosto sijamo, a to je zato što tokom ...
KINA
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri