12
Oct
2013

Žene podložnije bolestima koje izaziva pušenje

Pregledano: 2616 puta

Žene su posebno osetljive na neke od " prikrivenih " opasnosti pušenja i mogu praktično više profitirati od prestanka pušenja nego je to slučaj kod muškaraca .

Postoji mnogo razloga za prestanak pušenja . Svi jako dobro znamo da je pušenje veliki zdravstveni rizik i dugoročno vrlo opasno po život , ali možda nismo svesni u kojoj meri pušenje utiče na naše telo i um , ai na ljude oko nas .

Žene su posebno osetljive na neke od " prikrivenih " opasnosti pušenja i mogu praktično više profitirati od prestanka pušenja nego je to slučaj kod muškaraca .

Npr , možda niste znali , ali prema poslednjim statistikama , rak pluća danas ubija više žena nego rak dojke . Samo oko 14% osoba koje obole od raka pluća preživi više od 5 godina od izbijanja bolesti . Iako se o raku dojke puno više govori u medijima , činjenica je da je rak pluća opasniji i smrtonosniji .

Pušenje je dakako primarni uzrok raka pluća , gotovo 90% slučajeva raka pluća je vezano direktno uz pušenje pa je važno naglasiti koje koristi za zdravlje žena ima prestanak pušenja .

Postoji zapravo više zdravstvenih problema koje pušenje uzrokuje nego ste možda i znali . Npr , kod većine kontraceptivnih pilula stoji upozorenje da u kombinaciji sa pušenjem mogu predstavljati rizik za zdravlje .
Konkretno se radi o povećanom riziku za pojavljivanje srčanih problema , jer i pušenje i pilule utiču na povišenje krvnog pritiska , a posebno ako ih se oboje kombinuje . Povišeni krvni pritisak je još jedan " tihi ubica " , ali o tome nekom drugom prilikom .

Idući razlog je zdravlje dece . Deca često mogu oboleti od astme ili drugih problema disajnih puteva ako su u mladoj dobi izložena dimu cigareta .

Razmišljate li o prestanku pušenja , postoji još niz drugih zdravstvenih problema , neprijatnosti i čak " kozmetičkih " razloga o kojima treba razmisliti i koji vas mogu motivisati da prestanete pušiti .

Oni možda ne spadaju u kategoriju opasnih po život , ali svakako utiču na kvalitet života , kao i vaš izgled , do kojeg se mnogo drži u današnjem društvu . Neki od tih aspekata prestanka pušenja su :

Koža

Pušenje vrlo štetno utiče na vašu kožu . Posledica je ubrzano starenje kože , čime zapravo i mi indirektno starimo .
Pušenje doslovno " krade " kiseonik iz našeg organizma i stvara višak slobodnih radikala , koji su neprijatelj broj 1 naše kože .
Želite li dakle ubrzano ostariti vašu kožu , više bora , obešenu i bledu kožu , pušenje je pravi recept .

Većina žena koje prestanu da puše , već nakon nekoliko nedelja počinju da primećuju veću čvrstoću i čistoću kože te lepšu boju .

Zubi i usta

Zubi i usta će vam biti vrlo zahvalni prestanete li pušiti . Rezultat pušenja je ne samo loš zadah , već rezultira i žutim ili čak smeđim zubima , za što je odgovoran nikotin iz duvana .

duševno stanje

Možda vam se na prvi pogled čini da pušenje opušta . Jedva čekate da zapalite cigaretu , a čim povučete prvi dim i sa užitkom ga udahnete , osećate se opuštenije . Istraživanja su pokazala da , suprotno tom vjerovanju da vas cigareta " smiruje " , dugoročno zapravo izazivaju veću nervozu i duševni nemir .

Nervoza i depresija se često nadopunjuju , tako da žene prestankom pušenja mogu uvelike poboljšati svoje duševno stanje .

Alergije

Prestankom pušenja se u velikoj meri mogu smanjiti problemi sa alergijama i problemi kašljanja i kijanja .


Ukoliko ste dugogodišnji pušač , nemojte se obeshrabriti , potrebno je mnogo manje vremena nego što se misli da pluća ozdrave . Prema istraživanjima , čak i pluća koja su u velikoj meri načeta posledicama pušenja se mogu za nekoliko meseci nakon prestanka pušenja potpuno oporaviti .


Tagovi : |

Dragana Djordjevic

Čekamo da Dragana Djordjevic napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

7 najčešćih mitova o sunčanju

7 najčešćih mitova o sunčanju

Mit: Cele godine koristim kremu za sunčanje, mogu se malo sunčati i bez nje Mnogi misle kako ...
Čudesno bebi ulje

Čudesno bebi ulje

Bebi ulje je odlična stvar za omekšavanje kože. Jeste li znali kako vam ovo ...
Zašto zapravo kupujemo kozmetičke proizvode?

Zašto zapravo kupujemo kozmetičke proizvode?

Koliko kozmetičkih preparata, krema, šminke i sličnog trenutno imaš? Da li si ih ...
NOKIA
1978,oo
prava cena : 2373.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Bicikl

Roleri