Postovala: Senka Ivetić
22
Oct
2012

Greške koje nas koštaju zdrave kose

Pregledano: 13416 puta

Iako smo uglavnom neizmerno osetljive na nju i pazimo je bolje nego oko u glavi, svaka od nas povremeno čini jednu ili više od ovih čestih grešaka.

Ko imalo poznaje žene i ženski mozak zasigurno je svestan činjenice da prosečna devojka nema problem da napravi kompromis kad je velika većina stvari u pitanju, bili to muškarci, karijera, prijateljice ili moda. Ipak, postoji jedna stvar na kojoj većina nas podvlači crtu i ne pristaje ni na šta manje od savršenog - naša kosa.

Toga je svakako svesna i kozmetička industrija, koja nas svakodnevno bombarduje savetima za negu kose, koji su uglavnom loše prikriveni pokušaji da nas uvere u kvalitet svog proizvoda. Upravo zbog toga mnoge žene više ni same ne znaju što je dobro za negu kose, a šta nije.

nega kose

Obaveštavamo vas o najčešćim greškama u održavanju kose, koje je srećom vrlo jednostavno ispraviti.

Odlaganje odlaska kod frizera

Ostavljanje predugog perioda između dva šišanja greška je koju mnoge od nas redovito rade, bez obzira na to koliko je možda naše opravdanje dobro. Predugim odlaganjem odlaska kod frizera kosa lako može postati lomljiva i suva, što joj daje onaj dosadan i nezdrav izgled. Ukoliko vam je cilj da pustite kosu da raste, recite to svom frizeru, koji će je onda samo malo skratiti i pripremiti za dalji rast. Ako ne želite imati nezdravu i dosadnu kosu, redovno posećujte frizera i skraćujte barem krajeve.

nega kose

Odabir pogrešnog šampona

Uprkos tome što će neki stručnjaci tvrditi da su vrste šampona marketinška izmišljotina, to baš i nije tako. Odabir šampona koji je najprimereniji tipu vaše kose osiguraće će vam najbolju negu, a to je posebno važno ukoliko imate kosu sklonu peruti, suvu, masnu ili farbanu kosu. Jednom kad ste sigurni da je šampon koji ste odabrali pravi za vas, dobro ga umasirajte u teme i isto ga tako dobro isperite. Svakom šamponu treba određeno vreme da počne da deluje, a dobro ispiranje važno je kako biste izbegli onaj izgled „spljoštenosti", do kojeg dolazi ukoliko ne isperete sav šampon.

nega kose

Češljanje mokre kose

Jeste li znali da je mokra kosa znatno sklonija oštećivanju nego ona suva? Uprkos tome što mnoge žene ovo znaju, neke pak ponovo čine isto.Ne znači da je to dobra ideja. Ukoliko baš morate to da radite, dobro nanesite ne mokru kosu sprej za raščešljavanje, a ukoliko nemate sprej, ostavite regenerator da deluje duže. Isto tako, izbegavajte češljeve i četke s gustim zupcima.

nega kose

Vezivanje repa uvek na istom mestu

Vezivanje kose svakoga dana na istom mestu čini je sklonijom oštećivanju i pucanju. Kako biste izbegli te neugodne pojave, s vremena na vreme je vežite iznad ili ispod tipičnog mesta. Ukoliko to iz bilo kog razloga ne želite, možete je vezati i nekim alternativnim načinom, kojim se manje oštećuju vlasi.

nega kose

Trljanje mokre kose peškirom

Uvijanje kose u peškir nakon kupanja je potpuno bezopasno, ali samo ukoliko je pritom ne trljate. Mnoge žene u nedostatku vremena ili volje naprosto prekrše ovo pravilo, ali takva praksa može ozbiljno narušiti lep i blistav izgled kose. Najbolji način da osušite kosu nakon pranja jeste da iscedite višak vode rukama, te je umotate u topli peškir na desetak minuta i pustite je da se sama osuši na vazduhu. Što god činili, nemojte je trljati peškirom.

 nega kose

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
7
Nasmejano
2
Ljuto
2
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako izabrati frizera?

Kako izabrati frizera?

Ako si svaki put kada se vratiš iz frizerskog salona nezadovoljna svojim novim izgledom i ...
5 užasnih navika u nezi kose

5 užasnih navika u nezi kose

1. Preterano pranje kose: Prečesta upotreba šampona uzrokuje ...
Mitovi o šišanju kose

Mitovi o šišanju kose

U svetu postoje mnogi mitovi o kosi. Kao virus gripa, prenose se, ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min 7°c

Bicikl

Roleri