Postovala: Senka Ivetić
22
Nov
2012

Savršene lokne za svaki dan

Pregledano: 55681 puta

Nekada je možda najlakše vezati kosu u rep, prekriti je kapom ili staviti kakav rajf, ali ovo su saveti kako uz malo truda i gotovo preko noći da napravite savršenu frizuru.

Hladni dani donose posebno velikog neprijatelja ženskih frizura- vlažnost vazduha. Ono što u hladnim danima uništava frizuru i onemogućava zdrav i baršunast izgled kose jesu i kape. Da li ste ikada videle osobu sa kovrdžavom kosom i odmah joj pozavidele na bujnosti? Kako sam sebi napraviti lokne koje će izgledi poput prirodnih?

Sa loknama imate bezbroj mogućnosti.

Lokne se po osnovnom izgledu mogu razvrstati na krupne, sitne, ili  talasaste i afro lokne, mada je jasno da svaki tip kose ne može da iznese zamišljeni kovrdžavi izgled ili da ga zadrži na duže vreme. Upravo zbog različitih vrsta kose kozmetičko tržište je svoje rafove ispunilo mnogobrojnim preparatima, a kompanije za proizvodnju frizerske opreme često plasiraju nove sprave za samostalno, brzo i efikasno pravljenje lokni, a sve u cilju pomoći onima koji ih žarko žele.

lokne

Ono što je preporučljivo jeste nanošenje pene za kosu koja ubrzava stvaranje lokni. Ovaj sastojak nemojte izostavljati jer će sigurno produžiti vek vašoj kovrdžavoj frizuri. Međutim, ako ste u nedostatku pene za kosu, jedna od alternative jeste pivo. Zaista, pivo za kosu ima mogućnost da učvrsti kosu i održi je postijanom. Miris piva nakon nekog vremena, oko jedan sat izlapi, ali njegova osnovna stvar pripomogne da lokne postanu i ostanu čvršće. Radi boljeg efekta neki stručnjaci preporučuju da se pivo zagreje. Slobodno eksperimentišite!

Pletenice, vikleri, papilotne su najčešći alati za pravljenje lokni.

Od davnina pa do današnjih dana jednostavna pletenica će, ukoliko se ostavi duže vreme na glavi ili  čak prenoćite sa njom, dati kosi veoma fin loknast izgled. Ako želite gušće lokne, kosu raspodelite na više tanjih pramenova i ispletite pletenice. Savet: ispletite pletenicu dok je kosa pola osušena, jer je efekat  posle dugotrajniji, što je svakako bolje. Za nekoga ko ima prirodno blago kovdžavu kosu i nedostaje mu samo mali podsticaj, predlažem pravljenje punđe koja treba da ostane tokom noći.

lokne

Vikleri su moj naredni predlog. Pored toga što su ekonomični i jednostavni za upotrebu, postoje u više vrsta i zbog toga su prilagodljivi  svim tipovima kose. Topli vikleri su jedni od najstarijih, napravljeni su iz dva dela i poprilično teže te ne mogu dugo stajati na glavi.  Zahtevaju mnogo vremena i strpljena, ali daju dobre rezultate.  Čičak- vikleri naredni su u razvoju, veoma su jednostani za nanošenje, ali njihov najveći nedostatak je u nepričvršćenosti, pošto samo u jednom trenutku mogu da skliznu sa kose. Sa njima lokne su opuštene, tj. talasasto ukovrdžane i bez dugog trajanja.

Dugačke, sundjeraste papilotne, sa tankom žicom unutra, najpraktičnije su za sve one koji su spremni prespavati u njima bez velikih bolova i u naredni dan ušetati sa loknama koje padaju po ramenima. Najbolja zamena za njih, sačinjena je od komadića starih i dotrajalih majica. Od milja ta pomagala za lokne nazvana su krpice. Pramen kose se uvije na njih, ka unutrašnjosti okreće i pritegne na vrhu. Najbolji efekat pokazuju na dužim kosama.

lokne

Svi dosadašnji predlozi imaju jednu zajedničku crtu, a to je da najbolje rezultate pokazuju ukoliko se duži vremenski period zadrže na glavi. Užurban način života, iznenadni poziv na zabavu povlači i instant frizuru. Lokne mogu nastati u periodu dok se suši kosa ako posedujete fen sa difuzerom. Takav fen može se pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama i to po pristupačnoj ceni. Savet za upotrebu ovakvog fena: vazduh koji suši kosu bi trebao ići ka gore uz često gužvanje pramenova.

lokne

Posebna sprava, figaro, je jedna od najštetnijih za kosu i trebali biste je koristiti što ređe. Topli metalni deo je u direktnom dodiru sa dlakom, upravo zbog te toplote rezultati su dobri, a pramenovi se mogu uvijati u različite smerove u zavisnosti kakav izgled želite postići. Glasam za kombinovanje jer lokne izgledaju prirodnije i šik. Sve naredne spravice koja su izlazile imaju posebnu meru, odnosno regulator toplote. Fen-četka je nešto između fena i figara. Lokne sa njim ne mogu biti guste, nego odaju izgled glumica iz 50-ih godina. Retro je uvek dobrodošao. Poslednje sredsto o kome ću govoriti jeste posebna pegla za kovrdže. Iako na tren zvuči paradoksalno, ova pegla ne ispravlja kosu. Prvo bi se kosa trebala isfenirati četkom ili dobro prosušiti, a zatim početi pramen po pramen izvijati ka krajevima, možete birati gustoću lokni a učinak traje do nekoliko dana. Svakako pohvalno, mada postupak traje duže nego ranije pomenute metode.

Nekada je možda najlakše vezati kosu u rep, prekriti je kapom ili staviti kakav rajf, ali ovo su saveti kako uz malo truda i gotovo preko noći da napravite savršenu frizuru. Zato, nabavite neka od mnogobrojnih sredstava koja će učiniti da se probudite bujne kose i da se taj izgled održi tokom celog dana.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
Ljuto
Tužno
Srećno
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ravna kosa - uz bananu, celer i votku!

Ravna kosa - uz bananu, celer i votku!

Trajno peglanje kose različitim hemikalijama, kao i redovno korišćenje prese ...
SOS frizure- savršene, brze i jednostavne frizure za svaku priliku

SOS frizure- savršene, brze i jednostavne frizure za svaku priliku

Bilo da je u pitanju odlazak na fakultet, posao, svakodnevne obaveze ili pak večernji izlazak, bitno je da imate ...
10 najčešćih zabluda o nezi kose

10 najčešćih zabluda o nezi kose

Šta se krije iza babinih, maminih, tetkinih saveta o nezi kose? Iza saveta drugarice, poznanice, ...
KINA
3180,oo
prava cena : 3816,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 12°c

Roleri

Bicikl