Postovala: Senka Ivetić
21
Mar
2013

Zašto kosa raste samo do određene dužine?

Pregledano: 8185 puta

Mnogi ljudi se žale da im kosa raste samo do određene dužine a posle toga ne. Ovo može biti frustrirajuće, ali potrebno je da razmislite zašto je to tako.

Najčešći uzrok je lomljenje kose. Ovo ne znači da kosa ne raste - ali se zapravo brže kida i lomi nego što raste tako da ste uvek na sličnoj dužini.

Zašto se kosa lomi? Zbog preteranog feniranja, farbanja, peglanja, zbog stavljanja ekstenzija ili korišćenja gumica koje kidaju kosu, kao i zbog grubog češljanja i četkanja. Važan faktor je i izlaganje UV zracima bez zaštite. Ako su ovo uzroci zašto vam je kosa uvek na istoj dužini onda treba da primenite sledeće rešenje: počnite da koristite jače maske za rekonstrukciju kao i tretmane koji se na kosu stavljaju pre pranja (možete kupiti gotove ili jednostavno koristiti neko ulje kao što su kokosovo, maslinovo itd). Ako kosu puno izlažete suncu potrebno je da koristite sprej sa UV zaštitom. 

rast kose

Peglanje kose svedite na minimum i naročito izbegavajte da po nekoliko puta provlačite peglu preko istog pramena kose. Isto važi i za feniranje, nemojte dugo "pržiti" kosu na jednom mestu i fenirajte se samo kada baš morate. Preporučljivo je da tada koristite neki od proizvoda koji štite kosu od toplote.

rast kose

Kada koristite kvalitetnije maske i regeneratore, kosa će se vrlo malo petljati i češljanje će biti lakše tako da neće biti potrebe da budete grubi prema kosi. Nikada nemojte nasilno vući četku kroz zamršenu kosu i izbegavajte firzere koji rade takve stvari. Mada, kao što smo rekli, ove probleme ćete najefikasnije eliminisati kroz korišćenje negujućih tretmana i maski za kosu.

rast kose

Drugi razlog zbog koga kosa raste samo do određene dužine može biti neadekvatna ishrana. Nedostatak feritina (gvođža koje omogućava stvaranje proteina kose) može biti jedan od uzroka. Kosa je sastavljena od proteina i, ako ih ne unosite dovoljno, to se može odraziti na njen rast. Povećajte unos mesa, a ne bi bilo loše da proverite krvnu sliku i da se konsultujete sa doktorom da li treba da koristite neke od dodataka ishrani sa gvođžemVitamin B12 i cink takođe utiču na kvalitet i teksturu kose.

 

Izvor: Kosa.rs

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
9
Nasmejano
5
Ljuto
3
Tužno
2
Srećno
3
Bolje
8
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Uradi sama: Mašna od kose

Uradi sama: Mašna od kose

Simpatično, originalno i beskrajno šik! Mašna od kose pravi je hit širom sveta! ...
SOS frizure- savršene, brze i jednostavne frizure za svaku priliku

SOS frizure- savršene, brze i jednostavne frizure za svaku priliku

Bilo da je u pitanju odlazak na fakultet, posao, svakodnevne obaveze ili pak večernji izlazak, bitno je da imate ...
Prolećno negovanje kose

Prolećno negovanje kose

Nekoliko jednostavnih saveta za negu kose, masažu glave, kao i trikova za njeno ...
HP
64801,oo
prava cena : 77761.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min 2°c

Bicikl

Roleri