Postovala: Senka Ivetić
01
Nov
2012

Gimnastika za mišiće lica

Pregledano: 13931 puta

Promene na našem licu dešavaju se svakodnevno. Postupak promene i starenja je neminovan. Iako postoje preparati kojima sve to možda možemo usporiti, mi vam prelažemo nešto sto je mnogo dostupnije, zanimljivije i zdravije- vežbe mišića lica.

Lice je ovo što vam omogućava da pokažete svoja osećanja, bilo da ste srećni, tužni, ljuti, začuđeni ili oduševljeni.Na licu postoji mnoštvo mišića, vena, arterija i krvnih sudova zahtevaju određenu negu i pažnju kao i svi ostali delovi tela.

Napeti mišići lica pritiskaju krvne sudove, i time ograničavaju protok krvi i hranjivih materija ka licu. Napetost u mišićima lica može uzrokovati glavobolje i širiti se naniže prema vratu i ramenima.

misici lica

Prvo ćemo vam predstaviti nekoliko joga vežbi za lice koji će vam pomoci da se oslobodite stresa i napetosti.

Zauzmite sedeći položaj, bilo na podu, na jastuku ili stolici. Sedite ispravljenih leđa. Zatvorite oči i usredsredite se sopstveno disanje, vazduh koji se ulazi i izlazi iz nozdrva. Svež vazduh ulazi, topli izlazi. Trljajte dlanove jedan o drugi, brzo, dok ne postanu topli, a zatim ih stavite preko zatvorenih očiju. Ponovite ovo. Prednosti ove vežbe je to što opušta očni nerv, oči i područje oko očiju.

Drugi postupak za oslobađanje stresa i napetosti, ovog puta u predelu slepoočnica i vilece jeste da stavite kažiprst i srednji prst obe ruke na sredinu čela. Masirajte čelo čineći male krugove prstima. Premestite prste sa čela na slepoočnice, zaustavivši se tu kako biste im pružili nežnu masažu. To je područje na kome se zadržava stres i napetost koji često dovode do glavobolje. Zatim se pomaknite prema dole od slepoočnica do početka vilice i zaustavivši se ovde masirajte mišiće. Odatle krenite po obrazima pa duž obeju strana nosa ka čelu. Ponovite. 

misici lica

 Može vam pomoći i sama masaža očiju. Stavite kažiprst i srednji prst obe ruke na obe strane nosa odmah ispod mosta nosa .Trljajte prstima uzduž do obrva. Osetićete u jednom momentu usek u mestu gde je smešteno oko, a gde kost počinje da se spušta. Trljajte taj usek nežno za trenutak. Zatim sledite rub koji vodi niže oka natrag ka stranama nosa. Ponovite 3-5 puta.


Postoje vežbe kojima ćete poboljšati cirkulaciju lica. Stisnite zube, a otvorite usta koliko god možete. Osetite usne, obraze, bradu i vrat kako se protežu do krajnjih granica. Zadržite tako... pa otpustite. Ponovite vežbu. Još jedan od načina za poboljšavanje cirkulacije lica jeste legano štipkanje za obraze, hvatajući kožu malo po malo.

Sada kada ste opustili mišiće lica, predlažemo vam vežbe kojima ćete ih zategnuti.

Prva vežba oblikuje mišiće brade, vrata i linije donje vilice. Sedite uspravno, sa podignutom bradom visoko.Zatvorite usta. Jednu ruku stavite na koren vrata iznad ključne kosti i čvrstim pokretom povucite ruku prema dole. Nagnite glavu nazad,osetićete zatezanje u predelu brade i vrata. Opustite. Ponovite 20 puta. Ako postoje problemi u tom području, vežbu ponovite dva ili više puta na dan.
 misici lica

Vežba za čelo sprečava i smanjuje uzdužne brazde između obrva i podiže obrve.
 Možte je izvoditiu sedećem ili ležećem položaju. Kažiprste postaviti na čelo tako da je svaki paralelan sa jednom obrvom i udaljen od nje jedan centimetar.
Prstima potisnite obrve prema dole, dovodeći ih u donji položaj. Istovremeno ih mišićima čela nastojite podići prema gore. Opustiti. Ponoviti 10 puta. Zatim obrve podignite u gornji položaj, i prstima ih pokušajte potisnuti prema dole. Raditi male pokrete podizanja i spuštanja obrva. Vežbu ponoviti dva puta dnevno. Osim što ublažava bore, razbuđuje.
 
 Na redu je vežba za obraze i uglove usana.Ponovo, vežbu možete raditi sedeći ili ležeći. Stisnuti usne i jako ih priljubite uz zube. Staviti kažiprste na uglove usana. Vizualizovati uglove koji se podižu u mali smešak, a zatim opuštaju prema dolje kao kod mrštenja. U mislima ponavljati pokret gore- dole. Zatim, odmaknite prste od uglova usana na centimetar udaljenosti. Radite mali pulsirajući pokret prstima gore- dole dok ne osetite toplinu u uglovima usana.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zaštitite svoje nežne usne od surove zime

Zaštitite svoje nežne usne od surove zime

Suve, crvene, ispucale usne koje peckaju čest su problem i muškaraca i žena. Dok će ...
Mali trikovi za transformaciju

Mali trikovi za transformaciju

Hoćete da promenite izgled? Onda zaboravite na šokantne transformacije, dovoljni su ...
Aspirin za čistu i zdravu kožu lica

Aspirin za čistu i zdravu kožu lica

Vreme je da u običnom aspirinu otkrijete odličan kozmetički preparat. Čudotvorne maske za lice sa ...
SPIRE
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min -3°c

Bicikl

Roleri