Postovala: jovana savic
13
Mar
2011

Manikir kroz istoriju...

Pregledano: 11168 puta

Razvoj tehnika manikira kroz vekove
Reč “MANICURE” potiče od latinske reči “manus” što znači ruka I reči “cure “ koja se odnosila na negu.
Prvi podaci o upotrebi manikira,kao tretmana za opuštanje I ulepšavanje,koliko je poznato, potiču iz Indije I Egipta. Govorimo o periodu pre otprilike 6000 godina kada se bez široke palete lakova za nokte I sjajnih parafinskih pakovanja za ruke podjednako posvećivala pažnja nezi  ruku koliko I danas.
Poznato je da su kraljica Nefertiti kao I Kleopatra bile prvi ljubitelji crvene boje za nokte. 

                                                                                        
 
                                                                               

 No, bojenje noktiju nisu uživale samo žene već I muškarci. Prilikom arheoloskih istraživanja u grobnicama faraona pronadjene su slike na kojima se jasno vidi kako robovi sredjuju nokte svojim gospodarima što su I prvi dokazi o istoriji manikira. To nije mogao biti bilo ko,bili su to pravi umetnici. I tada su postojali majstori ovog zanata bogato nagradjivani za svoj rad. Pored manikira bavili su se I oslikavanjem kako lica tako I tela. Boje su spravljane od različitih vrsta biljaka I tajnih sastojaka koji su omogućavali postojanost boja. Kao dokaz postoje I različiti spisi sa mnoštvom recepata za ulepšavanje I negu a neki od njih se I danas koriste u kozmetičkoj industriji.

Bojenje noktiju kao oznaka društvenog staleža takodje je bila prisutna I u Kini. Bojenje jarkim bojama kao I dužina noktiju pripadali su članovima kraljevske porodice. Ostali su se morali zadovoljiti kratkim I svetlo obojenim noktima. Kinezi su koristili lak u boji napravljen od kaučuka,belanaca,želatina I pčeljinjeg voska. Takva smesa bi za nekoliko sati ili preko noci prešla iz blago ružičaste u crvenu. Obzirom da je dužina njihovih noktiju dostizala I 10-13 cm moralo se voditi računa o lomljenju. Da bi se izbeglo koristili su zlatne trake ili trake od bambusa koje su često bile ukrašene dragim kamenjem. Sada postaje jasno I zašto je manikir tada bio oznaka društvenog staleža.
U indiji je korišćena boja koja se dobijala iz biljke kane (Henna) koja se I danas koristi za dizajn šara na rukama,poznat kao Mehndi, dok su drevne Inke bile poznate po tome što su ukrašavale svoje nokte slikama orla.

 
 
 
 Dokazi o postojanju prvih alata za manikir,spravljen od čistog zlata, datira  čak od pre 4000 godina . Prvi sledeći podaci o korešćenju alata za manikir dolaze iz Francuske. Neki smatraju da se Luj požalio ličnom lekaru na problem sa zanokticama oko čega mu je ovaj pomogao I tako došao na ideju o potpuno novom setu instrumenata za manikir. Sestričina pomenutog lekara je bila veoma ambiciozna dama I zaslužna za to što je manikir bivao sve popularniji…


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prvi tragovi laka za nokte datiraju od pre  3000 godina.Smatra se da su prvi narodi koji su koristili lak za nokte bili Japanci I Italijani.
Tradicija ukrašavanja noktiju biva prisutna I u 18. I 19. veku što se jasno vidi na portretima. Izdanje engleskog kuvara iz 19. veka sadržalo je recept za spravljanje boje laka za nokte,zatim se na tržištu pojavila I prva pasta za poliranje. U tom periodu se takodje razvija I nailart a broj kozmetičkih salona značajno raste. Zanimljivo je da iz tog perioda potiče štapić od narandzinog drveta koji se I danas koristi za manikir.

Francuski makeup artist Misel Menard je došao na ideju za ovakvim proizvodom pitajuci se zašto žene šminkaju usne I oči a nokte ostavljaju u prirodnom obliku. Mogao je da se kupi samo u apotekama I pravljen je u više boja. Najpopularnija je bila, razume se, crvena a vec tada smatralo se da boja laka mora da odgovara boji usana tj ruža .

 
 
 
 
 1920. godine ideja za prvi lak za nokte koji je najsličniji onom koji danas koristimo došla je sa nastankom prve boje za automobile.  Sve je počelo kada je Charles Revson osnovao porodičnu firmu u kojoj je partner bio hemičar Charles Lachman . Smatra se da je njihova radnica Michelle Renard bila ta koja je došla na ovu ideju. Vlasnici kompanije smatrali su kako njen revolucionarni proizvod ima  potencijala I ubrzo zatim otvaraju fabriku I proizvodnja počinje…
Tako je The Charles Revson company postala I danas popularni REVLON !
Slovo L u nazivu dodato je u čast hemičara I poslovnog partnera u kompaniji Charlesa Lachmana.

Prava revolucija nastaje 1932. godine kada vec poznata kuća Revlon lansira svoju paletu lakova za nokte koji su verno pratili nijanse ruža za usne,što se I danas praktikuje
 
 
 
 
 
1927. godine slavni Max Factor uvrstio je lak za nokte u svoji ponudu makeup proizvoda. Bio je to lak u obliku  kreme.
U 20-om veku nega noktiju postaje neizbežan deo kozmetičke industrije. Iako je od nastanka prvog laka za nokte prošlo dosta vremena on ulazi u masovnu upotrebu tek pošto su ga promovisale slavne glumačke zvezde Greta Garbo I Rita Hejvort.
Nekoliko godina kasnije kultna londonska radnja Biba pušta u prodaju crni lak koji je bio tražen od strane zvezda I to ne samo ženskih vec I muških poput Fredija Merkjuria I Merlin Mensona.

 
 
 
 
 
Dakle,svi su želeli lepe I duge nokte a oni koji ih nisu mogli imati voljni su bili da pokušaju bilo šta.Za produžavanje noktiju koristili su se odsečeni nokti,lepljeni na krajeve prirodnih a onda prekrivani komadićima papira. 
Dalji razvoj odredio je pronalazak veštackih noktiju 50-ih godina 20. veka. Ovaj fascinantan izum delo je Freda Sleka,zubara iz Filadelfije,koji je došao na ovu ideju kada je povredio nokat.  Obzirom da ga je povreda ometala u obavljanju posla kao materijal za pokrivanje rane upotrebio je akril. Dobivši očekivani rezultat upotrebio je akril I na noktima svoje supruge kako bi je sprečio da ih gricka .Kasnije je pomenuti material korišćen ne samo za zacelivanje nokta već I za nadogradnju prirodnih što je dovelo do razvoja potpuno nove tehnologije u nadogradnji noktiju.

 
 
 
 
1960. godine kompanije za proizvodnju materijala I sastojaka za zubarske klinike dobijaju nove klijente,vlasnike kozmetičkih salona ! 
Potražnja je bila toliko velika da su otvarane nove labaratorije koje su radile samo na poboljšavanju starih I razvijanju novih materijala I ideja kako u zubarkoj tako I kozmetičkoj industriji. Tipse su u početku pravljene od bilo kog elastičnog materijala a prva kompanija koja se bavila proizvodnjom bila je Patti Nails.

 
1975. godine u Los Andjelesu ,Jeff Pink, kao novi izum u ovoj oblasti predstavlja Francuski manikir. Ovaj način I nije imao baš mnogo veze sa Francuskom ali kao što Jeff kaže dalo je ideji poseban šarm. Na ovu ideju došao je slušajući Holivudske zvezde kako se stalno žale na to da moraju često menjati lak na noktima kako bi im se slagao sa garderobom ili kostimom. Boja je bila nežno ružičasta sa belom trakom na vrhu nokta I kao takav odgovarao je svakom kostimu. French manikir je I danas najtreženiji način bojenja noktiju u kozmetičkim salonima.

Kako su se ideje dalje pojavljivale,tehnologija napredovala većini je poznato…
Jedino što se ne menja je želja da nokti izgledaju negovano,uredno a oni smeliji od njih naprave prava mala umetnička dela.


jovana savic

Nail designer , saradnik /administrator
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ojačajte nokte na jednostavan način

Ojačajte nokte na jednostavan način

Tanki, suvi i lomljivi nokti čest su problem mnogih žena bez obzira na godine. Postoji mnogo razloga ...
Snežni manikir

Snežni manikir

Portal SheFinds predstavio je neodoljiv "snežni manikir" koji brzo možete da napravite uz malo truda. ...
6 najpopularnijih boja lakova za nokte u jesenjim danima

6 najpopularnijih boja lakova za nokte u jesenjim danima

Dobar manikir oduvek je jedan od glavnih obeležja prave dame. Poslednjih sezona lakovi za ...
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 17°c

Bicikl

Roleri