Postovala: Udumbara
24
Feb
2012

Ne zaboravite stopala!

Pregledano: 3546 puta

Stopala su svakodnevno izložena naporima, kako zbog hodanja, tako i zbog vežbanja, trčanja, rada, pa i stajanja na visokim štiklama. Zato ih nikada ne treba zaboraviti i treba im pružiti negu baš kao i svim ostalim delovima tela.

Kada govorimo o stopalima, naročito je važno da svakodnevno nosimo obuću koja je udobna i koja je izrađena od prirodnih materijala. Na ovo posebno treba obratiti pažnju leti, kada se noga više znoji i samim tim se stvaraju neprijatni mirisi. Treba imati na umu da tesna i neodgovarajuća obuća povećava lučenje znoja, ali i rizik od nastajanja neželjenih žuljeva. Kada je u pitanju zima, cipele koje su vam makar i za pola broja manje će ubrzati nastanak promrzlina na niskim temeperaturama. A to sigurno ne želite. Taođe vodite računa da vam koža nikada ne bude oštećena ni na koji način, jer povrede na koži su pogodno tle za bakterije i gljivice, koje se neretko veoma teško leče.

 

  Nadam se da o svakodnevnom pranju stopala ne moramo da razgovaramo. Ono se podrazumeva, a prilikom sapunjanja se izbegavaju jako alkalni sapuni. Starije osobe, tokom pranja nogu treba da ih lagano masiraju, jer takva vrsta masaže ubrzava cirkulaciju.

  Nokte takođe treba redovno pregledati i održavati. Opet ponavljam, i kod zdravlja noktiju je jako bitan vaš izbor obuće. Izbegavajte potuno ravnu obuću. Nemojte se nikada odlučiti ni za cipele koje su potpuno sačinjene od gume ili plastike.

  Svakodnevno menjanje čarapa se takođe podrazumeva. Neke osobe pate od prekomernog znojenja, pa čarape menjaju i češće. Uzroci prekomernog znojenja stopala, kao i uopšte kože, su brojni, pa treba voditi računa o tome i obratiti se lekaru, ukoliko je znojenje nekontrolisano. Privremeno rešenje mogu biti kupke stopala. Prva pomoć može biti i talk.

 

  

A evo i recepta za jedan koristan piling stopala, koji treba da priuštite sebi makar jednom nedeljno:

Ovaj piling možete pripremiti kod svoje kuće.

   U posudu stavite tri kašičice morske soli i tri kašičice maslinovog ulja. Ovom mešavinom dobro izmasirajte cela stopala. Posebnu pažnju obratite na one delove kože koji su grublji ili tvrđi. Nakon masaže, neka ovaj piling na vašim stopalima ostane desetak minuta, a onda ga isperite mlakom vodom.

  

 

Dakle, drage dame, ne zaboravite da negujete vaša stopala. Nemate vremena? A ako vam kažem da vas ona tokom života  prošetaju u proseku 4 puta oko celog sveta, da li ćete onda ipak naći vremena i shvatiti njihove muke? Smile

Udumbara

Čekamo da Udumbara napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
0
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako do nežnih stopala

Kako do nežnih stopala

Tvrda koža je veoma česta pojava na nogama i prisutna je kod skoro svih odraslih. Najčešće ...
Pet koraka do uspešnog pedikira

Pet koraka do uspešnog pedikira

Da biste održavali Vaša stopala zdravim, atraktivnim i bez bola, ne znači da treba da redovno ...
Trikovi za negovana stopala

Trikovi za negovana stopala

Za tvrde pete Pomešajte dve sveže jagode sa jednom šoljom braon ...
SAMSUNG
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Bicikl

Roleri