30
Jul
2011

Kako izabrati parfem?

Pregledano: 5098 puta

Kako izabrati najbolji parfem za sebe?

Izbor parfema je veći nego ikad. Šta utiče na to da nam se neki parfem svidi i kako izabrati najbolji za sebe?

 

Od naših pet čula, čulo mirisa je najviše povezano sa emocijama. U mozgu je čulo mirisa smešteno u zoni koja je zadužena za instikte i sećanja. Mirisi takođe utiču i na stanje duha, pa je tako nastala aroma-terapija, gde se uz pomoć mirisa izaziva osećaj opuštenosti, smirenosti, a na taj način se može povećati i energija. Stručnjaci kažu da parfem zato treba da odgovara našem karakteru, psihičkim, kulturnim i emocionalnim kriterijumima. Intuitivno, žene sa severa biraju one laganije, prozračnije, dok žene iz tropskih krajeva biraju one toplijih, cvetnih nota.

 

parfem 1Ako si prirodna, komunikativna i otvorena, pristajaće ti sveži, lagani i voćni parfemi. Biraj note kao što su ljubičica, jasmin, mandarina, lavanda, limun, pomorandža, grejpfrut.

 

Ako si romantična i voliš da sanjariš, svideće ti se iskričavi parfemi sa notama divljeg  voća, vanile, ruže, jasmina, mošusa, ljubičice i orhideje.

 

Osećajne i misteriozne žene vole jače parfeme sa notama ambre, vanile, jasmina, pačulija i ruže.

 

Savremene i ženstvene žene biraju zavodljive parfeme sa drvenastim notama, kao što je sandalovina.

 

Parfem takođe treba da ogovara individualnom tipu kože. Sigurno si primetila da jedan parfem može imati različite jačine i vrste mirisa, u zavisnosti od osobe koja ga je nanela. To se dešava zbog različitih PH vrednosti kože.

 

parfem 2Da bi dobro ispitala kako će određeni parfem pristajati tvojoj koži, treba ga naneti na zone pulsiranja (vrat i zglobovi) i zatim sačekati pola sata, do sat vremena. Kada se nanese, prvo se izdvajaju note parfema koje isparavaju. Ubrzo zatim se mogu osetiti čisto cvetne note (ruža, jasmin…). Tek posle toga, oko pola sata nakon nanošenja, oseća se pravi miris parfema, tople note vanile, ambre, mošusa… Kada to osetiš, znaćeš da li ti se zaista parfem sviđa i da li odgovara tvojoj koži.

 

Pri izboru parfema, može ti pomoći i obučeni prodavac. Reci koje si parfeme ranije koristila, koje note ti se najviše sviđaju, da li želiš neki parfem koji ćeš koristiti svakodnevno ili samo za noćne izlaske…Traži nekoliko testera koje ćeš kod kuće moći ponovo da pomirišeš, pre nego što doneseš konačnu odluku. U parfimeriji nemoj isprobavati više od tri, četiri parfema jer nećeš moći dobro da razaznaš mirise.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Depilacija šećernom pastom

Depilacija šećernom pastom

Šećerna pasta je sredstvo za depilaciju koje se sastoji od šećera, ...
Napravite egipatski vosak u tri koraka

Napravite egipatski vosak u tri koraka

Korak 1: Sastojci egipatskog vosaka Uzmite veći, duboki tiganj za kuvanje. U ...
KINA
3180,oo
prava cena : 3816,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 7°c

Bicikl

Roleri