Postovala: Senka Ivetić
11
Dec
2013

Kako pripremiti kožu za skijanje?

Pregledano: 4260 puta

Koža ima svoje mehanizme putem kojih se bori sa takvim situacijama jer u svom površinskom sloju ima hidrolipidni dvosloj koji sprečava gubitak vode. Kada dođe do oštećenja tog hidrolipidnog sloja dolazi do gubitka vlage iz kože,nastaje perutanje,svrbež...

Pre odlaska na skijanje preporučuje se da kožu pripremite za hladnije zimske uslove. Koža je tada na udaru hladnoće, suvog vazduha u zatvorenim prostorima, naglih promenama temperature, hladnog vetra i snega što može rezultirati ispucalim usnama, suvim i crvenim rukama, zategnutom kožom lica, pojačanom suvoćom i svrabežom.

nega koze na skijanju

Naravno da koža ima svoje mehanizme putem kojih se bori sa takvim situacijama jer u svom površinskom sloju ima hidrolipidni dvosloj koji sprečava gubitak vode. Kada dođe do oštećenja tog hidrolipidnog sloja dolazi do gubitka vlage iz kože i nastaje perutanje, svrbež i crvenilo. Tome u negativnom smislu mogu dodatno delovati agresivna i neodgovarajuća kozmetika, neadekvatna sredstva za kupanje ili tuširanje.

Svakako da koži moramo pomoći i pripremiti je za skijanje, a ta pomoć jeste pravilna nega, pravilna uporaba dermokozmetičkih proizvoda koja sadrže esencijalne masne kiseline, ureju, ceramide, hijaluronsku kiselinu i druge aktivne sastojke koji na kožu deluju dubinski. Poželjno uzimati i nekoliko meseci prije odlaska vitaminske preparate i minerale kako bi koži pomogli i iznutra.

nega koze na skijanju

Postoji i niz tretmana koji se sprovode u dermatovenerološkim ordinacijama, a za koje su zimski meseci izvrsni i služe kao priprema za skijanje. Od tih tretmana najzastupljeniji su pilinzi s glikolnom kiselinom i mezoterapija.
Piling s glikolnom kiselinom podstiče obnavljanje i regeneraciju kože, dehidriranoj (isušenoj) koži vraća vlažnost i vitalnost, uklanja sitne, površinske bore, izbleđuje pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni, kod masne i nečiste kože čisti i smanjuje proširene pore te dovodi do opšteg poboljšanja tena.

Sama glikolna kiselina je nastala iz šećerne trske i dovodi do ljuštenja površnog sloja koža, pojačane hidratacije kože i stimulira sintezu kolagena i elastina čime se smanjuju prisutne bore i koža ima lepši i pomlađeni izgled.
Nakon tih intenzivnih tretmana potrebno je provoditi tretmane održavanja kod kuće preparatima za kućnu uporabu. Nakon obavljenog pilinga potrebno je nanositi na lice kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Nekoliko meseci pre odlaska na skijanje preporučuje se i mezoterapija, metoda koju je prvi primijenio francuski lekar Michel Pistor 1952. godine. Mezoterapija se radi u ponavljanim tretmanima tokom kojih se u kožu ( njen srednji sloj ili mezoderm) tankim iglicama unose vitamini, aminokiseline, koenzimi, nukleinske kiseline, minerali, antioksidansi i hijaluronska kiselina (takozvani mezoterapijski kokteli). Delovanje se postiže na dva načina: farmakološkim delovanjem preparata i fizičkom stimulacijom kože mikro iglama. Kontraindikacije su maligne bolesti hematopoetskog sistema (limfomi, trombocitopenije), bolesti jetre i bubrega.

nega koze na skijanju

Mezoterapija se može uraditi i s medicinskim rolerima, a to su valjci koji na površini imaju mikro iglice. S njima se koža izrola – izbode tako da se na 1 cm kvadratni dobije i do 1000 uboda. Nakon toga se nanose mezoterapijski kokteli koji sadrže aminokiseline, vitamine i hijaluronsku kiselinu. Time se potiče stvaranje novog kolagena u koži i stvaranje novih krvnih žila u srednjem sloju kože ( neokolageneza i neoangiogeneza).

Ovi posebni tretmani vrlo su dragoceni za kožu nakon kojih će zablistati i pokazati se u novom sjaju.

Izvor: She.hr

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta je Tajlandska masaža?

Šta je Tajlandska masaža?

Veruje se da je tehnika Tajlandske masaže razvijana od strane čoveka koji se zvao Jivaka Kumar ...
Nega kože koja će učiniti da se svakog jutra osećate kao prava boginja

Nega kože koja će učiniti da se svakog jutra osećate kao prava boginja

Nega kože koja će učiniti da se svakog jutra osećate kao prava ...
Brijanje ne utiče na rast dlake?

Brijanje ne utiče na rast dlake?

Brijanje ne čini da kosa raste brže, da je jača i da je vlas deblja. Zvanično su dokazali ...
DELL
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -1°c
min -3°c

Roleri

Bicikl