16
Dec
2010

Masaža kroz istoriju

Pregledano: 4159 puta

Spisi o masažama su pronađeni u mnogim drevnim civilizacijama, uključujući Rim, Grčku, Indiju, Japan, Kinu, Egipat i Mesopotamiju.

Masaža je mehaničko delovanje na površnu i dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva radi poboljšanja funkcije i opuštanja. Pojam dolazi od francuske reči massage što znači trenje, mešenje, odn. arapskog massa što znači da dodirnu, osete ili rukuju, ili pak iz latinskog massa što znači mesiti testo.

 

Antička i srednjovekovna vremena

 

Spisi o masažama su pronađeni u mnogim drevnim civilizacijama, uključujući Rim, Grčku, Indiju, Japan, Kinu, Egipat i Mesopotamiju. Biblijska referenca dokumenta iz 493. godine pre nove ere govori o dnevnoj masaži maslinovim uljem i smirnom kao bitnom segmentu brige o lepoti Ester, supruge Kserksa I. Hipokrat je napisao 460. godine pre n.e: „Lekar mora biti iskusan u mnogim stvarima, ali najviše u trljanju“.

U drevnoj kineskoj knjizi „Huangdi Neijing“ Žuti Car preporučuje „masažu kože i mesa“. U jugoistočnoj Aziji vekovima je primenjivana tehnika abortus masaže, primenom pritiska na stomak trudnice. Jedan od ukrasnih reljefa u hramu „Angkor Vat“u Kambodži, od pre oko 1150 godina, prikazuje demona koji na taj način obavlja abortus ženi poslatoj u podzemlje. Veruje se da je ovo najstarije poznato vizuelno predstavljanje abortusa.

U Rumuniji neke bolesti su tretirali masažom u kojoj su pacijente gazili pripitomljeni medvedi.

 

Moderna vremena

 

Kina: U modernim vremenima, masaža u Kini je razvijena prihvatanjem ideja sa zapada i njihovim filtriranjem u tradicionalne okvire. Praktikuje se i uči u bolnicama i medicinskim fakultetima i suštinski je deo primarne zdravstvene zaštite.

Zapad: Masaža je postala popularna u SAD-u sredinom XIX veka, a uvela su je dva njujorška lekara fizijatra. Tokom 1930-ih i 1940-ih uticaj masaže se smanjio kao posledica medicinskih dostignuća, dok je 1970-ih ponovo i to značajno porastao, naročito među sportistima. Medicinske sestre su masažama umanjivale bol pacijenatima i pomagale im da zaspu. U većem delu Sjedinjenih Država, zato što je nelegalno oglašavanje i ponuda seksualnih usluga, pojam „masaža“ biva zloupotrebljen, i otuda dolazi potreba da se termin "masaža" koristi u profesionalnom i smislu ne-seksualnih usluga.

 

Masaža i danas dobija na popularnosti. Postoje mnogi privatni praktikanti koji rade u sopstvenim prostorijama, kao i na komercijalnim mestima. 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti prvi put je masaža ponuđena kao posebna lekarska služba. Preduzeća i organizacije, poput Ministarstva pravde SAD-a, Boing-a i Reebok-a angažuju profesionalne masere. Poznati sportisti imaju svoje fizioterapeute koji često i putuju sa njima.

Lidija Todorović

Čekamo da Lidija Todorović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Nega kože tokom jeseni

Nega kože tokom jeseni

Poslednjih dana možda i nismo sigurni koje je godišnje doba. Visoke i naglo promenljive temperature nekome možda ...
Najdelotvorniji sastojci za redukciju celulita

Najdelotvorniji sastojci za redukciju celulita

Mnogi vode hroničnu bitku sa celulitom. Promene u metabolizmu, kao i hormonske fluktuacije doprinose ...
SPIRE
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 10°c

Bicikl

Roleri