16
Dec
2010

Masaža kroz istoriju

Pregledano: 4280 puta

Spisi o masažama su pronađeni u mnogim drevnim civilizacijama, uključujući Rim, Grčku, Indiju, Japan, Kinu, Egipat i Mesopotamiju.

Masaža je mehaničko delovanje na površnu i dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva radi poboljšanja funkcije i opuštanja. Pojam dolazi od francuske reči massage što znači trenje, mešenje, odn. arapskog massa što znači da dodirnu, osete ili rukuju, ili pak iz latinskog massa što znači mesiti testo.

 

Antička i srednjovekovna vremena

 

Spisi o masažama su pronađeni u mnogim drevnim civilizacijama, uključujući Rim, Grčku, Indiju, Japan, Kinu, Egipat i Mesopotamiju. Biblijska referenca dokumenta iz 493. godine pre nove ere govori o dnevnoj masaži maslinovim uljem i smirnom kao bitnom segmentu brige o lepoti Ester, supruge Kserksa I. Hipokrat je napisao 460. godine pre n.e: „Lekar mora biti iskusan u mnogim stvarima, ali najviše u trljanju“.

U drevnoj kineskoj knjizi „Huangdi Neijing“ Žuti Car preporučuje „masažu kože i mesa“. U jugoistočnoj Aziji vekovima je primenjivana tehnika abortus masaže, primenom pritiska na stomak trudnice. Jedan od ukrasnih reljefa u hramu „Angkor Vat“u Kambodži, od pre oko 1150 godina, prikazuje demona koji na taj način obavlja abortus ženi poslatoj u podzemlje. Veruje se da je ovo najstarije poznato vizuelno predstavljanje abortusa.

U Rumuniji neke bolesti su tretirali masažom u kojoj su pacijente gazili pripitomljeni medvedi.

 

Moderna vremena

 

Kina: U modernim vremenima, masaža u Kini je razvijena prihvatanjem ideja sa zapada i njihovim filtriranjem u tradicionalne okvire. Praktikuje se i uči u bolnicama i medicinskim fakultetima i suštinski je deo primarne zdravstvene zaštite.

Zapad: Masaža je postala popularna u SAD-u sredinom XIX veka, a uvela su je dva njujorška lekara fizijatra. Tokom 1930-ih i 1940-ih uticaj masaže se smanjio kao posledica medicinskih dostignuća, dok je 1970-ih ponovo i to značajno porastao, naročito među sportistima. Medicinske sestre su masažama umanjivale bol pacijenatima i pomagale im da zaspu. U većem delu Sjedinjenih Država, zato što je nelegalno oglašavanje i ponuda seksualnih usluga, pojam „masaža“ biva zloupotrebljen, i otuda dolazi potreba da se termin "masaža" koristi u profesionalnom i smislu ne-seksualnih usluga.

 

Masaža i danas dobija na popularnosti. Postoje mnogi privatni praktikanti koji rade u sopstvenim prostorijama, kao i na komercijalnim mestima. 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti prvi put je masaža ponuđena kao posebna lekarska služba. Preduzeća i organizacije, poput Ministarstva pravde SAD-a, Boing-a i Reebok-a angažuju profesionalne masere. Poznati sportisti imaju svoje fizioterapeute koji često i putuju sa njima.

Lidija Todorović

Čekamo da Lidija Todorović napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sunčanje je stiglo: Pravila lepog tena koja ne smete da zaboravite!

Sunčanje je stiglo: Pravila lepog tena koja ne smete da zaboravite!

Višesatno ležanje na suncu doktori strogo zabranjuju, međutim ako jednostavno ne možete da odolite sunčanju ...
BioNike - sklad zdravlja i lepote

BioNike - sklad zdravlja i lepote

Nova, ekskluzivna linija kozmetike namenjena prvenstveno osobama sa osetljivom kožom, stigla je na srpsko ...
Pet koraka do preplanulog tena

Pet koraka do preplanulog tena

Kao što je poznato, taman, preplanuli ten u modu je uvela ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Roleri

Bicikl