Postovala: Senka Ivetić
04
Nov
2013

Nega kože tokom jeseni

Pregledano: 4254 puta

Više nismo ni sigurni koje je doba, proleće ili jesen, ali naša koža i te kako zna i oseća da je jesen stigla, te tako zahteva prikladnu negu.

Poslednjih dana možda i nismo sigurni koje je godišnje doba. Visoke i naglo promenljive temperature nekome možda smetaju, nekome i ne, ali ono što je sigurno jeste da je naša koža sigurna da je jesen stigla. Prvo, struktura vazduha se izmenila i visoke temperature to ne mogu da vrate na staro, a kao drugo, sunce sada pada pod nešto drugačijim uglom.

Prvo i osnovno što treba da znate o negovanju kože tokom jeseni je to da je u tom periodu preko potrebna hidratacija! Hladnoća čini vazduh suvljim, jer vlaga ne uspeva da se zadrži u vazduhu dovoljno dugo, a prelasci iz hladne spoljanjosti u zagrejanu prostoriju deluju kao mali šok za našu kožu svaki put.

Ono što je neophodno da se prvenstveno uradi jeste da zamenite letnju kozmetiku onom adekvatnijom, prilagodjenom novim klimatskim uslovima. 

nega koze jesen

Proizvodi na bazi glikolne kiseline sada se zamenjuju za one na bazi mlečne. To naročito važi kod pilinga i krema za lice. Stvar je u tome što su molekuli mlečne kiseline daleko veći od onih iz glikolne i da zbog toga sporije prodiru u kožu i samim tim čine lice duže vlažnim, a pore pročišćavaju. Bitno je istaći i to da je mlečna kiselina pogodna za sve tipove kože, dok je glikolna najbolja za suvu kožu.

Što se tiče tonika za čišćenje lica, zbog pomenutog razloga – nedostatka vlage u okolini i grejalicama u zatvorenim prostorijama koje dodatno suše vazduh, potrebno je preći na nešto blaže preparate. Zimske kreme možda se čine nešto težim i masnijim, ali to je zato što je njihova osnovna namena da omekšaju kožu što je više moguće. No, pre nego što u jesen nanesete kremu, lice prvo namažite serumom. Serum je  gušći od krema, ali i hranljiviji, što znači da dubinski obnavlja kožu. Preporučujemo one na bazi retinola koji kožu učvršćuju, kao i one sa sojom koji je smiruju i umanjuju tamne mrlje. 

nega koze jesen

Isto tako, tonici za umivanje i čišćenje lica moraju biti blažeg efekta od onih koje ste koristili tokom leta. Najbolji su oni tonici nastali na bazi kombinacije keramida i glicerida koji zajedno zadržavaju  vlagu na koži i vrše uspešnu hidrataciju. 

Ukoliko vaš izbor pre naginje organskoj i zdravoj kozmetici, vrlo je bitno da naučite koja ulja možete koristiti tokom hladnijih dana.

nega koze jesen

Ukoliko ste priklonjeni tradicionalnim metodama nege kože onda je tu hidratantno ulje od badema koje je zbog zanosnog mirisa naš definitivni favorit, pa tako i ulje od šafranike bogato skoro pa zaboravljenim vitaminom K i oleinskom kiselinom koja hidrira i obnavlja kožu. Ulje od bundeve je nešto što tokom jeseni ne smete zaboraviti! Šta više, komotno možete jesti što više bundeve jer ona je sjajna kako za kvalitet kože, tako i za njen ten, a kad ste već krenuli na pijacu, kupite i kilogram šargarepe, još jednog jesenjeg povrća koje na naš izgled deluje skoro magično.

Drage dame, ne zaboravite na preparate za negu usana i kose koje takođe treba prilagoditi novonastalim promenama, dok je na usne potrebno obratiti što veću pažnju.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

I macho muškarci mogu imati osetljivu kožu

I macho muškarci mogu imati osetljivu kožu

Iako je koža muškaraca otpornija od nežne ženske kože, ipak ni ona nije pošteđena iritacija i upala. ...
Zatezanje kože posle mršavljenja

Zatezanje kože posle mršavljenja

Kako starimo, naša koža gubi na elastičnosti. Isto se dešava in posle gubitka kilograma. ...
NEKA ORIJENTALNA BAJKA POČNE…

NEKA ORIJENTALNA BAJKA POČNE…

Hamam je kao što je poznato turski naziv za kupatilo. Još od Viktorijanske ere Turci su uživali u obredu ...
NOKIA
1483,oo
prava cena : 1779.6,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Roleri

Bicikl