Postovala: Ona portal
26
Nov
2010

Nega kože uz pomoć vitamina

Pregledano: 3554 puta

Koža je najveći organ tela. Ona nas pokriva od glave do pete. Koža je otporna na vodu. Zato se kapljice vode slivaju niz kožu posle tuširanja ili plivanja. Koža štiti celo telo od prašine i mikroorganizama. Isto tako, koža ima funkciju da štiti unutrašnje strukture tela od okoline i potencijalnih patogena. Takođe, reguliše telesnu temperaturu i služi kao organ osećanja i izlučivanja.
Koža pokriva telo i brine o njemu. Pomaže regulaciju temperature tela i telo se preko kože oslobađa od otpadnih materija putem znoja. U prisustvu sunčeve svetlosti koža sintetizuje vitamin D. Vitamin D zajedno sa mineralima kalcijuma i fosfora jača kosti i zube. Koža takođe proizvodi braon pigment melanin, koji daje boju koži.

 


Ishrana je veoma važna za negu kože. Ono što jedete se odražava na vaše lice i telo. Osnovu svakodnevne nege kože čini umivanje i korišćenje prirodnih sapuna. Proizvodi za negu kože koji sadrže hemikalije su jeftiniji, ali će njihovim korišćenjem te hemikalije da se apsorbuje u krvotok i njihovim korišćenjem na duge staze šteti se zdravlje.

 

Vitamini su vrlo važni za zdravlje kože. Najbolja nutritivna preporuka da bi se obezbedila zdrava koža je da se konzumira dobro uravnotežena hrana.

 

Vitamin A pomaže u kontroli stope keratina u koži i tako nedostatak ovog vitamina može da dovede do suve kože. Izvori vitamina A su ulje iz jetre riba, kokošje jaje, puter, maslac i mleko.Vitamin B je neophodan za zdravu kožu. Nedostatak niacina (B3), piridoksina (B6), riboflavina i tiamina je povezan sa kožnim poremećajima. Ako se konzumira malo vitamina B3, može da dođe do dermatitisa. Vitamin B6 je neophodan za deobu ćelija i sintezu proteina. Biotin (vitamin B-kompleksa) održava kožu zdravom jer pomaže telu da sintetiše masti i proteine i koristi ugljene hidrate. Izvori vitamina B su u suvo poliranom kvascu, pirinču, pšeničnim klicama, celim žitaricama, orasima, tamno zelenom povrću, mleku itd.


Vitamin C rastvorljiv u vodi od velikog je značaja za zdravu kožu. Neophodan je telu za proizvodnju kolagena i nedostatak ovog vitamina može dovesti do dermatitisa. Izvori vitamina C su u citrusnom voću kao što su pomorandže, limun, papaje, zatim u višnjama, paradajzu, paprici, kupusu, krompiru, jagodama...Takođe brokoli sadrži vitamin C.


Vitamin D se formira u koži dejstvom ultra-ljubičastog zračenja sunčeve svetlosti. Nalazi se u mesu, mleku i mlečnim proizvodima, ribi, jajima...

 

Vitamin E se koristi za borbu protiv starenja zdrave kože, ali su istraživanja još uvek ograničena, i suviše je rano da se izvuku zaključci. Znamo vrlo malo o tome koje vrste i koncentracije vitamina E mogu uticati protiv starenja kože. Nalazi se u ulju klica žitarica, povrću, mesu, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikiju itd.

 

Za zdravlje kože treba obavezno uzimati sve gore navedene vitamine.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Uradi sama: Dezodorans u sitku od tri sastojka!

Uradi sama: Dezodorans u sitku od tri sastojka!

Sastojci: - 6 do 8 kašika ...
Depilacija hladnim voskom u 10 koraka

Depilacija hladnim voskom u 10 koraka

Depilaciju voskom možete obaviti u kozmetičkom salonu ili sami kod kuce. Mi ćemo vam predstaviti ...
Hot stone masaža

Hot stone masaža

Hot stone masaža je jedan od najstarijih oblika masaže ...
COOLERMASTER
950,oo
prava cena : 1140,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 35°c
min 19°c

Bicikl

Roleri