Postovala: Senka Ivetić
27
Nov
2013

Tajne Kleopatrine lepote

Pregledano: 10023 puta

Tako je to radila Kleopatra!

Legendarna kraljica Kleopatra, velika zavodnica svog vremena, znala je kako negovati lice i telo. Žene su joj se vekovima divile jer je uspevala osvojiti srca ‘nedostupnih’ muškaraca. Posle više od dve hiljade godina, njeni recepti i dalje nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode, u kvalitetu i efikasnosti.

Tako je to radila Kleopatra

U Kleopatrino doba, ljudi su koristili čak 21 aromatično ulje da bi zaštitili kožu od sunca, lečili strije, bore i celulit… Istorija nege tela nam otkriva neke od tretmana za ulepšavanje misteriozne Kleopatre i Egipćanki uopšte.

Tretman po kome je i dan danas poznata je Kleopatrina kupka od mleka. Zapravo, mleko je samo jedan od sastojaka ove bogate kupke. Čitavi bazeni ili kade, bili bi napunjeni toplom vodom i mlekom.

kleopatra

Kleopatra je volela aromatično cveće i eterična ulja, pa su često bili sastojaci njenih kupki. Originalan recept je izgubljen, ali se zna da je korišteno mleko magarca, koje je najviše volela, ali i obično mleko može poslužiti. Najbolje je mleko koje sadrži veliki procenat masnoće, jer pomaže suvoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mleku, posebno mlečne, uništavaju mrtve ćelije kože. A vitamin A i E daju odmoran izgled licu.

Egipćani su verovali da su lepe žene blagoslovene. Senke za oči, koje danas koristimo, su nastala od različitih sastojaka. Nekada su se mlevene rude mešane s pečenim bademom da bi se dobila smeđa boja senke za oči. Ruda zelenog bakra (malahit) se usitnjavala i prosijavala kako bi se dobila zelena nijansa. Mirisni začin šafran, davao je žutu boju.

Kleopatrine senke su se nanosile na celi kapak.  Današnji tuš za oči (prah od antimona) tada se nanosio zagrejanim štapićima. Egipćanke su njime uokviravale celo oko. Osim što je davalo lep izgled očima, ujedno je i štitio od prejakog sunca i suve klime.

Egipćani su verovali da su nenašminkane oči izložene zlu i zbog toga su se šminkali podjednako muškarci, žene i deca.

kleopatra

Kleopatra je koristila podlogu za šminku na bazi voska. Ova masa je pravljena od životinjske masti i belog olova. Podlogu je nanosila na lice i vrat, što joj je davalo izgled veličanstvene statue. Obraze je senčila prahom od crvene gline, a usne je bojila mešavinom crvene gline, lepljivog taloga crvenog vina i kupina.

Poznate po svojoj lepoti, kraljice Kleopatra i Nefertiti su prve otkrile umetnost pravljenja egzotičnih parfema. Kako sapuni tada nisu postojali, Egipćani su se kupali u mešavini ulja, parfema i limete. Parfemi su pravljeni od cveća i mirinog drveća, pomešani sa uljem ili mašću. Dodavalo se blago ulje, jer je čuvalo miris parfema.

Koristili su razne sastojke, od cveta kane, cimeta, ljiljana, irisa, ruže, pa do gorkog badema. Zbog toga je njihova koža uvek imala prijatan miris.

Nezaobilazni sastojak Kleopatrinih kupki, tretmana za kosu i lice, bio je med. Sposobnost kože da ostane hidrirana je važan faktor u održavanju mekoće, elastičnosti i vitkosti. Kako koža stari ili se izlaže spoljnim uticajima gubi sposobnost zadržavanja vode, postaje suva i javljaju se bore. Med pak privlači i zadržava vodu i zato je prirodna osnova za raznovrsne hidratantne proizvode uključujući losione za čišćenje, kreme, šampone i balzame…

kleopatra

Za rituale lepote Kleopatra je obilno upotrebljavala zlato s latinskim imenom Aurum te je spavala sa zlatnom maskom na licu da bi si zagarantirana večnu mladost, potpuni ugođaj i sreću.

Tokom vekova mnogo se nagađalo o njenoj lepoti i šarmu. Prema nekim opisima bila je vrlo lepa. Cezar ju je upoznavao kada je bila još uvek vrlo mlada, svega 21. godinu, te je bila još uvek vrlo neiskusna u aferama, no kada je išla u posetu Marku Antoniju, bila je u dobi kada žena dosegne svoju najveću lepotu.

U drugim opisima rečeno je da Kleopatra nije bila lepotica, već da je privlačila svojim šarmom, lepotom izražavanja i ljupkim manirima.

Izvor: She.hr

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Uživajte u lepoj i nežnoj koži tokom cele zime

Uživajte u lepoj i nežnoj koži tokom cele zime

Kada temperatura pada, proizvodnja lipida praktično prestaje. Zato je preporučljivo korišćenje proizvoda ...
Hot stone masaža

Hot stone masaža

Hot stone masaža je jedan od najstarijih oblika masaže ...
BioNike - sklad zdravlja i lepote

BioNike - sklad zdravlja i lepote

Nova, ekskluzivna linija kozmetike namenjena prvenstveno osobama sa osetljivom kožom, stigla je na srpsko ...
HP
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 22°c
min 10°c

Bicikl

Roleri