Postovala: Senka Ivetić
03
Dec
2012

Upala jajnika je veoma bolna, ali se može sprečiti

Pregledano: 18825 puta

„Moderne“ kratke jakne i plitke pantalone zaboravite! Drage dame, čuvajte svoje telo jer bi moglo posle da vam bude jako krivo. Posledice su veoma ozbiljne.

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Tok bolesti je često bez ikakvih simptoma.
Za posljedicu ima začepljenje jajovoda i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena.
Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije. Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka.

upala jajnika

Bol je više nego dovoljan simptom da biste otišle na pregled.

Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem delu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slepog creva.Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije jer se često kod upale jajnika pojavljuju bolne menstruacije. Nelečna upala, u najgorem slučaju, može da dovede do steriliteta kod žene. To je uglavnom posledica promene epitela jajovoda. Naime, remeti se njihova normalna funkcija, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu potpuno da isključe normalnu funkciju jajovoda. Za vreme dugotrajne upale kapsule jajnika, može doći i do rasta vezivnog tkiva. Kapsula jajnika postaje deblja i čvršća, a može se desiti da u momentu ovulacije folikula, zbog svoje debljine, neće da pukne, pa će jajna ćelija ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Simptomi mogu da izostanu

Simptomi koji ukazuju na upalu jajnika jesu bolovi i napetost u donjem delu stomaka, zatim mučnina, slabost, pojačan sekret neprijatnog mirisa, povišena temperatura i bolni seksualni odnosi. Bolovi su, inače, najjači u vreme menstruacije.
Ona, međutim, često protiče bez vidljivih i karakterističnih simptoma, zbog čega je znatno otežano uspostavljanje dijagnoze. Bol u donjem stomaku koji se javlja usled upale jajnika često liči na bolove koji prate upalu bešike, mokraćnih kanala, otežano varenje, upalu slepog creva...

Rizične grupe

Od upale jajnika najčešće boluju žene od 24 do 40 godina. Veći rizik da dobiju upalu jajnika imaju žene koje često menjaju partnere, one koje pri seksualnim odnosima ne koriste kondom i žene koje su imale namerne prekide trudnoće. Nakon porođaja i u vreme menstruacije šanse za dobijanje upale jajnika se znatno povećavaju, dok su trudnice izložene najmanjem riziku.

upala jajnika

Dijagnoza

Dijagnoza upale jajnika postavlja se ginekološkim ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koji su potrebni: kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, analiza urina, test na trudnoću (isključenje vanmaterične trudnoće), bakterijske kulture grlića materice na hlamidiju kako bi se isključila ili potvrdila infekcija.

Lečenje mora biti sprovedeno do kraja i vrlo disciplinovano

Lečnje se sprovodi mirovanjem i analgeticima.

Komplikacije koje se mogu javiti usled nelečene upale jajnija ili pak nepravilnog lečenja su nepolodnost koja se javlja kod 12 do 19 posto žena nakon upale jajnika, kao i vanmaterična trudnoća. Što je češća pojava nakon ove bolesti, ukoliko žena ostane trudna ubrzo posle upale jajnika, treba konsultovati svog lekara.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
4
Tužno
Srećno
2
Bolje
5
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Osvežavajući puderi za telo

Osvežavajući puderi za telo

Osvežavajući puderi za telo Prirodna kozmetika je nešto što u posljednje vrijeme postaje veoma ...
Nega kože uz pomoć vitamina

Nega kože uz pomoć vitamina

Koža je najveći organ tela. Ona nas pokriva od glave do pete. Koža je otporna na vodu. Zato se ...
Piling za telo iz 'domaće radinosti'!

Piling za telo iz 'domaće radinosti'!

Ako vas je jesen već zamorila i osećta potrebu za "preporodom" i opuštanjem možda je pravo vreme da sebi ...
KINA
7080,oo
prava cena : 8496,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Roleri

Bicikl