Postovala: Nataša Ilić
09
Aug
2012

Vodič za sunčanje u toplesu

Pregledano: 4205 puta

Zbog opsanog sunčevog zračenja budite oprezene i grudi mažite kremom sa zaštitnim faktorom 50

Ako tokom leta želite da ravnomerno pocrnite i često se sunčate u toplesu, budite oprezne! Koža na grudima je osetljivija od drugih delova tela, jer sunčanje u toplesu može dovesti do prebrzog starenja te regije, ali i prouzrokovati druge komplikacije.

Sve za preplanuli ten

Preplanuli ten je postao modni imperativ početkom šezdesetih godina prošlog veka, a modne ikone tog vremena počele su da se sunčaju u toplesu. Prvi monokini, za koji je zaslužan Austrijanac rođen u SAD, Rudi Gernerih, dizajniran je 1964. godine, a od tada sa većim ili manjim interesom žene celog sveta otkrivaju svoje grudi na plažama.

Koža koja se retko izlaže suncu je osetljivija od drugih delova tela, a na grudima su poebno osetljive bradavice i areole


Ali kako se tada nije vodilo računa o štetnom uticaju sunca na kožu, tako se nije pričalo ni o mogućim posledicama sunčanja te vrlo osetljive regije.

Zahvaljujući učestalim upozorenjima dermatologa i brojnim kampanjama protiv melanoma, danas se zna svaka negativna strana prekomernog izlaganja suncu, bilo da je reč o zdravlju ili lepoti. Ali šta se događa sa grudima ukoliko se izlažu suncu?

Koža na grudima je osetljivija

Koža na tom delu tela je isto građena kao i na drugim mestima - od epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Razliku čine bradavice oko koje se nalazi deset do 20 kanala mlečnih žlezda. Između žlezda smešteno je vezivno i masno tkivo. Upravo količina masnog i glandularnog tkiva određuje i veličinu grudi.

Iz ovoga se može zaključiti da treba biti obazriv prilikom sunčanja u toplesu i da se treba plašiti svih štetnih posledica. Naravno, ne smeju se zaobići ni dodatne činjenice. Pre svega, koža koja se nikada ne izlaže suncu je znatno osetljivija od drugih delova tela, a posebno su osetljive bradavice i areole.

Zbog toga je važna svakodnevna hidrantna nega kože grudi, a bradavice i areole se tretiraju masnijim preparatima. Za vreme sunčanja preporučuje se korišćenje visokih zaštitnih faktora, čak i ispod gornjeg dela kupaćeg kostima.

To znači da se toples ne savetuje, a ako se ipak želite da se tako sunčate, mere opreza treba da budu veće. Nemojte se izlagati suncu između 12 i 16 časova, a grudi izlažite samo kratko vreme, uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.

Fotografija: waywardwandering.com

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Simbolika tetovaža

Simbolika tetovaža

Ako ne znate kakvu biste tetovažu i na koji deo tela, internet je mesto gde možete naći inspiraciju. ...
Nega kože tokom jeseni

Nega kože tokom jeseni

Poslednjih dana možda i nismo sigurni koje je godišnje doba. Visoke i naglo promenljive temperature nekome možda ...
Aromaterapijska masaža

Aromaterapijska masaža

Aromaterapijska masaža dugi niz godina predstavlja sastavni deo drugih vrsta masaža. Poznat je ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • mlekom za telo
  • kremom, mlekom, gelom protiv celulita
  • samo sapunom i vodom
  • imam jednu klasičnu kremu i za lice i za telo
  • redovnim tretmanima u salonima + odgovor pod 2

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Roleri

Bicikl