Postovala: Nataša Ilić
09
Aug
2012

Vodič za sunčanje u toplesu

Pregledano: 4348 puta

Zbog opsanog sunčevog zračenja budite oprezene i grudi mažite kremom sa zaštitnim faktorom 50

Ako tokom leta želite da ravnomerno pocrnite i često se sunčate u toplesu, budite oprezne! Koža na grudima je osetljivija od drugih delova tela, jer sunčanje u toplesu može dovesti do prebrzog starenja te regije, ali i prouzrokovati druge komplikacije.

Sve za preplanuli ten

Preplanuli ten je postao modni imperativ početkom šezdesetih godina prošlog veka, a modne ikone tog vremena počele su da se sunčaju u toplesu. Prvi monokini, za koji je zaslužan Austrijanac rođen u SAD, Rudi Gernerih, dizajniran je 1964. godine, a od tada sa većim ili manjim interesom žene celog sveta otkrivaju svoje grudi na plažama.

Koža koja se retko izlaže suncu je osetljivija od drugih delova tela, a na grudima su poebno osetljive bradavice i areole


Ali kako se tada nije vodilo računa o štetnom uticaju sunca na kožu, tako se nije pričalo ni o mogućim posledicama sunčanja te vrlo osetljive regije.

Zahvaljujući učestalim upozorenjima dermatologa i brojnim kampanjama protiv melanoma, danas se zna svaka negativna strana prekomernog izlaganja suncu, bilo da je reč o zdravlju ili lepoti. Ali šta se događa sa grudima ukoliko se izlažu suncu?

Koža na grudima je osetljivija

Koža na tom delu tela je isto građena kao i na drugim mestima - od epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Razliku čine bradavice oko koje se nalazi deset do 20 kanala mlečnih žlezda. Između žlezda smešteno je vezivno i masno tkivo. Upravo količina masnog i glandularnog tkiva određuje i veličinu grudi.

Iz ovoga se može zaključiti da treba biti obazriv prilikom sunčanja u toplesu i da se treba plašiti svih štetnih posledica. Naravno, ne smeju se zaobići ni dodatne činjenice. Pre svega, koža koja se nikada ne izlaže suncu je znatno osetljivija od drugih delova tela, a posebno su osetljive bradavice i areole.

Zbog toga je važna svakodnevna hidrantna nega kože grudi, a bradavice i areole se tretiraju masnijim preparatima. Za vreme sunčanja preporučuje se korišćenje visokih zaštitnih faktora, čak i ispod gornjeg dela kupaćeg kostima.

To znači da se toples ne savetuje, a ako se ipak želite da se tako sunčate, mere opreza treba da budu veće. Nemojte se izlagati suncu između 12 i 16 časova, a grudi izlažite samo kratko vreme, uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.

Fotografija: waywardwandering.com

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Depilacija hladnim voskom u 10 koraka

Depilacija hladnim voskom u 10 koraka

Depilaciju voskom možete obaviti u kozmetičkom salonu ili sami kod kuce. Mi ćemo vam predstaviti ...
Medicinska masaža

Medicinska masaža

Medicinska masaža se vrši sa ciljem poboljšanja stanja organizma koje ...
Sunčanje je stiglo: Pravila lepog tena koja ne smete da zaboravite!

Sunčanje je stiglo: Pravila lepog tena koja ne smete da zaboravite!

Višesatno ležanje na suncu doktori strogo zabranjuju, međutim ako jednostavno ne možete da odolite sunčanju ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Bicikl

Roleri