Postovala: OnaPortal
23
Jul
2012

Imperija lepote- Bourjois

Pregledano: 8787 puta

Kratak istorijat o vodećem brendu u svetu šminke i kozmetike

Priča o čuvenoj kozmetici Bourjois počinje 1863.godine u Parizu, kada mladi glumac Žozef Albert Ponsin osniva radionicu za proizvodnju šminke u stiku namenjene pozorištima. Prvi veliki uspeh doživljava prodajom pastelnih kreona. Ovi proizvodi različitih nijansi lako su i verodostojno dočaravali karaktere likova postavši nezaobilazni deo scenske šminke. Ubrzo posle ovog uspeha, Ponsin zapostavlja karijeru glumca i u potpunosti se posvećuje proizvodnji dekorativne kozmetike. Četiri godine kasnije, Aleksandar Napoleon Bourjois, stručnjak za kozmetiku, zapošljava se u Ponsinovoj kompaniji i kreira najfinija rumenila i senke, prvenstveno namenjene glumcima. Zbog svojih laganih tekstura, Buržoa kozmetika vrlo brzo postaje najtraženija ne samo u pozorišnim okvirima, već i od strane žena koje se nisu bavile glumom. Aleksandar Napoleon Buržoa preuzima kompaniju i lansira rumenila u prahu Pastel joues, okrugle kutijice sa mirisom ruže koje postaju zaštitni znak ove firme.

Nakon početnog uspeha sa pozorišnom šminkom, Buržoa počinje da prodaje svoje proizvode u apotekama, parfimerijama i salonima lepote. Bourjois proizvodi postaju specijalizovana kozmetika za negu i lepotu i zvanični prijatelj žena- Amie des dames. Već 1891.godine Buržoa otvara sopstvenu fabriku za proizvodnju šminke i parfema, koja postoji i danas u pariskom predgrađu Panten. Kao rezultat velikih investicija i istraživačkog rada nastaje prvi tečni ruž na tržištu, inovativni proizvod koji je osvojio srca pariskih dama.

U trenutku kada Bourjois kompaniju kupuju sadašnji vlasnici, porodica Vertajmer, u asortimanu se nalaze cvetni parfemi, sapuni, brilijantini, rumenila, „indijanske tablete“- preteče današnjih maskara, ruževi za usne i senke za oči. Zbog izuzetnog kvaliteta i širokog asortimana, Bourjois kozmetika stiče svetsku slavu i do početka Prvog svetskog rata prodaje se u čak stotinu zemalja, s filijalama u Americi i Velikoj Britaniji.

Sredinom prošlog veka Bourjois kompanija fokus stavlja na kreiranje šminke za mlađu populaciju. Interesantna pakovanja, senke u veselim bojama, vodootporne maskare i ruževi nežnih tekstura omogućili su da šminkanje postane igra i zabava. Sedamdesetih godina nastaju prvi video spotovi koji nose karakterističnu Bourjois atmosferu: šarenilo, lepršavost i zavodljivost. Inovativni proizvodi kao što su senke u prahu Suivez mon regard („pratite moj pogled“) i maskare koje ostavljaju utisak veštačkih trepavica obeležile su ovaj period.

Porodica Vertmajer već decenijama se brine o kvalitetu i imidžu ove kozmetike, a na čelu kompanije danas se nalazi Alan Vertmajer. Bourjois kozmetika se proizvodi u istoj fabrici gde i Šanel, što ukazuje na visok kvalitet, iako su proizvodi namenjeni širem tržištu. Kao jedna od najstarijih francuskih kozmetičkih kuća, Bourjois se trudi da zadrži pariski pečat i da tako ostane verna svojim počecima. Pored kvaliteta, u ovoj kompaniji veruju da šminka i kozmetika treba da budu razonoda i veselje, pa je njihova filozofija- Joie de vivre!

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
7
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Top 5 trendova za šminkanje očiju

Top 5 trendova za šminkanje očiju

Da li ste pristalice klasike ili ekstravagancije, šarenih boja na očima ili neprevaziđene elegancije? Volite ...
Letnja nega kože i šminkanje– Lagane, izdržljive, mat teksture

Letnja nega kože i šminkanje– Lagane, izdržljive, mat teksture

Danas smo svi manje ili više svesni štetnog uticaja UV zračenja na zdravlje naše kože, zato ćemo ...
Jesi li zavisna od šminke?

Jesi li zavisna od šminke?

Šminka nam toliko koristi i čini da se osećamo lepše, da neretko preterujemo, pa bez ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 14°c
min 3°c

Bicikl

Roleri