Postovala: OnaPortal
23
Jul
2012

Imperija lepote- Bourjois

Pregledano: 9198 puta

Kratak istorijat o vodećem brendu u svetu šminke i kozmetike

Priča o čuvenoj kozmetici Bourjois počinje 1863.godine u Parizu, kada mladi glumac Žozef Albert Ponsin osniva radionicu za proizvodnju šminke u stiku namenjene pozorištima. Prvi veliki uspeh doživljava prodajom pastelnih kreona. Ovi proizvodi različitih nijansi lako su i verodostojno dočaravali karaktere likova postavši nezaobilazni deo scenske šminke. Ubrzo posle ovog uspeha, Ponsin zapostavlja karijeru glumca i u potpunosti se posvećuje proizvodnji dekorativne kozmetike. Četiri godine kasnije, Aleksandar Napoleon Bourjois, stručnjak za kozmetiku, zapošljava se u Ponsinovoj kompaniji i kreira najfinija rumenila i senke, prvenstveno namenjene glumcima. Zbog svojih laganih tekstura, Buržoa kozmetika vrlo brzo postaje najtraženija ne samo u pozorišnim okvirima, već i od strane žena koje se nisu bavile glumom. Aleksandar Napoleon Buržoa preuzima kompaniju i lansira rumenila u prahu Pastel joues, okrugle kutijice sa mirisom ruže koje postaju zaštitni znak ove firme.

Nakon početnog uspeha sa pozorišnom šminkom, Buržoa počinje da prodaje svoje proizvode u apotekama, parfimerijama i salonima lepote. Bourjois proizvodi postaju specijalizovana kozmetika za negu i lepotu i zvanični prijatelj žena- Amie des dames. Već 1891.godine Buržoa otvara sopstvenu fabriku za proizvodnju šminke i parfema, koja postoji i danas u pariskom predgrađu Panten. Kao rezultat velikih investicija i istraživačkog rada nastaje prvi tečni ruž na tržištu, inovativni proizvod koji je osvojio srca pariskih dama.

U trenutku kada Bourjois kompaniju kupuju sadašnji vlasnici, porodica Vertajmer, u asortimanu se nalaze cvetni parfemi, sapuni, brilijantini, rumenila, „indijanske tablete“- preteče današnjih maskara, ruževi za usne i senke za oči. Zbog izuzetnog kvaliteta i širokog asortimana, Bourjois kozmetika stiče svetsku slavu i do početka Prvog svetskog rata prodaje se u čak stotinu zemalja, s filijalama u Americi i Velikoj Britaniji.

Sredinom prošlog veka Bourjois kompanija fokus stavlja na kreiranje šminke za mlađu populaciju. Interesantna pakovanja, senke u veselim bojama, vodootporne maskare i ruževi nežnih tekstura omogućili su da šminkanje postane igra i zabava. Sedamdesetih godina nastaju prvi video spotovi koji nose karakterističnu Bourjois atmosferu: šarenilo, lepršavost i zavodljivost. Inovativni proizvodi kao što su senke u prahu Suivez mon regard („pratite moj pogled“) i maskare koje ostavljaju utisak veštačkih trepavica obeležile su ovaj period.

Porodica Vertmajer već decenijama se brine o kvalitetu i imidžu ove kozmetike, a na čelu kompanije danas se nalazi Alan Vertmajer. Bourjois kozmetika se proizvodi u istoj fabrici gde i Šanel, što ukazuje na visok kvalitet, iako su proizvodi namenjeni širem tržištu. Kao jedna od najstarijih francuskih kozmetičkih kuća, Bourjois se trudi da zadrži pariski pečat i da tako ostane verna svojim počecima. Pored kvaliteta, u ovoj kompaniji veruju da šminka i kozmetika treba da budu razonoda i veselje, pa je njihova filozofija- Joie de vivre!

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
7
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Recite

Recite "NE" dosadnim pravilima u šminkanju!

Neretko dame robuju pravilima kako u modi, tako i u oblasti kozmetike i lepote, i drže se klasike i proverenih recepata. ...
Izvucite najbolje iz maskare

Izvucite najbolje iz maskare

Maskara je najvažniji proizvod u kozmetičkoj torbici kod većine žena. Čak i one ...
Makeup trendovi koje morate da isprobate!

Makeup trendovi koje morate da isprobate!

1. Usne u boji vina: Hrabar, ali ...
PANASONIC
10944,oo
prava cena : 13132.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Roleri

Bicikl