Postovala: OnaPortal
23
Jul
2012

Imperija lepote- Bourjois

Pregledano: 8994 puta

Kratak istorijat o vodećem brendu u svetu šminke i kozmetike

Priča o čuvenoj kozmetici Bourjois počinje 1863.godine u Parizu, kada mladi glumac Žozef Albert Ponsin osniva radionicu za proizvodnju šminke u stiku namenjene pozorištima. Prvi veliki uspeh doživljava prodajom pastelnih kreona. Ovi proizvodi različitih nijansi lako su i verodostojno dočaravali karaktere likova postavši nezaobilazni deo scenske šminke. Ubrzo posle ovog uspeha, Ponsin zapostavlja karijeru glumca i u potpunosti se posvećuje proizvodnji dekorativne kozmetike. Četiri godine kasnije, Aleksandar Napoleon Bourjois, stručnjak za kozmetiku, zapošljava se u Ponsinovoj kompaniji i kreira najfinija rumenila i senke, prvenstveno namenjene glumcima. Zbog svojih laganih tekstura, Buržoa kozmetika vrlo brzo postaje najtraženija ne samo u pozorišnim okvirima, već i od strane žena koje se nisu bavile glumom. Aleksandar Napoleon Buržoa preuzima kompaniju i lansira rumenila u prahu Pastel joues, okrugle kutijice sa mirisom ruže koje postaju zaštitni znak ove firme.

Nakon početnog uspeha sa pozorišnom šminkom, Buržoa počinje da prodaje svoje proizvode u apotekama, parfimerijama i salonima lepote. Bourjois proizvodi postaju specijalizovana kozmetika za negu i lepotu i zvanični prijatelj žena- Amie des dames. Već 1891.godine Buržoa otvara sopstvenu fabriku za proizvodnju šminke i parfema, koja postoji i danas u pariskom predgrađu Panten. Kao rezultat velikih investicija i istraživačkog rada nastaje prvi tečni ruž na tržištu, inovativni proizvod koji je osvojio srca pariskih dama.

U trenutku kada Bourjois kompaniju kupuju sadašnji vlasnici, porodica Vertajmer, u asortimanu se nalaze cvetni parfemi, sapuni, brilijantini, rumenila, „indijanske tablete“- preteče današnjih maskara, ruževi za usne i senke za oči. Zbog izuzetnog kvaliteta i širokog asortimana, Bourjois kozmetika stiče svetsku slavu i do početka Prvog svetskog rata prodaje se u čak stotinu zemalja, s filijalama u Americi i Velikoj Britaniji.

Sredinom prošlog veka Bourjois kompanija fokus stavlja na kreiranje šminke za mlađu populaciju. Interesantna pakovanja, senke u veselim bojama, vodootporne maskare i ruževi nežnih tekstura omogućili su da šminkanje postane igra i zabava. Sedamdesetih godina nastaju prvi video spotovi koji nose karakterističnu Bourjois atmosferu: šarenilo, lepršavost i zavodljivost. Inovativni proizvodi kao što su senke u prahu Suivez mon regard („pratite moj pogled“) i maskare koje ostavljaju utisak veštačkih trepavica obeležile su ovaj period.

Porodica Vertmajer već decenijama se brine o kvalitetu i imidžu ove kozmetike, a na čelu kompanije danas se nalazi Alan Vertmajer. Bourjois kozmetika se proizvodi u istoj fabrici gde i Šanel, što ukazuje na visok kvalitet, iako su proizvodi namenjeni širem tržištu. Kao jedna od najstarijih francuskih kozmetičkih kuća, Bourjois se trudi da zadrži pariski pečat i da tako ostane verna svojim počecima. Pored kvaliteta, u ovoj kompaniji veruju da šminka i kozmetika treba da budu razonoda i veselje, pa je njihova filozofija- Joie de vivre!

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
7
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Top 5 dugotrajnih ruževa

Top 5 dugotrajnih ruževa

1.M.A.C PRO LONGVEAR LIPCREME 2.ESSENCE LONGLASTING LIPSTIK 3.LOREAL PARIS INFALLABLE NEVER FAIL ...
Kad se šminka Rita Ora

Kad se šminka Rita Ora

Jeste li čuli za Ritu Oru? Ako niste, ona je pevačica iz Velike Britanije, rođena u Prištini ...
Za neodoljive oči potrebno je…

Za neodoljive oči potrebno je…

Maskara je vaš najveći saveznik koji će dati vašim očima dubinu i naglasiti njihov ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri