25
Jul
2011

Jesi li ikada napisala ljubavno pismo?

Pregledano: 8666 puta

Pisanje ljubavnih pisama kao zaboravljena umetnost...

Za one mlađe, koji su prava ljubavna pisma viđali samo u „starinskim“ filmovima, to je ono što vam draga osoba ispiše rukom, na lepom papiru i u koverti pošalje poštom. Ne elektronskom, nego vam poštar pozvoni na vrata, a vi srećni, presrećni što je konačno stiglo...

 

Od pisama, kojih je bilo raznih vrsta, ne samo ljubavnih na koje sam mislila u uvodu, ostala su samo poslovna. Kada nam poštar zazvoni na vrata, znamo da je doneo ili neki račun ili, ne daj Bože, poziv za sud, a u najboljem slučaju reklamu. Rukopis neke osobe se sada može videti samo na priznanicama i sličnom u vidu potpisa. Pisma su zamenjena elektronskim porukama raznih vrsta. Ima i to svojih prednosti, ne kažem. Na odgovor ne moramo da čekamo nekoliko dana, nego se dopisivanje vrši u „realnom vremenu“ i u mogućnosti smo da komuniciramo sa mnogo ljudi. Međutim, takva „elektronska“ komunikacija je oduzela samu suštinu dopisivanja: toplinu reči, iskrenost, intimnost i pravu otvorenost prema drugoj osobi.

 

ljubavno pismo 1Ako nikada nisi napisala pravo pismo, možeš li barem da zamisliš koliko bi se ono razlikovalo od onoga što pišeš dok si online? Zamisli da sediš na nekom mirnom mestu, sa olovkom u ruci i belim papirom, u potpunom miru i tišini. Bez muzike koja će ti diktirati raspoloženje, bez raznih „prozorčića“ koji ti iskaču pred očima na ekranu, bez poziva za čatovanje i slično, dok pokušavaš da smisliš iole smislenu rečenicu. Veruj da bi ti, bez svih tih ometanja sa raznih strana, padale na pamet mnogo lepše misli, čistije, iskrenije i mogla bi da ih pretočiš u tople rečenice. Jer, tada bi zaista razmišljala o osobi kojoj pišeš i o onome što želiš da poručiš. Like-ovanje nečijeg statusa i slično se ne može ni prineti onome što pismo može da izazove u nekome.

 

Pismo je mnogo ličnije od bilo kog drugog oblika poruke. Ne samo da su pisana rukom, nego u njemu nema mesta za emotikone i ostala pomoćna sredstva koja se danas koriste u nedostatku reči. U njemu su samo najčistija osećanja prema nekome... Nisu za džabe naše bake u svojoj mladosti uzdisale nad parčetom papira koje su dobijale od svojih dragih i čuvale ih skrivene u kutijama svezane satenskom trakom, odgovarale svojim udvaračima podjednako slatkim rečima na naparfemisanim papirima i posle sve to prepričavale samo najbližim drugaricama, osećajući iznova bujicu uzbuđenja.

 

ljubavno pismo 2Takva ljubavna pisma, koja se danas mogu svrstati u domen zaboravljene umetnosti, služila su da se iskaže naklonost prema nekome na jedan sasvim intiman način, što u sadašnjem, kompjuterizovanom dobu, retko kad i gde postoji. Umesto tako nekog izliva nežnosti, momci i devojke like-uju jedni drugima slike i ostavljaju razne komentare, i svi srećni i zadovoljni... Što je najgore, ni ne shvataju da je sve to prazno i površno. To zatupljuje oštrinu iskrenih osećanja, na ekranu se pojavljuju samo mlake reči koje ne ostaju u nečijem sećanju ni jedan čitav dan...

 

Danas mnogima pisanje pisma smešno, zastarelo, a za neke je sramota pisati tako nešto. Zato što je neuobičajeno, zato što tu nema mesta za skrivanje, zato što se boje da neće umeti da iskažu ono što misle, zato što je mnogo lakše poslati poruku... Ali ako si stvarno zaljubljena i imaš potrebu da nekome priznaš to pismenim putem, zašto ne bi pokušala?
 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
9
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Koliko žaba ćete poljubiti čekajući princa?

Koliko žaba ćete poljubiti čekajući princa?

Čekate vašeg princa na belom konju. I dalje. Ne date da vas demorališe to što ...
Jesi li ikada napisala ljubavno pismo?

Jesi li ikada napisala ljubavno pismo?

Za one mlađe, koji su prava ljubavna pisma viđali samo u „starinskim“ filmovima, to je ...
Kratka priča o ljubavi koja

Kratka priča o ljubavi koja "leči" slomljeno srce!

Ovo je kratka, ilustrovana priča o ljubavi u kojoj se svako od nas bar jednom našao. ...
PERTINI
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 13°c

Roleri

Bicikl