Postovala: Ona portal
11
May
2012

Ljubavni začini su u vama

Pregledano: 8896 puta

Prepustite se ljubavnim začinima

Naslov


 

Ljubavse pretvorila u tišinu zbog koje stepostali stranci ili su mirnu svakodnevicu zamenile neprekidne svađe? Znate li da ni tada nije sve izgubljeno i da možete ponovo da volite kao i prvog dana?

„Bračna veza između muškarca i žene nikad nije bila toliko opterećena kao danas“, reči su američkog psihoanalitičara Majkla L. Melera koji uzrok takvog stanja vidi u sve većim očekivanjima partnera koji žele što veći uspeh na poslu i mnogo slobodnog vremena, materijalnu nezavisnost, ostvarenu seksualnost i doživotnu zaljubljenost.
Meler smatra da se problemi javljaju jer partneri potpuno nepripremljeni ulaze u zajednički život i ne znaju šta ih sve očekuje. Ne posvećuju dovoljno vremena jedno drugom, uzajamno se okrivljuju, opterećeni su različitim obvezama svakodnevnog života. Kako vremenom nestaje privlačnost među njima, jednog se dana začuđeni i očajni nađu u situaciji koja im se čini nepopravljivom.

Tada je vreme za suočavanje sa pet velikih istina:
1. ne poznajete se dovoljno dobro kao što ste mislili,
2. niste dve nezavisne jedinke,
3. ne možete da promenite partnera, ali možete da menjate sebe,
4. u stanju ste da jasno izrazite svoja osećanja i
5. znate koliko je prijatno kad jedno drugom upućujete lepe reči i delite komplimente.

Dijalog koji podstiče promene
„Prvi korak u rešavanju bračnih problema je razgovor - ne o poslu, deci ili računima, već o vama samima”, napominje dr Majkl. U početku veze razgovor između partnera je spontan, zanima ih sve o osobi u koju su zaljubljeni, ali ubrzo oba partnera zaključe kako jedno o drugom ne mogu da saznaju ništa novo, a većina bračnih problema temelji se upravo na toj zabludi. Svaki partner živi u dvostrukoj stvarnosti, vlastitoj i stvarnosti onoga drugog. Međutim, ako oboje žele jedno drugo da uvere da je njegova stvarnost bolja, veza će propasti. Meler je osmislio dijalog, odnosno razgovor prema jednostavnim i čvrstim pravilima koji se tokom 20 godina primenjivanja pokazao vrlo uspešnim. Prvo utanačite jedan termin u nedelji u trajanju od 90 minuta za nesmetan razgovor. Važno je da razgovor ne skraćujete, ali i da ga ne produžavate. Sednite jedno nasuprot drugom jer se ono bitno prenosi vizuelno, a ne govorom. Isključite telefon, televizor, kompjuter... sve što bi moglo da vam smeta. Uzmite sat i merite vreme - 15 minuta neka govori jedna, isto toliko druga osoba, a onaj ko sluša neka ne postavlja nikakva pitanja. Svako neka priča o onome što ga trenutno najviše zaokuplja. Ako govori o drugom, ne sme da ocenjuje, nego samo da opisuje vlastita osećanja.


Drugi muškarac nije bolji
Istraživanja su pokazala da kvalitet odnosa s partnerom pozitivno utiče na imunološki sistem. Nakon razgovora popravlja se i krvna slika. Dobar odnos s partnerom izuzetno je važan za decu, jer ona posle nesvesno imitiraju odnos između roditelja.
Odnos s partnerom koji je postao bolji zbog razgovora, pozitivno utiče i na seksualni život. Naime, zabluda je da su seksualni odnosi bolji sa strancem (što je omiljeni argument za opravdanje preljube). Međusobno razumevanje i poverenje najbolji su sastojci ispunjenog seksualnog života.

Nije brak siromašan, već vaša razmišljanja
Temelj zdrave ljubavne veze počinje sagledavanjem realnih činjenica. Kao prvo, trebalo bi da postanete svesni da se manje poznajete nego što ste mislili. U dugotrajnoj vezi jedan partner neprestano nešto tvrdi o drugom.
Svaki partner potajno je uveren da je bolji od drugog. Iskren razgovor među njima može tome da stane na kraj. Potom, morate da postanete svesni da partnerove najneprijatnije osobine pripadaju vama oboma, a ne samo njemu. Ako vaš suprug od vas nešto krije zato što se toga stidi, onda to nije samo njegova krivica, jer se pred nekim drugim možda ne bi toga stideo.
Najveći nedostatak u većini veza nije siromaštvo para, nego vlastito siromaštvo partnera.
Partner očekuje od onog drugog ono što zapravo sam može da pruži - osećaj vlastite vrednosti, zadovoljstvo, životnu radost, sigurnost u budućnosti.
Zato, naučite da menjate sebe, ne pokušavajte da menjate druge.
Na kraju, naučite da jasnije izražavate osećanja i ne zaboravite da svaka reč koju uputite drugima i vas obogaćuje.


Za ljubav "krivi" hormoni
Oksitocin, hormon koji se stvara u majčinom telu u momentu porođaja, vrlo je važan hormon i za ljubav među partnerima.
Prilikom jednog istraživanja skenirani su mozgovi parova koji su bili zajedno već nekoliko godina dok su gledali sliku svog partnera. Istraživanje je pokazalo da aktivnost raste u onim delovima mozga u kojima se nalaze receptori upravo za taj hormon.
Nivo oksitocina se povećava za vreme seksualnog uzbuđenja ili dodira među partnerima. Zanimljivo je jedno istraživanje koje je pokazalo kako povećan nivo oksitocina povećava poverenje, smanjuje strah, te olakšava povezivanje sa drugom osobom...

Želje i željice
Zakon privlačnosti kaže da ćemo u život privući ono što mislimo da zaslužujemo. Zbog toga, da biste u život privukli pravu ljubav morate da prepoznate svoje dobre osobine i da naučite da cenite sopstvene vrednosti.
Nakon što ste povratili samopoštovanje, idući korak bio bi da preispitate način na koji se odnosite prema partneru, jer veza u kojoj nedostaje poštovanje osuđena je na propast.
Da bi veza uspela, oboje bi trebalo da budete iskreni i otvoreni. Zato, budite iskreni i očekujte isto od partnera , pa ćete to i dobiti.
Postoji tanka linija između onoga ko ste kao osoba i kakvi ste kao par. Partneri bi trebalo da zadrže nezavisnost, svoje interese i strasti, ali bi trebalo i da podržavaju jedno drugo.
Ljubav ne možete da držite na lancu, pa tako ni partnera.
Ako mislite da postoji potreba za tim, tada zaista imate ozbiljnih problema. I, umesto da dajete ono što mislite da je parteru potrebno, bolje je da ga pitate šta on želi.

Obnovljenim razgovorom možda ćete pronaći zajednički jezik, ali i druge razlike takođe utiču na uspeh veze. Recimo da ste vi tip koji uvek reaguje na prvu loptu, dok vaš partner voli da pričeka i razmisli o nečemu pre nego što pređe u akciju. U tom slučaju neće biti dobra ideja da u petak uveče iznenadite partnera vikend putovanjem na neko romantično mesto, ma koliko to vama izgledalo kao dobar plan! Da bi veza uspela, morate da postanete svesni partnerovih očekivanja, a ne da forsirate sopstvena. Veliki neprijatelj srećne zajednice je posao - „Ti nemaš vremena za mene“ je optužba koju danas i muškarci upućuju partnerkama koje rade od jutra do sutra. Prvo bi trebalo ozbiljno da razmislite o tome gde gubite vreme, koliko praznog hoda imate u toku dana, koliko ste zaista zauzeti a koliko preuzimate poslova na sebe više nego što je to neophodno. Kad god ukradete neki slobodan trenutak, učinite nešto zabavno, romantično ili nešto što će oboma pružiti zadovoljstvo. Ako imate malo vremena, pozovite partnera ili mu pošaljite SMS, i-mejl, ostavite mu poruku na stolu, jastuku... Ukoliko imate pola sata-sat pođite zajedno u šetnju, popijte kafu van kuće... Čak i ako to vreme potrošite samo na sebe, da ponovo naučite da uživate, da se opustite, to će doprineti zajedničkoj sreći...

Ljubav u brojevima
 2 puta mesečno izađite na večeru i ne zaboravite da partneru kupite neku sitnicu

90 Svake nedelje izdvojite sat i po vremena za razgovor!

10 Svakih deset dana iznenadite partnera romantičnim gestom

 1 Barem jednom mesečno donesite partneru doručak u krevet

 4 Studija je pokazala kako su najsrećniji parovi oni koji se grle četiri puta dnevno
Dodaj: Dodaj na Facebook Podeli na Twitteru Pošalji na Myspace Dodaj u tvoj del.icio.us Diguj

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sreća je jednako ljubav

Sreća je jednako ljubav

Najžešća zima u mom životu. A, bogami, bilo ih je tačno 33 do sad. Sranje je što sneg pada već ...
Zašto žene ostaju u lošoj vezi?

Zašto žene ostaju u lošoj vezi?

Najčešći razlog zašto žene ne žele prekinuti lošu vezu jeste ...
Najbolji i najgori pokloni za Dan zaljubljenih

Najbolji i najgori pokloni za Dan zaljubljenih

Da bismo vam skratili muke vucaranja po prodavnicama u zadnji momenat, napravili smo spisak najboljih ljubavnih ...
KINA
112800,oo
prava cena : 135360,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 15°c

Roleri

Bicikl