19
Apr
2016

Zaljubljenost

Pregledano: 3636 puta

Ako smo zaljubljeni i volimo tu osobu, bez obzira na to da li smo srećni ili patimo, sve je to deo ljudskog života i sazrevanja ličnosti.

Dešava se da budemo zaljubljene u osobu koja uopšte nije ono o čemu smo maštale. Isto tako, zavolećemo nekoga a da smo svesne njegovih mana koje ne odobravamo, ali nam ne smetaju. Ako nas ta osoba povredi, krivimo i njega i sebe, nerviramo se, odustajemo, patimo. I ne mora da nas povredi, opet ćemo se osećati tako.  Prijatelji nas teše i govore da taj nije vredan naše ljubavi. Kao da je svako osećanje greška i ne sme se ponoviti. Čitaćemo i razne savete, kao što je onaj o opsesiji. Zaljubljena i opsednuta njime, proći će...

Meni je zanimljivo savetovanje jednog velikog Indijskog duhovnog učitelja, Osha(1931-1990). Njegovi citati o ljubavi, ljudima i životu, poznati su i danas, možete ih pročitati na internetu, veoma su korisni i lepi. Kažem "lepi", jer je ovaj učitelj u svemu tražio lepotu, za njega su emocije i sloboda ljudskog duha nešto najvažnije i najdragocenije. Evo, šta je Osho rekao o zaljubljenosti i ljubavi: 

"Vi ste blagosloveni. Zaista su siromašni oni koji se nikada nisu zaljubili i nikad patili. Oni nisu uopšte živeli. Zaljubiti se i patiti je prolazak kroz vatru ; to pročišćuje, daje vam uvid, čini vas budnijim. To je izazov koji treba prihvatiti. Oni koji ne prihvataju izazov postaju beskičmenjaci. Volite i volite dublje. Patite i patite dublje. Volite totalno i patite totalno, jer je to način kako nečisto zlato prolazi kroz vatru i postaje čisto. Ko želi da dopre do vrhova, mora da preuzme rizik da se izgubi. Ko želi da se popne na najviše vrhove, mora preuzeti rizik da padne odnekud, da sklizne. Što je veća želja za rastom, sve više opasnosti se mora prihvatiti. Da biste mogli da se povežete sa nekim drugim, povežite se sa sobom: to je osnovni uslov koji treba ispuniti. Bez toga ništa nije nemoguće. Ljubav je kada spoznate svoje unutrašnje nebo".

"Ako možeš, pokušaj razumeti da postoji potpuno druga vrsta ljubavi. A to se desi kad si našao svoj centar. A naći svoj centar je lako, jedino je teško ne raditi ništa da ga nađes. Ljubav je istinska samo onda kada daje slobodu. Ljubav je istinita samo kada se ne meša u privatnost druge osobe.Poštuje njenu individualnost, njenu privatnost".

Tagovi : |

Slavica Mijatović

Pisac, objavila tri romana, Princ spoznaje,Elez,Prvi i trinaesti. Imam blog Krug - https://slavicamijatovic.blogspot.rs/
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Živela ljubav!

Živela ljubav!

Danas je Dan zaljubljenih. 14. februar. Neki ovaj dan vole, neki ne, ali je činjenica da je lepo i ...
Muškarci padaju na suze... ali bukvalno!

Muškarci padaju na suze... ali bukvalno!

Toliko vas je izbacio iz takta da više ne znate šta ćete od sebe, nema smisla, po ka zna ...
“Ugly Betty” VS “bad girl”

“Ugly Betty” VS “bad girl”

Šta je zapravo “dobra”, a šta “loša” devojka? ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 30°c
min 16°c

Bicikl

Roleri