Postovala: Senka Ivetić
30
Oct
2012

Zašto pametne žene postaju glupe u ljubavi?

Pregledano: 6565 puta

Sigurno u svojoj blizini imate lepu, pametnu, uspešnu ženu u čijem društvu svi uživaju, ali kada je reč o muškarcima i ljubavnim vezama, ona naprosto postaje glupa.

Poznata američka savetnica za ljubavne veze Deborah Dunn tokom svoje višegodišnje prakse uočila je da se pametne i uspešne žene vrlo često nađu u lošim ljubavnim vezama. O tome je napisala knjigu “Stupid about Men: 10 Rules for Getting Romance Right”, a mi vam donosimo nekoliko njenih saveta.

Sigurno u svojoj blizini imate lepu, pametnu, uspešnu ženu u čijem društvu svi uživaju, ali kada je reč o muškarcima i ljubavnim vezama, ona naprosto postaje glupa. Iako bismo svi rekli da bi svaki muškarac učinio sve za nju i da je logično da ima uspešnu vezu kao i sve drugo u životu, to naprosto nije tako. Evo nekoliko pretpostavki zašto je to tako.

Mnoge žene još uvek veruju u ljubavne mitove.

 tuzna zena

Zašto pametne žene u vezi postanu nerazumne?


Deborah Dunn tvrdi da je to zato što su žene zapravo zavisne od romantike: “Romantika je droga koja sprečava ženu da se suoči s realnim problemima u svom životu poput financija, zdravlja ili starenja. To je način na koji one izbegavaju stvarni život. Normalno je želeti zaljubljenost i romantiku, ali ne po svaku cenu i ne u lošim vezama.”

Šta je tačno nerazumno ponašanje?


Nerazumno ponašanje je kada žena, kaže Dunn, u potpunosti odbaci oprez i dopusti sebi da se doslovno 'navuče' na muškarca koji nije dobar za nju i koji može biti opasan. Poznata terapeutkinja kaže da su žene mogle ranije uočiti upozoravajuće znakove, ali su ih odlučile ignorisati i živeti u iluzijama: “Žene žele ljubavnu priču iz bajke, pa u vezu ulaze s nerealnim očekivanjima u pogledu braka ili dugotrajnih veza. One žele da taj muškarac zaleči njihove rane i traume. Ali ne ide to tako, one same moraju odraditi taj posao jer je to preduslov za sretnu vezu.”

Šta pametne žene treba da traže u vezi?

 

“Stabilnost, saosećanje, stvaranje doma i porodice, ako je to ono što žena želi. Takođe, trebala bi težiti tome da ima dom koji će joj biti sigurno utočište, mesto na kojem će se sigurno moći suočiti sa svim nedaćama života”, ističe Deborah Dunn.

tuzna zena


Zašto neke žene veruju u mit da će ljubav sve pobediti?


Prema mišljenju terapeutkinje Dunn, žene su odrasle na bajkama koje propagiraju upravo taj mit: “Bajke su ih naučile da moć ljubavi može promeniti muškarca. Naučile su ih i da je važno da budu lepe i seksi jer će tako biti moćnije. Žene često brkaju seksualnu moć s ličnom moći. Uspeju osvojiti muškarca, ali ga ne uspeju zadržati. Kad on ode, one ostaju same i s još manje samopouzdanja. To je zato jer ne znaju razliku između seksualne moći i moći ženstvenosti.”

Zašto žene ostaju u vezi za koju znaju da je loša?


Žene su, kaže Deborah Dunn, biološki i kulturološki određene da budu one koje spašavaju i neguju. “Seks je kod žena povezan s potrebom stvaranja porodičnog gnezda, a kod muškaraca s užitkom. Muškarci su češće poligamni, a žene su češće monogamne. Kada se žena zaljubi u muškarca, ona želi ostati s njim. Zato joj je teško prekinuti s njim jer je u svojoj mašti već izgradila porodicu i dom. On nije i daje joj to do znanja, ali ona vrlo često nema snage to prihvatiti i ostaje s njim”, objašnjava autorka knjige.

tuzna zena

Pristaju li žene na loše veze zbog straha od samoće?


“Stotinama godina žene su finansijski zavisile od muškaraca, pa su i danas programirane da veruju da je njihova vrednost kao ljudskog bića vezana uz to imaju li muškarca pored sebe ili ne. Još uvek takve stavove propagiraju mediji, religija i marketing. Kad žena nema muškarca pored sebe, društvo joj nameće utisak da nešto s njom nije u redu, a to misli i ona sama. Dakle, jednim delom žene pristaju na loše veze zbog straha od samoće ili, bolje rečeno, zbog straha od osude društva”, tvrdi Dunn u svojoj knjizi “Stupid about Men: 10 Rules for Getting Romance Right”.

Šta žena treba da učini da bi prestala da se ponaša glupo u ljubavi?


Prema mišljenju Deborah Dunn, žene koje gube razum u vezama trebaju ići na dijetu od muškaraca – barem na neko vreme: “Ona treba prestati lečiti svoje strahove konstantnim romansama. Definitivno ne bi trebala ulaziti iz jedne veze u drugu kako se ne bi loše osećala. To je zapravo recept za katastrofu. Žena se treba susresti sama sobom - s onim lepim, ali i onim neprijatnim u sebi. Za to joj treba barem godinu dana i u tom vremenu ne bi trebala biti s muškarcem. To bi vreme trebala posvetiti sebi, kako bi upoznala moć svoje ženstvenosti i kako bi poradila na svome samopouzdanju. Tek nakon toga biće spremna za zdravu i stabilnu vezu.”

Izvor: Tportal

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Zašto žene ostaju u lošoj vezi?

Zašto žene ostaju u lošoj vezi?

Najčešći razlog zašto žene ne žele prekinuti lošu vezu jeste ...
Još uvek se nisi udala?

Još uvek se nisi udala?

Omiljeno pitanje bliže i dalje rodbine koje će vas sačekati na svim zvaničnim i ...
Da li je ovo ljubav ili navika?

Da li je ovo ljubav ili navika?

Kako znati što je čista ljubav, a što je dugotrajna navika? Kada ...
HP
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Roleri

Bicikl