Postovala: Nataša Ilić
14
Feb
2013

Zato što volimo februar: Sveti Valentin i Sveti Trifun!

Pregledano: 6209 puta

Februar je mesec sa najmanje dana, ali sa najviše razloga za igru. Tmurna zima gubi bitku sa suncem. Karnevalska euforija je gotovo svuda! Ozbiljni muškarci se razuzdaju, a neozbiljni konačno dođu na svoje

I vrapci na grani znaju da je februar mesec ljubavi, jer je usred karnevalske gungule svoj dan rezervisao Sveti Valentin. Ovaj rimski sveštenik se, prema predanju, oglušio o naredbu cara Klaudija da vojnici ne smeju da se žene da bi bili bolji ratnici, pa ih je  venčavao u tajnosti. Tu je drskost platio životom. Odsečena mu je glava 14. februara 269. godine. Zato je doživeo večnu slavu kao zaštitnik zaljubljenih koji 14. februara posebnu pažnju poklanjanju voljenim osobama. sveti valentin

Gamelion, Luperkus, Faun i Valentin

Dan zaljubljenih je zapravo stari praznik. I nije bio uvek Dan zaljubljenih. Sredinom februara stari Grci su praznovali mesec Gamelion kada se obeležavalo stupanje u brak boga Zevsa i boginje Here.U antičkom Rimu 15. februar je važio za dan Luperkus, dan boga plodnosti. Neki su slavili Fauna, zaštitnika pastira. Smatralo se da koju devojku Luperkus dotakne, ona je plodna. U srednjem veku je februar važio za mesec parenja ptica.

Tada, u znak blagoslova za srećnu i bogatu ljubav, zaljubljeni par se prskao krvlju žrtvenog jareta. U hrišćanskoj epohi Valentin, mučenik iz trećeg veka bio je svetitelj koga su popularizovale mlade devojke nesrećne u ljubavi.

Običaj slanja pisama za taj dan potiče od legende koja kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarevoj ćerki. U pismu je bio šafran sa potpisom "od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplinu koju si pokazala prema meni". Dogodilo se čudo i devojka je progledala. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama pisma, ali da se ne potpisuju.

I u delu "Hamlet" Viljama Šekspira se pominje rečenica. "Sutra je dan svetog Valentina".

Sveti Trifun, zaštitnik useva, vinograda, gostioničara i Kotora

Inače, pravoslavni hrišćani koji vreme mere po julijanskom kalendaru, Svetog Valentina proslavljaju 13. avgusta. Taj svetac se ne povezuje sa zaštitinikom zaljubljenih.

sveti trifunPravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, gostioničara i grada Kotora.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika, koji je stradao za hrisćansku veru, ne iskljucujuci njegov značaj i kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.

Po predanju, Sveti Trifun je između ostalih iscelio i Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od teške duševne bolesti. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Srpska pravoslavna crkva, verujući u moć svetog mučenika Trifuna, ustanovila je molitveni čin koji se vrši na njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Žitija i hrišćansko stradanje svetog Trifuna opisana su i u "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača rimskog cara Dakija.

Dan svih zaljubljenih poklon za dan zaljubljenih

Mnogi od vas će reći da im je svaki dan Dan zaljubljenih. Tako i treba. Oni stariji, a pritom i u vezi ili braku (mislimo na one 35+) uglavnom ne slave ovaj dan, dok oni mlađi do 25 godina i te kako će danas žuriti da poklone voljenom biću nešto posebno. Ili, pak, ne toliko neobično, ali sa posebnim značenjem.

Mi ćemo vam "otkriti" da danas možete očekivati neki lep slatkiš, bombonjeru, ruže (prodaja se poveća čak tri puta!), plišanu igračku, donji veš ili kozmetiku. A možda baš na današnji dan budete isprošeni. U svakom slučaju, srećan vam praznik ljubavi!  

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Naučne činjenice o ljubavi

Naučne činjenice o ljubavi

Zaljubiti, voleti, darovati sebe nekom divna su i neprocenjiva iskustva, jedna od najznačajnijih u životu koja nas ...
Neću da se udam II

Neću da se udam II

Ovaj tekst mi je došao kao " 1 na 10 " :) Elem ... posle redovne kontrole i naravno ...
Zaljubljeni u iluziju

Zaljubljeni u iluziju

Nemalom broju ljudi se desilo da se zaljube u neku osobu, ona im se čini savršenom, ispunjenjem njihovih snova - ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 18°c

Roleri

Bicikl