25
Oct
2013

Finansijski saveti za parove

Pregledano: 3584 puta

Razmirice oko novca jedan su od tri najčešća uzroka razvoda braka. Potrudite se da iz zaobiđete!

Nije nikakva novost da je novac jedan od glavnih uzroka svađa, pa čak i razvoda braka. Prema nekim istraživanjima čak 57% bračnih parova se svađa zbog novca. Zašto uopšte dolazi do prepirki zbog para?

Zajedničke ili odvojene finansije?

U prošlosti zajedničke finansije nisu bile nešto o čemu se uopšte raspravljalo. Porodica je zajednički raspolagala novcem koji je zaradila, sve se delilo. Ali sada su na scenu stupila neka druga vremena - u pravilu oba bračna druga rade i zarađuju svoj novac. Posebno ako se venčaju nešto kasnije kad već imaju sređenu vlastitu finansijsku situaciju, zajednički račun mogao bi izazvati brojne probleme. Različiti parovi na različite načine rešavaju ovaj problem. Sve naravno zavisi o tome kako finansijski stojite vi i vaš partner, koliko imate poverenja jedno u drugo, pa i kakva vam je finansijska disciplina (pazite li na šta i kako trošite). Evo nekoliko saveta:

1. Zadržite svako svoj račun, ali otvorite jedan zajednički na koji ćete po dogovoru uplaćivati izvesnu količinu novca. Na primer svaki mesec uplatite isti iznos na račun koji koristite za podmirenje zajedničkih troškova – režije, hrane, dječje stvari… Na taj ćete način zadržati nezavisnost u rukovanju vlastitim novcem (nećete morati polagati nikome račun za svaki dinar koju ste potrošili), a ipak ćete jednakim snagama učestvovati u zajedničkim troškovima.

2. Pratite potrošnju, ali nemojte prstima upirati jedno u drugo kad pogledate troškove na kraju meseca. Planiranje budžeta je vrlo bitno kako biste zadržali finansijsku sigurnost i stabilnost, a ne kako biste optuživali jedno drugo na šta ste potrošili.

3.    Redovno zajedno razgovarajte o finansijama. Znamo da to nije uvek lako jer svakom od vas novac predstavlja nešto drugo. Razgovor je jedini način da proverite stanje troškova, utvrdite mesečne budžete i postavite finansijske prioritete. Najmanje jednom godišnje trebalo bi da popričate o sledećim finansijskim stvarima: 1. Vašem dohotku, vašim troškovima i o razlici, koja bi u idealnim uslovima mogla da bude vaša ušteda 2. O imovini, novčanim obavezama i razlici, koja predstavlja vašu neto vrednost 3. O svom kreditnom statusu i kreditnim obavezama, tako da su svi dugovi transparentni. Jedan partner bi možda hteo na more, a drugi bi radije ostao kod kuće i štedwo za stan ili kola. Veoma je bitno da razjasnite svoje stavove i utvrdite šta možete da priuštite i koji vam je dugoročniji finansijski cilj.

4. Zajednička otplata kredita – ako imate neki kredit koji otplaćujete ili veće dugovanje, zajedno napravite plan otplate dugovanja. Nemojte se ograđivati ako se radi o kreditu vašeg supruga jer se zadužio pre nego ste se venčali. U krajnjoj liniji čitavo domaćinstvo ima zbog toga manje sredstava na raspolaganju, pa kako biste što manje novaca isplatili na račun kamate, dogovorite najbolji način rešenja dugovanja.

   finansije u braku

5. Probajte da živite bez dugova. Iako je lepo imati novi auto ili moderni kućni bioskop, budite racionalni ako vam te želje donose dugove koje ćete još godinama otplaćivati. Izbegavajte koliko je moguće trošenje preko kreditnih kartica ili uzimanje kredita kako se ne biste našli u začaranom dužničkom krugu.

6. Izbjegavajte finansijske tajne. Skrivanje velikih kupovina ili velikih dugova od partnera može se smatrati bračnom finansijskom "neverom". To za sobom povlači prikrivanja, laganja, tajne, izbegavanje razgovora s partnerom… što bi moglo doslovce uništiti vaš brak.

7. Zajedno se suočite s finansijskom krizom. Bez obzira koliko planirali i pričali o novcu, čak i štedeli, uvek se mogu dogoditi neočekivani problemi poput gubitka posla, bolesti,većih kvarova u kući ili na automobilu, a sve to sa sobom povlači i finansijsku krizu. Tada opet popričajte, kontrolišite svaku paru nemojte trošiti na gluposti, već pažljivo isplanirajte kako što bolje i lakše preživeli taj period.

   finansije u braku


Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

7 navika koje upropaste vezu

7 navika koje upropaste vezu

Izbegavajte dramu u vezi Ako želite da izbegnete velike ...
Pravi muškarci su tu oko vas!

Pravi muškarci su tu oko vas!

Žene se često osećaju kao objekti kada ih muškarci gledaju. ...
Šta žene nikada ne bi trebale da čine da bi impresionirale muškarca?

Šta žene nikada ne bi trebale da čine da bi impresionirale muškarca?

Čak i najinteligentnija, najduhovitija, predivna žena može da kiksne prilikom flertovanja i osvajanja pripadnika ...
WEG
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 14°c

Roleri

Bicikl