Postovala: Nataša Ilić
14
Nov
2012

Sve ono što uništava odnose

Pregledano: 13244 puta

Mnoga iskustva iz detinjstva utiču na ljubavne i druge odnose. Teško je osloboditi se emotivnih obrazaca koji se usvajaju u najranijem uzrastu. Pročitajte šta je moglo da utiče na vaše sadašnje sklonosti, strepnje i nadanja kada je reč o odnosima

Okolnosti veoma snažno znaju da oblikuju ljude. Svako zadovoljstvo i bol koju doživite utiču na vašu prirodu. Ovo važi posebno dok ste mali i dok se vaši mozgovi brzo razvijaju. I male stvari, od neodgovorenog poziva do pogleda na nečije namršteno lice, imaju snažan učinak na ranjivu dečju psihu.

Prepoznajte svoje traume dvoje

Zato je potrebno da sada kad ste odrasle, shvatite šta je u detinjstvu štetno uticalo na vas. Kad prepoznate da vas je neko drugi namerno ili nehotice programirao, postaćete sposobne da odbacite nametnute emocije i stavove i da samostalno krenete dalje.

Ako sa partnerom ili drugim važnim ljudima želite  da uspostavite toliko blizak odnos da vas druga strana upozorava da je gušite, verovatno ste u detinjstvu bile napuštane ili zapostavljane. Možda za to nisu krivi roditelji – možda je reč o drugom bliskom članu porodice ili nekom vama dragom biću, koje vam je okretalo leđa kad god ste ga trebale.

Jeste li primetile da se trudite oko drugih više nego oni oko vas? Dopuštate im da imaju inicijativu u vašem odnosu i obično postupate onako kako vam kažu, bojeći se da će vas napustiti ili grditi? Možda je u detinjstvu bile emotivno ucenjivane da ćete ostati bez pažnje nekog važnog ako ne budete "dobre i poslušne" ili ako ne briljirate u školi.

Da li se osećate da niste vredne ljubavi i poštovanja? Mislite da nikad nećete naći srodnu dušu, ostvariti iskrena prijateljstva ni da ćete steći profesionalni ugled? Iz ovoga bismo mogli da zaključmo da ste bile potcenjivane i da vam je okolina prebacivala nešto u vezi sa fizičkim izgledom, oblačenjem, poreklom ili imovinskim stanjem.

Kad god je neko vrlo ljubazan prema vama, zaključujete da ima skrivene namere i planove i želi nešto da postigne uz pomoć laskanja i lukavstva. Ako ste stalno na oprezu kada je reč o drugim ljudima i mislite da žele da vas iskoriste, verovatno je neko u ranoj mladosti dobio nešto od vas na prevaru.

odnos sa majkomDa li predviđate nepovoljne ishode situacija – sramoćenje, sukobe, odbijanja, raskide i druga bolna iskustva? Možda ste pesimistične i na drugim životnim poljima pa strepite od neuspeha u obrazovanju, novčanog kraha ili pravnih problema? Verovatno su vas stariji stalno upozoravali da će vas zadesiti neka nevolja, ako se ne pridržavate njihovih saveta ili ako u bilo čemu reskirate.

Ako sebi pripisujete krivicu za teškoće u svojim odnosima i u drugim situacijama, izvesno je da su vas u detinjstvu krivili kad god bi se desilo nešto loše, iako nisu imali dokaza da ste odgovorni za to. Nije isključeno da vas te osobe nisu volele, pa su strahovale od mogućih reakcija okoline. Nesvesno su vas obasipali optužbama da bi na minimum sveli mogućnost da zaista stvarate neke nevolje.

Ako se često osećate bespomoćno kad je potrebno da donesete odluku i tražite tuđu podršku ili vođstvo, možda u detinjstvu niste imale samostalnost i ste za sve tražile dozvolu ili ste sve radile pod tuđim nadzorom, a odluke su u vaše ime donosili drugi.

Da li ne podnosite bilo kakve stege, rokove, pravila ponašanja i drugo što vas ograničava? Verovatno ste u detinjstvu odgajane u jednoj od dve krajnosti: ili su vas puštale da radite sve što želite, pa niste stekle naviku da se prilagođavate pravilima, ili su vas stalno sputavali pa se u vama javio bunt.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Najlošiji saveti koje muškarci daju jedni drugima

Najlošiji saveti koje muškarci daju jedni drugima

Opet tekst o opakoj muškoj psihologiji i njihovim ...
Ženske predrasude o muškarcima

Ženske predrasude o muškarcima

Mnoge predrasude još stoje na putu uspešnog odnosa između muškaraca i žena. Kako ...
Muška nevera - varaj me varaj, nećes još dugo

Muška nevera - varaj me varaj, nećes još dugo

Koji su najčešći razlozi za mušku neveru, pitanje je koja svaka žena ili oni koje se ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -1°c

Bicikl

Roleri