Postovala: Nataša Ilić
12
Jul
2013

Masturbacija i religija: Kako Bog zapoveda!

Pregledano: 12084 puta

Religija i seks u istom kontekstu zvuče vrlo zanimljivo. Ovoga puta, donosimo pogled na samozadovoljavanje iz perspektive judaizma, katolicizma, islama, budizma i hinduizma

Čak i u pojedinim religijskim tradicijama, pogled na masturbaciju varira.

"The Big Book of Masturbation" (Velika knjiga masturbacije) sadrži recenzije onoga što je napisano o masturbaciji u medicini, pravu, filozofiji, religiji i društvenim naukama. Kako samozadovoljavanje shvataju u pet različitih verskih tradicija, u svom tekstu navodi Adam Fišer. dodirivanje

Judeizam: Da, ne, možda...

Talmud zabranjuje masturbaciju pozivajući se na poplavu kao kaznu u Nojevoj priči, odgovor muškarcu koji je grešio tako što je razbacivao svoje seme.

Drugi drevni tekst upoređuje masturbaciju sa ubistvom – muškarac koji masturbira "ubija svoje i proliva mnogo krvi".
Zatim, judeizam opisuje taj čin kao "gnusni zločin i priliku za sebičnost".

Međutim, u nekim tekstovima masturbacija se smatra prihvatljivom sve dok se koristi kao "oblik olakšavanja, seksualni užitak ili učenje o telu". Ipak, ne bi trebalo opsesivno masturbirati i to ne sme da bude zamena za heteroseksualni odnos. Talmud odobrava masturbaciju ako taj čin dovodi do heteroseksualnog odnosa parova u braku.

Katoličanstvo: Uglavnom – ne!

Katolička crkva protivi se "namernom konzumiranju seksualnih aktivnosti, iz bilo kog razloga, van braka".

Samozadovoljavanje ili masturbacija smatra se povredom seksualnosti, jer crkva vidi seksualnost kao komunikaciju punu ljubavi između dvoje ljudi, dok je masturbacija usamljena radnja koja ne pomaže da osoba živi čisto ili da bude puna ljubavi prema drugima.

Crkva uči da je seksualno zadovoljstvo dobro i stvoreno od Boga i da je namenjeno supružnicima.

Pravoslavlje: To je anomalija!

U Pravoslavnoj crkvi kao jedan od navećih grahova spominje se upravo - samozadovoljavanje! Seksualnost i sve vezano za nju je do naše "pale" prirode. Sveto pismo i Kanoni crkve smatraju samozadovoljavanje za "ozbiljni greh koji mora da se okajava". "Jer je ovo volja Božija, svetost vaša, da se čuvate od kurvarstva; i svaki od vas da zna držati svoj sud u svetinji i u časti, a ne u slasti želja, kao i neznabošci, koji ne poznaju Boga." (1 Solunjanima 4:3-5).

Islam: Ako će vas to držati dalje od preljuba...

Iako Kuran izričito ne spominje masturbaciju, mnoge rasprave među islamskim učenjacima vodile su se upravo oko te teme. Uglavnom, ne ohrabruju taj čin ili ga zabranjuju. Neki masturbaciju smatraju "najmanjim zlom" kome bi se moglo pribeći u "hitnim slučajevima", kao što su situacije kad postoji mogućnost preljuba. Neki islamski učenjaci masturbaciju ne smatraju velikim problemom.

masturbacijaBudizam: Patnja ili užitak?

Slično kao i u drugim religijama, budizam nije blagonaklon prema masturbaciji. Budistička učenja o masturbaciji idu od zabrane do prihvatanja za one koji nisu redovnici i koji traže privremeno zadovoljstvo. Ključ učenja budizma je da je patnja prouzrokovana požudom, željom, a to može da spreči duhovni rast. Dakle, na masturbaciju se gleda kao na nešto što nije grešno, ali to je čin koji rezultira patnjom.

Hinduizam: To je vaša stvar (i stvar vaše mudrosti i tradicije)

Iako hinduizam zabranjuje polni odnos van braka, masturbacija je stvar tumačenja. Hinduistička učenja navode da je "seks lična stvar onih koji su uključeni u taj čin... Jedino pravilo je mudrost, vođena tradicijom i vrlinama...".

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
5
Ljuto
2
Tužno
3
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Boja otkriva kakav si u krevetu

Boja otkriva kakav si u krevetu

Svi imamo različite ukuse i urođene afinitete prema nekim stvarima. Tako je i sa bojama. Volite neku ...
Zašto oni vole analni seks?

Zašto oni vole analni seks?

Ne znamo šta ste pročitali ili čuli, ali ako vas zanima zašto muškarci ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 15°c

Bicikl

Roleri