25
Oct
2012

Moda 80-ih: we will survive!

Pregledano: 11981 puta

“Cilj oblačenja je da pred vama muškarci padaju na kolena.” govorio je čuveni modni mag Azedin Alaja. Upravo u tih pari reči sadržana je čitava ideja vodilja modne scene 80-ih: stvoriti moćnu i dominatnu ženu sportskog duha, ali i neprikosnoveno luksuznu!

Osamdesete su se u istoriju mode upisale kao problematična modna dekada, za laike i najgore razdoblje mode ikada. Realnost je ipak nešto drugačija. Bile su to godine uvertire u jednu magičnu modnu priču koja tek danas dobija svoj istinski oblik. Rušeći sve do tada postojeće granice i modna pravila, hrabro i ludo kombinujući nespojivo, osamdesete su postavile imperativ da je moda u svojoj suštini igra.

Bila je to zlatna decenija, kada je svakodnevnica prštala od vedrine i energije iznedrivši kultne muzičke i filmske hitove, koji su i formirali nadolazeće trendove. Kao modne ikone suvereno su vladale proslavljene, odvažne i harizmtične Debi Hari, Džoan Kolins, Eni Lenoks i neprevaziđena Madona, slaveći provokativnost i ekstremizam.

   moda osamdesetih

Briljantin, Flešdens i Prljavi ples inspirisali su modne momente, unoseći u njih nonštalantnost i opuštenost sa akcentom na sportskoj garderobi, ali u fluorescentnm, jarkim bojama, ispraćenoj gomilom plastičnog nakita, jakom šminkom i ekscentričnim frizurama, pa je u stvari sve bilo upakovano u glamurozno sportsko izdanje.

   moda osamdesetih

Sredinom osamdesetih osetila se potreba za novim, upečatljivijim i ekstravagantnijim stilom, te se sa eksplozije boja, sportskih trikoa, sintetičkih helanki, obaveznih štucni i predimenzioniranih majica, polako prelazilo na nešto tada još nevidjeno-uniseks i  rokenrol modu. Modna revolucija nezadrživo je oborila sve dotadašnje principe, pretvorvši ženu u ambicioznu i smelu individuu koja je zračila seksipilnošću, čak i u komadima garderobe karakteristične za jači pol. Na tron su se kao must have popele bele košulje, kravate, kožne jakne , kamenovani džins, pank detalji i bezvremene rejbanke. Dame koje su sebe i dalje radije videle u nešto elegantnijim varijantama obradovao je trend popularno nazvan "balerina u diskoteci", koji je podrazumevao prisustvo mnoštvo čipke,volana i tila, kao i neizostavnih balon suknji u svim varijantama.

   moda osamdesetih

U trenutku kada su osamdesete budućnosti podarile totalnu nezavisnost kreacija koje su ličile na neprekidna slavlja, negde između šika i kiča, ka modnom vrhu se stidljivo pomaljao još jedan novi stil koji je iz čitave džungle trendova ostavio možda i najviše uticaja na današnjicu. Iskristalisala se ultraženstvena moda, moda najsjanijeg glamura i visoke elegancije. Visoki struk, upadljive naramenice i neophodne šljokice  konačno su dale ženi moćnu sulietu kakvoj se i težilo.

   moda osamdesetih

Upravo tada na površinu isplivala su imena nekih od najvećih modnih kreatora koji su zauvek promenili istoriju mode i percepciju stila. Oni koji su najbolje definisali okvire modnih linija 80-ih, kreirajući pod uticajem retro glamura i holivudskog sjaja, jesu sada pomalo zaboravljeni Tjeri Mugler i Azedin Alaja.  Rame uz rame sa njima stao je i čuveni Žan Pol Gotje simbolizujući razdoblje modne drskosti, a u legende upisali su se i Karl Lagerfeld i Kristijan Lakroa stvarajući novu baroknu modu sa glomaznim nakitom, dugačkim ogrlicama, izvezenim kaiševima, resama, leopard šeširima, metalik obućom… I ne sluteći da će samo desetak godina kasnije biti ti koji diktiraju trendove širom sveta u modne vode upolovio je i italijanski tandem Dolče & Gabana, šokirajući smelošću i provokativnošću kolekcija.

   moda osamdesetih

Čitava dekada ostavila je neizbrisiv trag i skoro dve decenije strpljivo čekala da se revitalizuje i ponovo doživi svojih pet minuta. Na velika vrata osamdesete su se vratile pre tri godine, ne prestajući da inspirišu modne magove na eksperimente i pune naše garderobere.  Pojedine srećnice imale su i tu radost da iz maminih ormana izvuku pravi džek pot i nabace krpice koje su danas ultimativni trend!

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
8
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

HP
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri